Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Φως στο… αρχαιολογικό τούνελ για το Μετρό Θεσσαλονίκης

exelixeis.gr,29/08/2103



από Αναστασία Αντωνοπούλου


Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα αποσπαστούν από το σημείο αυτό για να προχωρήσει το έργο, θα φυλαχθούν, θα προστατευθούν και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν στο χώρο του Σταθμού. Αυτή είναι η λύση κοινής αποδοχής στην οποία φαίνεται πως καταλήγουν τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», έγινε καταρχήν αποδεκτή, στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε στη συμπρωτεύουσα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Χρήστο Τσίτουρα.

«Με τη λύση αυτή «επιτυγχάνουμε να προχωρήσει το έργο του μετρό, να απεμπλακεί από τα προβλήματα που προέκυψαν και αφορούσαν ακριβώς την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πόλης που αφορά ακριβώς αυτό τον αστικό βυζαντινό οικισμό», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε «να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο, να τον προστατεύσουμε και να προσθέσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» .

Η πρόταση, καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης , θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Σημειώνεται πως για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας , η Γ .Γ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη , ο πρόεδρος της « ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ κ. Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας και κ. Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.