ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Πτώσεις από ύψος στο κενό, ηλεκτροπληξίες, χτυπήματα από καταρρεύσεις και ακρωτηριασμοί συνθέτουν το τοπίο σε αρκετούς χώρους εργασίας, όπου η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κόστισαν, μόνο πέρυσι, τη ζωή σε 142 άτομα, εκ των οποίων τα 31 εργάζονταν σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το 2008 δηλώθηκαν συνολικά 6.657 εργατικά ατυχήματα, δηλαδή 96 περισσότερα από το 2007, και καταγράφηκαν 142 θάνατοι εν ώρα εργασίας - εκ των οποίων οι 38 οφείλονταν σε παθολογικά αίτια. Τα αρνητικά πρωτεία κατέχει ο κλάδος του λιανικού εμπορίου - επισκευών ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης με 1.170 ατυχήματα και ακολουθούν οι κλάδοι των κατασκευών με 872 και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών με 508.
57 νεκροί από τις αρχές του έτους
Βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει από τις αρχές του φετινού έτους έως και το Σεπτέμβριο ακόμη 57 εργαζόμενοι, ενώ τη θλιβερή πρωτιά διατηρεί ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει θρηνήσει 36 εργαζομένους.
Λατομεία: ένα ατύχημα κάθε μήνα
Μόλις την περασμένη Τετάρτη ένα άτομο έχασε τη ζωή του κι ένας ακόμη εργαζόμενος νοσηλεύεται στο «Γ. Παπανικολάου» με ακρωτηριασμένα δάκτυλα στο δεξί του χέρι, μετά από εργατικό ατύχημα το οποίο σημειώθηκε σε στοά μεταλλείων στο Στρατώνι. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα από τις αρχές του έτους, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, μόνο μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2009 συνέβησαν 11 εργατικά ατυχήματα, δηλαδή περίπου ένα ατύχημα κάθε μήνα. «Η καθημερινή μάχη με το θάνατο που γίνεται στις υπόγειες στοές δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις και εικόνες. Η έρευνα θα δείξει τυχόν ενόχους και κατασταλτικά μέτρα θα ληφθούν, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Σήμερα και αύριο και πάντα πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας.
ΕΚΘ: Ελεγχοι κατόπιν... θανάτου
Ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας κατήγγειλε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος. «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν... θανάτου. Πρέπει, δηλαδή, να συμβεί ένα τραγικό περιστατικό και να θρηνήσουμε θύματα για να δούμε τι δεν πήγε καλά. Είναι άμεση η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στους χώρους εργασίας, όπως και η ενίσχυση των υπηρεσιών, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα», ανέφερε.
Χάνονται ζωές στις σκαλωσιές
Τον πιο βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, όπου τα ελλιπή μέτρα προστασίας και οι συνθήκες εργασίας ευθύνονται για εκατοντάδες τραυματισμούς και θανάτους ετησίως. «Δυστυχώς τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν και ορισμένοι εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας, χαρακτηρίζοντας «προμελετημένο έγκλημα» κάθε θάνατο εργαζομένου ο οποίος οφείλεται στην αδιαφορία των εργοδοτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, οι παραλείψεις και τα κενά ασφαλείας ξεκινούν από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών στις οικοδομές, αφού δε γίνονται τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης και δε λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. «Οι αρμόδιοι μηχανισμοί είναι πλήρως αποδιαρθρωμένοι και έτσι είναι η ίδια η Πολιτεία που εγκληματεί απέναντι στους εργαζομένους», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.