thessbomb.blogspot.gr,29/01/2014
Με εξαιρετική επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον όλων των επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων ξεκίνησε η πρώτη εκδήλωση τοποθετήσεων και ομιλιών για το μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό, κυκλοφοριακό, αλλά και ανθρωπιστικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης που είναι η καθυστέρηση επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθές, Τρίτη 28/1 η πρώτη από τις τρείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις, με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Ζορπίδη, του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μανδρίνου.
. Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδης, πρ. νομάρχης και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, στην ομιλία του ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας και επειδή ταλαιπωρείται η πόλη μας, κλείνουν επιχειρήσεις , απολύονται υπάλληλοι, μαραζώνει το τοπικό εμπόριο, επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό και αυξάνει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα το κόστος του έργου, με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά σταματήσει η κατασκευή του, που μόνον θετικά αποτελέσματα θα φέρει με την ολοκλήρωσή του για όλους μας και κυρίως για το μέλλον της Θεσσαλονίκης μας.
Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί με αγωνία και μεγάλο προβληματισμό, τα αδικαιολόγητα αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος όλων των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να αναδείξει και να προβάλει όλες τις πτυχές του τεράστιου αυτού έργου και με κάθε νόμιμο μέσο, να ζητήσει από όλους τους υπεύθυνους να συνεργασθούν, ώστε να λυθεί άμεσα ο σύγχρονος "Γόρδιος Δεσμός" του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στόχος είναι να ξαναξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.
Μετά το πέρας των ομιλιών και τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις πάνω στο θέμα. Παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "Εγνατίας Οδού Α.Ε." κ. Παρασκευάς Σαββαϊδης, ο δημοτικός σύμβουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εξουσία Πολιτών" κ. Μάκης Στεργίου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης σε όλους τους εισηγητές.
ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ TO..."ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ" !
O Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδηςστην ομιλία του είπε: "Από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε το μετρό οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης γνωρίζαμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί ένα τέτοιου μεγέθους και φύσεως έργο μέσα σε δομημένη περιοχή χωρίς παρενέργειες, αλλά σκεφτήκαμε ότι είναι τόσο μεγάλη η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης από τη λειτουργία του που άξιζε τον κόπο και τις θυσίες. Βασιστήκαμε στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για πληρέστατη προετοιμασία και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε οι ζημίες και οι απώλειες των επαγγελματιών να ήταν κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενες.
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων που το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη τα πάντα ανατράπηκαν. Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, σχεδόν καμία προετοιμασία δεν είχε γίνει και καμία μέριμνα για την αγορά και τους επαγγελματίες δεν ελήφθη. Η καταστροφή των επιχειρήσεων στις περιοχές που υπάρχουν τα εργοτάξια είναι σχεδόν πλήρης, αφού η πρόσβαση είναι περίπου αδύνατη. Τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν ήξεραν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις; Δεν γνώριζαν ότι όπου κι αν σκάψουν στη Θεσσαλονίκη θα βρουν αρχαία; Δεν υπολόγισαν ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα θα «ακυρωθούν» εμπορικά;
Όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματα το Επιμελητήριο μας και οι άλλοι παραγωγικοί φορείς της πόλης υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2011 Μνημόνιο με την Αττικό Μετρό, παρουσία του τότε αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη. Στόχος ήταν να δεσμευτούν όλοι τόσο για την ολοκλήρωση του έργου όσο και για την γρήγορη διευθέτηση των προβλημάτων που πιθανώς θα εμφανίζονταν στη κατασκευή του. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε και τα προβλήματα που διαρκώς εμφανίζονται τα μόνα αποτελέσματα που έχουν είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου και η ταλαιπωρία μέχρι καταστροφής των επαγγελματιών.
