Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Έλεγχοι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν συμβάσεις και ωράρια

ΤΑ ΝΕΑ, 09/06/2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

ΦΡΕΝΟ στην ασυδοσία των εργοδοτών, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση καταστρατηγούν συμβάσεις και ωράρια εργασίας, θα επιδιώξει να βάλει το αποδυναμωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αρχίζει σαφάρι ελέγχων στις επιχειρήσεις. Ήδη ένας στους έντεκα ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οδήγησαν στην επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που βρέθηκαν να παραβιάζουν διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν σχέση με ώρες εργασίας, πληρωμή υπερωριών και θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία βάσει των 18.227 ελέγχων και επανελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, υπεβλήθησαν μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές σε 1.621 επιχειρήσεις στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 3 εκατ. 674 χιλιάδων ευρώ.

Ως γνωστόν η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τoν υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών κ.ά.).

Σχόλιο metrothess:

Στις 05/06 στο ΘΕΜΑ σε άρθρο της Μαίρης Λαμπαδίτη.
"Σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου , μεταξύ των εταιριών στις οποίες διαπιστώθηκαν περισσότερες παραβάσεις , είναι οι κατασκευαστικές – τεχνικές εταιρίες ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΕ , ΣΙΑΜΚΑΣ ΕΒΗΕΤ ΑΕ , ΕΡΚΑΤ ΑΕ καθώς και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ΦΑΣΙΛΙΤΥ ΣΕΡΒΙΣΙΣ.

Παρότι η Υπουργός σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι ο ρόλος της επιθεώρησης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αναβαθμιστεί , η πραγματικότητα των αριθμών δείχνει τις ελλείψεις και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ελέγχου."

Καμμία αναφορά για τις παρατυπίες που έχουν εντοπιστεί στα έργα του Μετρό.
Τα αστεία μέτρα ασφαλείας, να μην ξεχνάμε ότι στοίχισαν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.