Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση των εργαζόμενων στο μετρό Θεσσαλονίκης

avgi.gr,24/03/2015

Δ. Χαραλαμπίδου: Είμαστε με τους εργαζόμενους. Να αντιστραφεί η κατάσταση και να συνεχιστεί το έργο.


Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο βρίσκεται σε τέλμα και η ανάδοχος εταιρία με επικεφαλής την ΑΕΓΕΚ σκοπεύει την Παρασκευή να ανακοινώσει 100 απολύσεις εργαζόμενων στον κατασκευαστικό τομέα και ζητάει τη διάλυση της σύμβασης με την Αττικό Μετρό Α.E.

Χθες στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του μετρό συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια «αφύπνισης», όπως τονίζουν, των πολιτών και των φορέων της πόλης, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, η οποία μέσα από κεντρικούς δρόμους κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να προχωρήσει το έργο και για να αποτραπούν απολύσεις, μεταξύ άλλων ο κίνδυνος απόλυσης την προσεχή Παρασκευή «πάνω από εκατό εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο του έργου». Ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει «άμεσα» πρωτοβουλίες και «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι η Αττικό Μετρό και ο ανάδοχος και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση».


Οι εργαζόμενοι ήδη είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Επισημαίνουν, επίσης, ότι τα χρήματα για τις αρχαιολογικές εργασίες εξαντλούνται και ο ανάδοχος δεν υπογράφει νέα - συμπληρωματική σύμβαση. Έτσι ,παραμένουν δεσμευμένα 25 εκατ. ευρώ που αφορούν στο κομμάτι των αρχαιολογικών ανασκαφών και οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ανάδοχο και την Αττικό Μετρό, το κονδύλι αυτό θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Στο μεταξύ το πολύπαθο έργο έχει βαλτώσει από τη διένεξη της ΑΕΓΕΚ με την Αττικό Μετρό. Η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία προΐσταται του κοινοπρακτικού σχήματος που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, ενώ οι ιταλικές εταιρεία Impregilo, Ansaldo, Seli, Ansaldobreda, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν.

Το «παρών» στη συγκέντρωση των εργαζομένων έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους του πιο ταλαιπωρημένου έργου, που σήμερα βρίσκεται σε τέλμα», είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνουν την αντιδικία της αναδόχου με την Αττικό Μετρό. Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί και να αρθούν τα αδιέξοδα που υπάρχουν, ώστε να συνεχιστεί το έργο του μετρό, που είναι αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.