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των έργων του μετρό και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Αρκεί να σκεφτείτε πόσα ξενοδοχεία λειτουργούν στον άξονά του για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος. Υπολογίστε πόσο δυσκολεύουν οι μετακινήσεις σε ένα ιστορικό κέντρο που έτσι κι αλλιώς δεν είχε ποτέ άνετες προσβάσεις. Για άλλη μια φορά με λύπη μας όλοι οι φορείς της πόλης διαπιστώνουμε ότι το έργο έχει καταντήσει… «γεφύρι της Άρτας». Είναι απαράδεκτο ένα έργο, που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, να έχει εξελιχθεί σε παγίδα θανάτου για εκατοντάδες επιχειρήσεις, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εργασιών του. Τελευταίο, αλλά δυστυχώς όχι έσχατο παράδειγμα, τα αρχαία της Βενιζέλου. Οι αρχαιολόγοι αντιμετωπίζουν το θέμα με προχειρότητα, αλαζονεία άλλα και αδιαλλαξία. Θυσιάζουν την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία μιας πόλης και του ενός εκατομμυρίου κατοίκων της, με την αιτιολογία της ανάδειξης και διάσωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Κανένας σ΄ αυτή την πόλη δεν είναι ενάντια στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την εφαρμογή, όμως, μεθόδων που ακολουθούνται από όλα τα σύγχρονα κράτη, όπου τα πάντα γίνονται γρήγορα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση θα κοστίσει στους φορολογούμενους πολίτες δεκάδες πρόσθετα εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον άξονά του θα είναι ανυπολόγιστες. Ήδη εκατοντάδες επιχειρηματίες υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια την ταλαιπωρία και θυσίασαν την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση. Πολλοί από αυτούς υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, στο βωμό ενός έργου πνοής για την πόλη. Η θυσία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια με παρέμβαση του Επιμελητηρίου διάφοροι υπουργοί και παράγοντες της αυτοδιοίκησης υποσχέθηκαν να στηρίξουν τους επαγγελματίες έστω και λίγο. Ζητήσαμε να απαλλαγούν οι πληττόμενοι από τις ασφαλιστικές εισφορές, από τα δημοτικά τέλη και να έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε, παρά το ότι το κόστος αυτών των ενεργειών δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε απαγορευτικό. Δυστυχώς από τους φορείς της πόλης, επισημαίνεται για άλλη μία φορά, ότι τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με την κατασκευή του αντίστοιχου έργου στην Αθήνα. Σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Αττικό Μετρό, στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί μόλις το 36% των εργασιών, στην κύρια γραμμή, την στιγμή που στην Αθήνα σε πέντε περίπου χρόνια είχε ολοκληρωθεί η αρχική φάση του μετρό, ενώ σε λίγο ολοκληρώνονται και οι επεκτάσεις του έργου. Τι να υποθέσει κανείς; Μήπως επειδή το έργο της Θεσσαλονίκης διοικείται από την Αθήνα το ενδιαφέρον είναι πλημμελές; Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες αυτής της πόλης δεν μπορούν να δείξουν άλλη ανοχή ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Δεν έχουν υπομονή να περιμένουν άλλο, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τα σπασμένα. Η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους «να κάνουν το έργο».
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΩΡΕΙΑΣ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε: "Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που δυστυχώς, λόγω αρνητικών συγκυριών και προβλημάτων, ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα τους πολίτες αυτής της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν τα εργοτάξια και τις λαμαρίνες από το 2006, και παράλληλα ενημερώνονται για τις αλλεπάλληλες αναβολές στην ολοκλήρωση του έργου που θα μπορούσε να δώσει πνοή και μεταφορικό διέξοδο για την πόλη. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο αρχικός συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου ήταν το 2012, όμως μέχρι σήμερα η κατασκευή του συνεχίζεται, με θολό το τοπίο ολοκλήρωσής τους.
Μιλώντας για καθυστερήσεις που τορπιλίζουν την ολοκλήρωση του έργου, ας μη λησμονούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των αρχαίων στο σταθμό "Βενιζέλου", πήρε και νέα παράταση καθώς μετατέθηκε για τις 5 Μαρτίου. Η απόφαση αφορά στην εκδίκαση της αίτησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ακύρωση της προ έτους Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν το 2012 στο Σταθμό του Μετρό Εγνατίας και Βενιζέλου.
