Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

«Καμπανάκι» για τα μεγάλα έργα υποδομών

ethnos.gr,24/03/2015


Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα μεγάλα έργα υποδομών κρούει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, με παρέμβασή του, ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν και να προχωρήσουν όλα με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την περιμετρική γέφυρα της Καλαμάτας, σημείωσε ότι τα περισσότερα έργα έχουν σταματήσει, παρά το ότι οι συμβάσεις που αναθεωρήθηκαν πολύ πρόσφατα, έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή.

«Δυστυχώς» -είπε χαρακτηριστικά- «όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στον δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Ολα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Εργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία».

Σύμφωνα πάντως με βουλευτές της ΝΔ, μια τυχόν παράταση της καθυστέρησης θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και σε αυτά καθαυτά τα έργα αλλά και στο κρίσιμο πεδίο της ανεργίας, με δεδομένο ότι στις παραχωρήσεις εργάζονταν χιλιάδες άνθρωποι εκατοντάδων διαφορετικών ειδικοτήτων. Ισως τα όποια προβλήματα μέχρι τώρα οφείλονταν στο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης, (πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα) δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε με την ορκωμοσία του και, κατά συνέπεια, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και τα έργα θα αρχίσουν και πάλι να «τρέχουν».

Ειδικά για τα έργα του περιφερειακού δακτυλίου της Καλαμάτας, παρέμβαση υπήρξε από τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο, ο οποίος, επικαλούμενος τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη, διαβεβαίωσε ότι το έργο θα προχωρήσει άμεσα.

«Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού της νέας κυβέρνησης, Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο εκκρεμεί η έγκριση της αναθεώρησης της σύμβασης, να επιταχύνει την έκδοση της απόφασης για να επανεκκινήσουν τα έργα», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση Σπίρτζη

Με ιδιαίτερα σκληρό τόνο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά περί ασφυξίας στα δημόσια έργα, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θράσος» του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως παρέδωσε «ναρκοθετημένα και υπονομευμένα έργα» με χρόνια προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή τους, ενώ έκανε λόγο για εφαρμογή αντιαναπτυξιακής και αντικοινωνικής πολιτικής με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την επιβολή «τεράστιων διοδίων». «Ας καταλάβει η καταδικασμένη για την πολιτική της απελθούσα κυβέρνηση ότι και στον τομέα των δημοσίων έργων υπάρχει και εφαρμόζεται πλέον άλλη πολιτική. Προωθούμε τα δημόσια έργα, εισάγουμε κοινωνικούς δείκτες, αναπτυξιακούς όρους και προϋποθέσεις στον σχεδιασμό, την προώθηση και την υλοποίησή τους, διασφαλίζοντας πάνω από όλα την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Στην αναφορά εξάλλου της ΝΔ για τη μόλις το Σάββατο ορκωμοσία των τεσσάρων αναπληρωτών υπουργών, απάντησε πως η σημερινή κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς και τηρεί ευλαβικά το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.