Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μετρό Θεσ/νίκης: Προς διάλυση της σύμβασης;

capital.gr,08/12/2014

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τις επόμενες κινήσεις της καθορίζει η κοινοπραξία κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda), η οποία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, διαθέτει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας (με την ΑΕΓΕΚ να είναι επικεφαλής με 28%). Οι ιταλικές εταιρείες, δηλαδή, φαίνεται να επιθυμούν να παραμείνουν στο έργο, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αίτησης διάλυσης.
Πάντως, τη διαδικασία διάλυσης της σύμβασης (με αίτημα της κοινοπραξίας) προβλέπει η νομοθεσία δημοσίων έργων, ενώ ο ανάδοχος «νομιμοποιείται» να προχωρήσει στην κίνηση αυτή η οποία, εξάλλου, αναμένεται να οδηγήσει στην καταβολή αποζημίωσης. Και αυτό δεδομένου ότι με υπαιτιότητα του Δημοσίου οι κατασκευαστικές εργασίες δεν προχώρησαν, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με τον ιδιώτη να διεκδικεί σήμερα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η άρνηση του αναδόχου να υπογράψει -διαδικασία που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα αύριο- συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, για αρχαιολογικές εργασίες φανερώνει, έως ένα βαθμό, το πώς σχεδιάζει να κινηθεί η κοινοπραξία κατασκευής. Η μη υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης υπακούει, όπως αναφέρουν πηγές, στη «γραμμή» του ιδιώτη ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ερευνών του έργου.

Ας σημειωθεί εν παρόδω, ότι μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί περίπου 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αρχαιολογικών εργασιών έναντι 15 εκατ. ευρώ που είχε προεκτιμηθεί κατά τη φάση του καθορισμού του προϋπολογισμού του έργου.

Οι επόμενες κινήσεις

Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες η κοινοπραξία κατασκευής αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με το εάν θα καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης ή όχι. Η κίνηση αυτή, όπως σημειώνουν όσοι παρακολουθούν τα του έργου, δεν οδηγεί απαραίτητα στη δημοπράτηση του υπόλοιπου των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης από την Αττικό Μετρό και κατ’ επέκταση στη διαδικασία επιλογής νέου αναδόχου.

Θα μπορούσε δηλαδή, εν τέλει, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η κοινοπραξία να συμφωνήσει στην ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εισπράξει αποζημίωση για τις θετικές ζημιές που υπέστη, δηλαδή για τις δαπάνες που έχει καταβάλει όσο καιρό τα έργα ήταν σε τέλμα. Και ταυτόχρονα να αναπροσαρμοστούν οι καταληκτικές προθεσμίες του έργου (όπως προβλέπεται κατά τη διαδικασία ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης).

Σε κάθε περίπτωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον του έργου που έχει ολοκληρωθεί μόλις σε ποσοστό 23%.


dimitris.delevegos@capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.