Με τη νέα παράταση είναι σχεδόν δεδομένο πως είτε όλη η κατασκευή θα πάει για το 2018, είτε θα οδηγηθούμε σε τμηματική παράδοση του έργου. Λύση για τις αρχαιότητες στο σταθμό «Βενιζέλου» πρέπει να βρεθεί. Ουσιαστική είναι η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που προβλέπει: α)προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου και β)επανατοποθέτηση και ανάδειξη τον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι το έργο του μετρό πρέπει να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο. Τυχόν λειτουργία μόνο ενός τμήματος, του ανατολικού τμήματος, όπως συζητιέται, ούτε τους κυκλοφοριακούς δείκτες βελτιώνει, ούτε την απαιτούμενη βιωσιμότητα εγγυάται, αφού ο κύριος όγκος συγκεντρώνεται στις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο συχνά γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για σωρεία λαθών, παραλήψεων και προχειροτήτων. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, ενώ αγκάθι αποτελεί η αύξηση του κόστους κατασκευής αλλά και τα προβλήματα, που ανακύπτουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Χαρακτηριστική περίπτωση η οδός Δελφών η οποία έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο κατασκευής του σταθμού «Ανάληψη», ωστόσο υπήρχαν αστοχίες στις προμελέτες που οδήγησαν σε απολύτως επιβεβλημένες τροποποιήσεις και μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι γνωστή η περίπτωση των μπαλκονιών των γύρω πολυκατοικιών που δεν είχαν υπολογιστεί σωστά στη προμελέτη.
Η εξέλιξη στην υπόθεση είναι ότι μετά τις απαραίτητες εργασίες δύο και πλέον ετών η ‘μαρτυρική’ Δελφών, άνοιξε στο τμήμα από τις οδούς Μπότσαρη μέχρι Συνδίκα. Η ζημία πάντως για τις επιχειρήσεις της περιοχής, είναι δεδομένη καθώς τα περισσότερα καταστήματα είναι εδώ και καιρό ξενοίκιαστα. Η περίπτωση της Δελφών δεν είναι η μοναδική. Έντονα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που βρίσκονται στην οδό Εγνατία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου βρίσκονται εργοτάξια"..
Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μανδρίνος διατύπωσε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το έργο καθυστερεί λόγω της μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών και ως εκ τούτου πρόκειται να παραδοθεί το έτος 2020 και μετά.Μεγάλο μέρος ευθύνης για την καθυστέρηση αυτή χρεώνεται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση του έργου καθώς και στην καθυστέρηση της ομαλής πορείας του, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών. Τι συμβαίνει, όμως, τελικά και που βρίσκεται η αλήθεια για την καθυστέρηση κατασκευής του Μετρό, που στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, δεν το γνωρίζουμε. Οφείλουν, ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν μια πειστική απάντηση γιατί δεν είναι δυνατόν, είναι απαράδεκτο θα έλεγα, η συμπρωτεύουσα της Ελλάδος να αδυνατεί να αποκτήσει τα συγκοινωνιακά και λοιπά πλεονεκτήματα που υπόσχεται η κατασκευή του Μετρό, έναντι άλλων πόλεων και γειτονικών χωρών, και που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της θέσης της Θεσσαλονίκης σε αναπτυξιακό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.
Είναι ένα μεγάλο δημόσιο έργο που θα συμβάλλει άμεσα στην καλή λειτουργία της πόλης, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και παράλληλα θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη σύγχρονη πόλη, ελκυστική στις επενδύσεις και τον τουρισμό. Δυστυχώς, όμως, μαζί με το Μετρό καθυστερούν και άλλα μεγάλα έργα, που θα καταστούσαν όλα μαζί την Θεσσαλονίκη μια τουριστικά οργανωμένη πόλη για την υποδοχή υψηλής ποιότητας τουριστικού ρεύματος.Τέτοια έργα είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου με απευθείας σύνδεση με το Μετρό, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο εκσυγχρονισμός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για να αποκτήσει μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα και να αυξήσει την συμμετοχή ιδιωτών εκθετών – επιχειρήσεων, που από χρόνο σε χρόνο παρουσιάζονται μειωμένοι. Τα έργα αυτά, όπως και πολλά άλλα, λιμνάζουν και βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος περαίωσης και εμποδίζουν την προσέλκυση τουριστών, ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών που, ως γνωστό, κινούν την αγορά και τις επιχειρήσεις της πόλης.
