Τρίτη 11 Ιουλίου 2006

Πρόληψη των καταστροφών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 11/07/2006

Αριστος γνώστης των ποικίλων και εκτεταμένων αρχαιοτήτων που κρύβει η γη της Θεσσαλονίκης, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, κατέθεσε (7/6) μια Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Ο κομμουνιστής βουλευτής θέλοντας, προληπτικά, να επισημάνει τον κίνδυνο καταστροφής αρχαιοτήτων από τα έργα κατασκευής του ΜΕΤΡΟ, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να μη δηλώνουν εκ των υστέρων ότι δεν... ήξεραν και δεν... ευθύνονται, συγκεκριμένα τονίζει στην Ερώτηση:

«Σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν οι σκαπτικές εργασίες για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης είναι πλέον βέβαιο ότι πολύ γρήγορα τα σκαπτικά μηχανήματα θα αποκαλύψουν αρχαιότητες σημαντικές για τη μελέτη της ιστορίας όχι μόνο της πόλης, αλλά και της περιοχής ολόκληρης. Είναι, επίσης, βέβαιο πως αν η αποκάλυψη αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, με τα ειδικευμένα συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι αρχαιότητες θα καταστραφούν και φυσικά και το έργο θα καθυστερήσει από τις σχετικές διαδικασίες που ακολουθούν τέτοιες καταστροφές».

Και ο Γ. Χουρμουζιάδης καταλήγει ρωτώντας τους υπουργούς «αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, ώστε ούτε οι αρχαιότητες να καταστραφούν, ούτε το έργο να καθυστερήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.