Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΤΑ 4 ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Μακεδονία, 31/07/09

Μύδρους κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία στα έργα, τις υποδομές και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης εξαπέλυσαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας τα πυρά τους στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην κατασκευή του μετρό και στη διόγκωση της ανεργίας μέσω της αποβιομηχάνισης.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα Γιάννης Μαγκριώτης κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της ιδίως στο θέμα της ΕΥΑΘ, κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα του νερού της πόλης”. “Δημιουργούν ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και ψεύδονται ότι δήθεν θα διατηρήσουν την τιμολογιακή πολιτική. Οι ιδιώτες θέλουν να κερδίσουν. Αυτά είναι ανυπόστατα”, τόνισε και κάλεσε τον ΥΜΑΘ, τον δήμαρχο και τον νομάρχη Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση. “Είναι βουβοί και άβουλοι”, σημείωσε και υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση, για να προχωρήσει στο ξεπούλημα του νερού της πόλης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τους όρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (παραχωρείται το 23,02%) και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση θα ακυρώσει τη διαδικασία.
Για τη ΔΕΘ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ολιγωρεί την ώρα που οι ιδιώτες έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος σε βάρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα. “Οφείλουν να υποδείξουν τώρα χώρο, ο οποίος για μας πρέπει να είναι η περιοχή της Σίνδου”, είπε και συνέδεσε το θέμα και με τη Ζώνη Καινοτομίας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο αυτά τα δύο ζητήματα να προωθούνται μέσω συμφωνιών δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

ΑΝΕΡΓΙΑ
Καταιγιστικός ήταν και ο πρόεδρος του ΕΚΘ και μέλος του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Νίκος Γιαννόπουλος, περιγράφοντας τη διαρκή αποβιομηχάνιση της πόλης. “Η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι, το ίδιο και η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται οι κλάδοι της επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου και κατασκευών. Η αύξηση της ανεργίας από πέρυσι ξεπερνά το 23%”, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα υποδεχτούν δυναμικά τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαστεργίου μίλησε για φαινόμενα αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως οι συλλήψεις συνδικαλιστών, η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και η υπόθεση Γαβρά, ενώ ως γιατρός κατήγγειλε ότι φαινόμενα όπως η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, δείχνουν ότι όλα δεν βαίνουν καλώς για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

ΤΑ 4 ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Για το μετρό ο Γ. Μαγκριώτης τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία, στα οποία εντοπίζονται οι αιτίες των καθυστερήσεων: α) ότι έχουν διασφαλιστεί μόνο 323 εκατ. ευρώ από το 1,1 δισ. που απαιτεί το έργο, β) ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείου Πολιτισμού, γ) ότι θα πρέπει να προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι, ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι αρχαιολογικές ανασκαφές και δ) να γίνεται η διεύθυνση και η διαχείριση του έργου από τη Θεσσαλονίκη και όχι από την Αθήνα.

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.