Η κατασκευή του Μετρό, όπως έχει σχεδιασθεί, δεν εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της πόλης και θα πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί σε όλη την πόλη και πρωτίστως μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» που, με την απαραίτητη αναβάθμιση, θα μπορεί να δέχεται περισσότερες πτήσεις για την μεταφορά τουριστών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους μεγάλους προορισμούς τουριστών στην χώρα μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκτήσει προφίλ μεγάλης τουριστικής πόλης με τις απαραίτητες υποδομές, όπως τα παραπάνω έργα που ανέφερα και λοιπά που πρέπει να γίνουν, ώστε να αλλάξει ριζικά η τουριστική της εικόνα. Η βελτίωση των συγκοινωνιακών μέσων και ιδιαίτερα με την κατασκευή του Μετρό, η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης με έργα υποδομής (πεζοδρομήσεις κλπ.) από τον Λευκό Πύργο μέχρι και την ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τουριστική αναγνωρισιμότητα και ανάπτυξη.
Μεγάλο θέμα, ακόμη, αποτελεί για την Θεσσαλονίκη η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων που θα διανυκτερεύουν στο Λιμάνι και έτσι οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τα καταστήματα της πόλης. Εδώ η καθυστέρηση κατασκευής του Μετρό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο και στα επαγγέλματα της πόλης και κατά κύριο λόγο σε όσα δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου κατασκευάζονται η βασική γραμμή και οι επεκτάσεις του Μετρό (εργοτάξια κλπ). Κατόπιν αυτού και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου για την ανακούφιση των συναδέλφων αυτών, θα πρέπει να ληφθούν τα κατωτέρω μέτρα: Να αντιμετωπισθούν οι συγκοινωνιακές αρρυθμίες που συχνά πυκνά παρουσιάζονται και πλήττουν το εμπόριο και τα επαγγέλματα. Να ελαχιστοποιηθούν οι οχλήσεις και οι παρεμποδίσεις διέλευσης των πολιτών στα σημεία εκείνα, όπως πεζοδρόμια, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των εργασιών του Μετρό. Να γίνει αισθητική αναβάθμιση των εργοταξιακών χώρων αλλά και προβολή του εμπορικού κόσμου των περιοχών αυτών, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά από μεγαλύτερη κατανάλωση. Να προβληθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών, ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης για να γίνει η Θεσσαλονίκη σημαντικός πόλος έλξης τουριστών και να μεταβληθεί σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κατασκευή του Μετρό από τα δημοτικά τέλη και παράλληλα να ληφθούν ευνοϊκές φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Μια θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση του έργου του Μετρό θα αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της και θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων. Προς τον σκοπό αυτόν, απαιτείται η συνεργασία των φορέων της πόλης και η ενεργός στήριξη της Πολιτείας διότι, όπως ανέφερα, η κατασκευή του Μετρό είναι ύψιστης σημασίας και έργο ζωής για την πόλη. Συνεπώς, κάθε άλλη καθυστέρηση θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αντιαναπτυξιακή και παράλογη.
Περιμένουμε, λοιπόν, από την Πολιτεία να δεσμευθεί για την ταχεία παράδοση του έργου και προς την κατεύθυνση αυτή να εκδηλώσει άμεσα τις σχετικές ενέργειές της. ΝΗ επιτάχυνση των εργασιών θα πρέπει να αποτελέσει σήμερα την πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας και του αρμοδίου Υπουργείου. Κάθε νέα καθυστέρηση θα ενεργεί εις βάρος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος, γι’ αυτό και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Την προσεχή Τρίτη 4.Φεβρουαρίου 2014, 9 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης και μέλους του Δ.Σ. της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πολιτικού Μηχανικού με θέμα "Κατασκευή ΜΕΤΡΟ Συνέπειες και Ωφέλη για την πόλη", καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, του γενικού διευθυντή της "Αττικό Μετρό" Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιου Κονακλίδη, ενώ παράλληλα προσκλήθηκε να τοποθετιθεί και αρμόδιος εκ μέρους του Κ.Α.Σ.
Οι ομιλίες - τοποθετήσεις θα ολοκληρωθούν στις 11/2 με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου.
Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδηςζήτησε από όλους τους υπεύθυνους να συνεργασθούν ώστε να λυθεί άμεσα ο σύγχρονος "γόρδιος δεσμός" του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια.
Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές. Στη φωτογραφία μας από αριστερά ο κ. Αστέριος Τούσινας, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Ρ.Ο.Θ. κ. Θεόδωρος Ασπασίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ. κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της "Εγνατίας Οδού Α.Ε." κ. Παρασκευάς Σαβαΐδης.
Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Μιχάλης Ζορπίδης.
Επανεκίνηση των έργων του Μετρό και άμεση ένταξη της επέκτασ΄ς του σε Καλαμαριά και Αεροδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μανδρίνος.
Με εξαιρετική επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον όλων των επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων ξεκίνησε η πρώτη εκδήλωση τοποθετήσεων και ομιλιών για το μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό, κυκλοφοριακό, αλλά και ανθρωπιστικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης που είναι η καθυστέρηση επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθές, Τρίτη 28/1 η πρώτη από τις τρείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις, με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Ζορπίδη, του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μανδρίνου.
. Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδης, πρ. νομάρχης και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, στην ομιλία του ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας και επειδή ταλαιπωρείται η πόλη μας, κλείνουν επιχειρήσεις , απολύονται υπάλληλοι, μαραζώνει το τοπικό εμπόριο, επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό και αυξάνει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα το κόστος του έργου, με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά σταματήσει η κατασκευή του, που μόνον θετικά αποτελέσματα θα φέρει με την ολοκλήρωσή του για όλους μας και κυρίως για το μέλλον της Θεσσαλονίκης μας.
Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί με αγωνία και μεγάλο προβληματισμό, τα αδικαιολόγητα αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος όλων των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να αναδείξει και να προβάλει όλες τις πτυχές του τεράστιου αυτού έργου και με κάθε νόμιμο μέσο, να ζητήσει από όλους τους υπεύθυνους να συνεργασθούν, ώστε να λυθεί άμεσα ο σύγχρονος "Γόρδιος Δεσμός" του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στόχος είναι να ξαναξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.
Μετά το πέρας των ομιλιών και τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις πάνω στο θέμα. Παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "Εγνατίας Οδού Α.Ε." κ. Παρασκευάς Σαββαϊδης, ο δημοτικός σύμβουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εξουσία Πολιτών" κ. Μάκης Στεργίου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης σε όλους τους εισηγητές.
ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ TO..."ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ" !
O Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδηςστην ομιλία του είπε: "Από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε το μετρό οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης γνωρίζαμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί ένα τέτοιου μεγέθους και φύσεως έργο μέσα σε δομημένη περιοχή χωρίς παρενέργειες, αλλά σκεφτήκαμε ότι είναι τόσο μεγάλη η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης από τη λειτουργία του που άξιζε τον κόπο και τις θυσίες. Βασιστήκαμε στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για πληρέστατη προετοιμασία και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε οι ζημίες και οι απώλειες των επαγγελματιών να ήταν κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενες.
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων που το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη τα πάντα ανατράπηκαν. Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, σχεδόν καμία προετοιμασία δεν είχε γίνει και καμία μέριμνα για την αγορά και τους επαγγελματίες δεν ελήφθη. Η καταστροφή των επιχειρήσεων στις περιοχές που υπάρχουν τα εργοτάξια είναι σχεδόν πλήρης, αφού η πρόσβαση είναι περίπου αδύνατη. Τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν ήξεραν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις; Δεν γνώριζαν ότι όπου κι αν σκάψουν στη Θεσσαλονίκη θα βρουν αρχαία; Δεν υπολόγισαν ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα θα «ακυρωθούν» εμπορικά;
Όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματα το Επιμελητήριο μας και οι άλλοι παραγωγικοί φορείς της πόλης υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2011 Μνημόνιο με την Αττικό Μετρό, παρουσία του τότε αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη. Στόχος ήταν να δεσμευτούν όλοι τόσο για την ολοκλήρωση του έργου όσο και για την γρήγορη διευθέτηση των προβλημάτων που πιθανώς θα εμφανίζονταν στη κατασκευή του. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε και τα προβλήματα που διαρκώς εμφανίζονται τα μόνα αποτελέσματα που έχουν είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου και η ταλαιπωρία μέχρι καταστροφής των επαγγελματιών.
