Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Επαγγελματίες: Κραυγή αγωνίας για το μετρό

Αγγελιοφόρος, 03/12/09


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην οδό Μοναστηρίου γύρω από το Βαρδάρι, λόγω των έργων του μετρό...
Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν χτες σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους της «Μετρό Θεσσαλονίκης - Αττικό Μετρό ΑΕ», της αναδόχου κοινοπραξίας, των αρχαιολογικών υπηρεσιών και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο του έργου στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Μάλιστα, 154 καταστηματάρχες συνέταξαν εξώδικο με τα αιτήματά τους, όπου ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Το εξώδικο πρόκειται να επιδοθεί στην «Αττικό Μετρό ΑΕ». Οπως διαμηνύουν οι καταστηματάρχες, αλλά και, όπως τονίζει ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Στέργιος Διαμαντής, «αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα κινηθούμε δικαστικά, είτε καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα είτε υποβάλλοντας μήνυση». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για άμεση απομάκρυνση, από κάποια σημεία όπου είναι εφικτό, των λαμαρινών. «Πρόκειται για ενέργεια που πρέπει να γίνει σήμερα ή αύριο. Αν περάσει κι αυτός ο μήνας και φτάσουμε στον Ιανουάριο θα είναι αργά», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντής.
Οξυμμένα πνεύματα
Στη σύσκεψη δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι αντεγκλήσεις και τα οξυμμένα πνεύματα, κυρίως από την πλευρά του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του εναντίον των αρχαιολόγων. «Απορώ πώς αντέχετε τόσα χρόνια. Αν ήμουν στη θέση σας και έβλεπα κόσμο στο εργοτάξιο που μου κλείνει το μαγαζί να μη δουλεύει, θα είχα πάρει όπλο και... όποιον πάρει ο Χάρος», είπε ο κ. Ζορπίδης, απευθυνόμενος στους καταστηματάρχες. Μιλώντας προς τους εκπροσώπους του μετρό, τόνισε ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε, ενώ απευθυνόμενους στους εκπρόσωπους των αρχαιολόγων, σε υψηλότατους τόνους, υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι το αν θα αντέξουν τα μαγαζιά και οι επαγγελματίες, άνθρωποι, δηλαδή, αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πίσω τους οικογένειες. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Περιουσίες καταστρέφονται. Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας», είπε χαρακτηριστικά.
Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε να παίξει πολλές φορές ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας «Μετρό Θεσσαλονίκης» της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Ευάγγελος Γαλούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν ούτε σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά ούτε και στην ποιότητα του έργου.
Η «Αττικό Μετρό»
Η «Αττικό Μέτρο», διά του κ. Γαλούση, υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στα εργοτάξια, με κυριότερη την αντικατάσταση λαμαρινών -κάτι το οποίο ήδη προχωρά- από πλέγματα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να διπλασιαστούν οι βάρδιες των αρχαιολόγων και άρα να μειωθεί στο μισό ο χρόνος εκτέλεσης των ανασκαφών. «Στόχος μας είναι από τη Μοναστηρίου μέχρι το Σιντριβάνι να επιταχυνθούν οι εργασίες στο μέγιστο βαθμό. Εξάλλου, η κατάσταση αυτή δε θα διαρκέσει επ' άπειρον, καθώς μόλις φτάσουν οι αρχαιολόγοι σε βάθος περίπου τεσσάρων μέτρων, πάνω από τα ορύγματα θα τοποθετηθούν μεταλλικές γέφυρες, η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά και οι εργασίες θα εκτελούνται υπογείως χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα», επισήμανε ο κ. Γαλούσης.
Συντονιστικό
«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο, θα παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση των υποσχέσεων και την εξέλιξη των εργασιών και σε εβδομαδιαία βάση θα μεταφέρει τα προβλήματα των επαγγελματιών στους αρμοδίους. Αν δεν υπάρξουν σύντομα βελτιώσεις, τότε οι αντιδράσεις μας θα λάβουν πιο δυναμική μορφή», προανήγγειλε ο κ. Ζορπίδης.
Το έργο των αρχαιολόγων υπεραμύνθηκε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου. «Υπακούμε στο άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος για την προστασία των μνημείων. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς τις ανασκαφές. Πολλές φορές οι αρχαιολόγοι δουλεύουν σαν τα ποντίκια, κάτω από το δρόμο. Δεν είναι δυνατό να μας λοιδορούν», σημείωσε η κ. Παϊσίδου.
Οι καταστηματάρχες
Κραυγή αγωνίας, όμως, ύψωσαν στη σύσκεψη και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και επιχειρηματίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή της Ευδοξίας Λαμπίδου, ιδιοκτήτριας του εστιατορίου «Αλέξανδρος». «Το μαγαζί αυτό έχει ιστορία 30 χρόνων. Από τα τραπέζια του πέρασε όλη η Θεσσαλονίκη για να φάει σούπα. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε πελάτες, επειδή οι πελάτες δεν μπορούν να βρουν το μαγαζί, που κρύβεται από τις λαμαρίνες. Από 20 άτομα προσωπικό, σήμερα έχω μόνον έξι. Και δεν είναι μόνον ότι έχασαν τη δουλειά τους 14 άτομα. Δεν έχω χρήματα για να πληρώσω τους λογαριασμούς. Χρωστάω παντού», είπε με δάκρυα στα μάτια η κ. Λαμπίδου.
Σε υψηλότατους τόνους μίλησε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Βεργίνα», εξαπολύοντας τα πυρά του προς τους αρχαιολόγους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/12/09, 8:54 μ.μ.

    Κύριοι,
    Είναι χρησιμο να ελεγχονται όλες οι πληροφορίες και καί ώς προς τη διατύπωση.
    80 Αρχαιολόγοι είναι υπερβολικός αριθμος για το συγκεκριμένο έργο. Πιθανίτατα ο αριθμός αφορά στην πρόσληψη εργατών για τις ανασκαφές (άντε και 5-6 αρχαιολόγων). Μή δίνετε φρούδες ελπίδες στους 100άδες ανέργους αρχαιολόγους.
    Κατά τα άλλα, θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.