Κυριακή 9 Απριλίου 2006

Γεωφυσικές διαγραφίες για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

geoservice, 09/04/2006


Εισαγωγή

Κατά την προκαταρκτική φάση που αφορά την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, κατασκευάσθηκαν 64 γεωτεχνικές γεωτρήσεις. Στην φάση των εργασιών αυτών η GEOSERVICE εκτέλεσε ένα σύνολο γεωφυσικών διαγραφιών εντός των γεωτρήσεων αυτών με σκοπό τον ακριβή προσδιορισμό των γεωλογικών στρωμάτων καθώς και το ποσοστό περιεκτικότητας σε άργιλο του κάθε στρώματος στη λιθολογική στήλη.




Εργασίες πεδίου

Στο συγκεκριμένο έργο έγιναν καταγραφές φυσικής ακτινοβολίας γ (gamma ray logs - GR). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το εργαστήριο διαγραφιών της GEOSERVICE που είναι εγκατεστημένο σε ειδικό όχημα.

Τα δεδομένα από τις γεωτρήσεις γράφτηκαν αναλογικά και ψηφιακά με ακρίβεια 12 bit. Όλες οι καταγραφές ακτινοβολίας γ έγιναν με σταθερή ταχύτητα ανάσυρσης καλωδίου 4 μέτρα/λεπτό, χρόνο ολοκλήρωσης 5 sec και συχνότητα 100 κύκλων. Οι γεωτρήσεις είχαν ένα μέσο βάθος 30 μ από την επιφάνεια του εδάφους.




Επεξεργασία των δεδομένων

Σε όλες τις καταγραφές από τις γεωτρήσεις, εφαρμόσθηκε η ακόλουθη επεξεργασία:
  • Μετατροπή σε μονάδες API (American Petroleum Institute)
  • προσδιορισμός των γραμμών ¨καθαράς αργίλου¨ και ¨καθαράς άμμου¨στην καταγραφή
  • Βαθμονόμηση της δειγματοληψίας γεωτρυπάνου και ανακατασκευή της λιθολογικής στήλης
  • Υπολογισμός της περιεκτικότητας σε άργιλο για κάθε στρώμα.
  • Συνθετική αξιολόγηση των καταγραφών με στόχο τον προσδιορισμό των γεωλογικών ορίων των.

Χρησιμοποιώντας γεωφυσικές διαγραφίες στις γεωτεχνικές γεωτρήσεις , οι γεωτεχνικοί μηχανικοί του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκαν με ακρίβεια για την γεωμετρία και τα λιθολογικά χαρακτηριστικά όλων των υπογείων στρωμάτων κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής διάνοιξης της σήραγγας. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σαν οδηγός στις προσεχείς εργασίες διάνοιξης της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.