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των έργων του μετρό και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Αρκεί να σκεφτείτε πόσα ξενοδοχεία λειτουργούν στον άξονά του για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος. Υπολογίστε πόσο δυσκολεύουν οι μετακινήσεις σε ένα ιστορικό κέντρο που έτσι κι αλλιώς δεν είχε ποτέ άνετες προσβάσεις. Για άλλη μια φορά με λύπη μας όλοι οι φορείς της πόλης διαπιστώνουμε ότι το έργο έχει καταντήσει… «γεφύρι της Άρτας». Είναι απαράδεκτο ένα έργο, που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, να έχει εξελιχθεί σε παγίδα θανάτου για εκατοντάδες επιχειρήσεις, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εργασιών του. Τελευταίο, αλλά δυστυχώς όχι έσχατο παράδειγμα, τα αρχαία της Βενιζέλου. Οι αρχαιολόγοι αντιμετωπίζουν το θέμα με προχειρότητα, αλαζονεία άλλα και αδιαλλαξία. Θυσιάζουν την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία μιας πόλης και του ενός εκατομμυρίου κατοίκων της, με την αιτιολογία της ανάδειξης και διάσωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Κανένας σ΄ αυτή την πόλη δεν είναι ενάντια στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την εφαρμογή, όμως, μεθόδων που ακολουθούνται από όλα τα σύγχρονα κράτη, όπου τα πάντα γίνονται γρήγορα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση θα κοστίσει στους φορολογούμενους πολίτες δεκάδες πρόσθετα εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον άξονά του θα είναι ανυπολόγιστες. Ήδη εκατοντάδες επιχειρηματίες υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια την ταλαιπωρία και θυσίασαν την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση. Πολλοί από αυτούς υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, στο βωμό ενός έργου πνοής για την πόλη. Η θυσία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια με παρέμβαση του Επιμελητηρίου διάφοροι υπουργοί και παράγοντες της αυτοδιοίκησης υποσχέθηκαν να στηρίξουν τους επαγγελματίες έστω και λίγο. Ζητήσαμε να απαλλαγούν οι πληττόμενοι από τις ασφαλιστικές εισφορές, από τα δημοτικά τέλη και να έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε, παρά το ότι το κόστος αυτών των ενεργειών δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε απαγορευτικό. Δυστυχώς από τους φορείς της πόλης, επισημαίνεται για άλλη μία φορά, ότι τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με την κατασκευή του αντίστοιχου έργου στην Αθήνα. Σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Αττικό Μετρό, στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί μόλις το 36% των εργασιών, στην κύρια γραμμή, την στιγμή που στην Αθήνα σε πέντε περίπου χρόνια είχε ολοκληρωθεί η αρχική φάση του μετρό, ενώ σε λίγο ολοκληρώνονται και οι επεκτάσεις του έργου. Τι να υποθέσει κανείς; Μήπως επειδή το έργο της Θεσσαλονίκης διοικείται από την Αθήνα το ενδιαφέρον είναι πλημμελές; Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες αυτής της πόλης δεν μπορούν να δείξουν άλλη ανοχή ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Δεν έχουν υπομονή να περιμένουν άλλο, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τα σπασμένα. Η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους «να κάνουν το έργο».
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΩΡΕΙΑΣ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε: "Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που δυστυχώς, λόγω αρνητικών συγκυριών και προβλημάτων, ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα τους πολίτες αυτής της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν τα εργοτάξια και τις λαμαρίνες από το 2006, και παράλληλα ενημερώνονται για τις αλλεπάλληλες αναβολές στην ολοκλήρωση του έργου που θα μπορούσε να δώσει πνοή και μεταφορικό διέξοδο για την πόλη. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο αρχικός συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου ήταν το 2012, όμως μέχρι σήμερα η κατασκευή του συνεχίζεται, με θολό το τοπίο ολοκλήρωσής τους.
Μιλώντας για καθυστερήσεις που τορπιλίζουν την ολοκλήρωση του έργου, ας μη λησμονούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των αρχαίων στο σταθμό "Βενιζέλου", πήρε και νέα παράταση καθώς μετατέθηκε για τις 5 Μαρτίου. Η απόφαση αφορά στην εκδίκαση της αίτησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ακύρωση της προ έτους Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν το 2012 στο Σταθμό του Μετρό Εγνατίας και Βενιζέλου.
Με τη νέα παράταση είναι σχεδόν δεδομένο πως είτε όλη η κατασκευή θα πάει για το 2018, είτε θα οδηγηθούμε σε τμηματική παράδοση του έργου. Λύση για τις αρχαιότητες στο σταθμό «Βενιζέλου» πρέπει να βρεθεί. Ουσιαστική είναι η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που προβλέπει: α)προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου και β)επανατοποθέτηση και ανάδειξη τον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι το έργο του μετρό πρέπει να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο. Τυχόν λειτουργία μόνο ενός τμήματος, του ανατολικού τμήματος, όπως συζητιέται, ούτε τους κυκλοφοριακούς δείκτες βελτιώνει, ούτε την απαιτούμενη βιωσιμότητα εγγυάται, αφού ο κύριος όγκος συγκεντρώνεται στις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο συχνά γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για σωρεία λαθών, παραλήψεων και προχειροτήτων. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, ενώ αγκάθι αποτελεί η αύξηση του κόστους κατασκευής αλλά και τα προβλήματα, που ανακύπτουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Χαρακτηριστική περίπτωση η οδός Δελφών η οποία έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο κατασκευής του σταθμού «Ανάληψη», ωστόσο υπήρχαν αστοχίες στις προμελέτες που οδήγησαν σε απολύτως επιβεβλημένες τροποποιήσεις και μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι γνωστή η περίπτωση των μπαλκονιών των γύρω πολυκατοικιών που δεν είχαν υπολογιστεί σωστά στη προμελέτη.
Η εξέλιξη στην υπόθεση είναι ότι μετά τις απαραίτητες εργασίες δύο και πλέον ετών η ‘μαρτυρική’ Δελφών, άνοιξε στο τμήμα από τις οδούς Μπότσαρη μέχρι Συνδίκα. Η ζημία πάντως για τις επιχειρήσεις της περιοχής, είναι δεδομένη καθώς τα περισσότερα καταστήματα είναι εδώ και καιρό ξενοίκιαστα. Η περίπτωση της Δελφών δεν είναι η μοναδική. Έντονα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που βρίσκονται στην οδό Εγνατία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου βρίσκονται εργοτάξια"..
Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μανδρίνος διατύπωσε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το έργο καθυστερεί λόγω της μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών και ως εκ τούτου πρόκειται να παραδοθεί το έτος 2020 και μετά.Μεγάλο μέρος ευθύνης για την καθυστέρηση αυτή χρεώνεται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση του έργου καθώς και στην καθυστέρηση της ομαλής πορείας του, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών. Τι συμβαίνει, όμως, τελικά και που βρίσκεται η αλήθεια για την καθυστέρηση κατασκευής του Μετρό, που στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, δεν το γνωρίζουμε. Οφείλουν, ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν μια πειστική απάντηση γιατί δεν είναι δυνατόν, είναι απαράδεκτο θα έλεγα, η συμπρωτεύουσα της Ελλάδος να αδυνατεί να αποκτήσει τα συγκοινωνιακά και λοιπά πλεονεκτήματα που υπόσχεται η κατασκευή του Μετρό, έναντι άλλων πόλεων και γειτονικών χωρών, και που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της θέσης της Θεσσαλονίκης σε αναπτυξιακό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.
Είναι ένα μεγάλο δημόσιο έργο που θα συμβάλλει άμεσα στην καλή λειτουργία της πόλης, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και παράλληλα θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη σύγχρονη πόλη, ελκυστική στις επενδύσεις και τον τουρισμό. Δυστυχώς, όμως, μαζί με το Μετρό καθυστερούν και άλλα μεγάλα έργα, που θα καταστούσαν όλα μαζί την Θεσσαλονίκη μια τουριστικά οργανωμένη πόλη για την υποδοχή υψηλής ποιότητας τουριστικού ρεύματος.Τέτοια έργα είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου με απευθείας σύνδεση με το Μετρό, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο εκσυγχρονισμός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για να αποκτήσει μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα και να αυξήσει την συμμετοχή ιδιωτών εκθετών – επιχειρήσεων, που από χρόνο σε χρόνο παρουσιάζονται μειωμένοι. Τα έργα αυτά, όπως και πολλά άλλα, λιμνάζουν και βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος περαίωσης και εμποδίζουν την προσέλκυση τουριστών, ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών που, ως γνωστό, κινούν την αγορά και τις επιχειρήσεις της πόλης.
Η κατασκευή του Μετρό, όπως έχει σχεδιασθεί, δεν εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της πόλης και θα πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί σε όλη την πόλη και πρωτίστως μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» που, με την απαραίτητη αναβάθμιση, θα μπορεί να δέχεται περισσότερες πτήσεις για την μεταφορά τουριστών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους μεγάλους προορισμούς τουριστών στην χώρα μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκτήσει προφίλ μεγάλης τουριστικής πόλης με τις απαραίτητες υποδομές, όπως τα παραπάνω έργα που ανέφερα και λοιπά που πρέπει να γίνουν, ώστε να αλλάξει ριζικά η τουριστική της εικόνα. Η βελτίωση των συγκοινωνιακών μέσων και ιδιαίτερα με την κατασκευή του Μετρό, η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης με έργα υποδομής (πεζοδρομήσεις κλπ.) από τον Λευκό Πύργο μέχρι και την ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τουριστική αναγνωρισιμότητα και ανάπτυξη.
Μεγάλο θέμα, ακόμη, αποτελεί για την Θεσσαλονίκη η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων που θα διανυκτερεύουν στο Λιμάνι και έτσι οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τα καταστήματα της πόλης. Εδώ η καθυστέρηση κατασκευής του Μετρό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο και στα επαγγέλματα της πόλης και κατά κύριο λόγο σε όσα δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου κατασκευάζονται η βασική γραμμή και οι επεκτάσεις του Μετρό (εργοτάξια κλπ). Κατόπιν αυτού και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου για την ανακούφιση των συναδέλφων αυτών, θα πρέπει να ληφθούν τα κατωτέρω μέτρα: Να αντιμετωπισθούν οι συγκοινωνιακές αρρυθμίες που συχνά πυκνά παρουσιάζονται και πλήττουν το εμπόριο και τα επαγγέλματα. Να ελαχιστοποιηθούν οι οχλήσεις και οι παρεμποδίσεις διέλευσης των πολιτών στα σημεία εκείνα, όπως πεζοδρόμια, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των εργασιών του Μετρό. Να γίνει αισθητική αναβάθμιση των εργοταξιακών χώρων αλλά και προβολή του εμπορικού κόσμου των περιοχών αυτών, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά από μεγαλύτερη κατανάλωση. Να προβληθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών, ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης για να γίνει η Θεσσαλονίκη σημαντικός πόλος έλξης τουριστών και να μεταβληθεί σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κατασκευή του Μετρό από τα δημοτικά τέλη και παράλληλα να ληφθούν ευνοϊκές φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Μια θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση του έργου του Μετρό θα αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της και θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων. Προς τον σκοπό αυτόν, απαιτείται η συνεργασία των φορέων της πόλης και η ενεργός στήριξη της Πολιτείας διότι, όπως ανέφερα, η κατασκευή του Μετρό είναι ύψιστης σημασίας και έργο ζωής για την πόλη. Συνεπώς, κάθε άλλη καθυστέρηση θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αντιαναπτυξιακή και παράλογη.
Περιμένουμε, λοιπόν, από την Πολιτεία να δεσμευθεί για την ταχεία παράδοση του έργου και προς την κατεύθυνση αυτή να εκδηλώσει άμεσα τις σχετικές ενέργειές της. ΝΗ επιτάχυνση των εργασιών θα πρέπει να αποτελέσει σήμερα την πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας και του αρμοδίου Υπουργείου. Κάθε νέα καθυστέρηση θα ενεργεί εις βάρος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος, γι’ αυτό και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Την προσεχή Τρίτη 4.Φεβρουαρίου 2014, 9 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης και μέλους του Δ.Σ. της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πολιτικού Μηχανικού με θέμα "Κατασκευή ΜΕΤΡΟ Συνέπειες και Ωφέλη για την πόλη", καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, του γενικού διευθυντή της "Αττικό Μετρό" Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιου Κονακλίδη, ενώ παράλληλα προσκλήθηκε να τοποθετιθεί και αρμόδιος εκ μέρους του Κ.Α.Σ.
Οι ομιλίες - τοποθετήσεις θα ολοκληρωθούν στις 11/2 με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου.
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια.
Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές. Στη φωτογραφία μας από αριστερά ο κ. Αστέριος Τούσινας, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Ρ.Ο.Θ. κ. Θεόδωρος Ασπασίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ. κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της "Εγνατίας Οδού Α.Ε." κ. Παρασκευάς Σαβαΐδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.