Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Βαρύς ο φόρος αίματος από τα εργατικά ατυχήματα

Αγγελιοφόρος, 21/03/2010

 ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΑΤΙΟΥ
  Τραγικά εργατικά ατυχήματα, σημειώνονται συνεχώς στη χώρα μας. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στο χώρο εργασίας τους, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τα προς το ζην. Σε χιλιάδες μετρώνται οι παραλείψεις και οι παρατυπίες των επιχειρήσεων, όπου τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας οδηγούν σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τραυματισμούς. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, οι αγωγές αποζημίωσης τελεσιδικούν μέχρι και οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, ενώ οι χαμένες ζωές κοστολογούνται σε μερικές χιλιάδες ευρώ...
Βαρύς ο φόρος αίματος
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από το 2006 έως το 2009 καταγράφηκαν 387 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και ακόμη 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χώρο εργασίας από παθολογικά αίτια. Συνολικά, οι θάνατοι σε εργασιακό περιβάλλον έφτασαν τους 498. Τα δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα έφτασαν τα 25.754. «Το πραγματικό νούμερο είναι πολλαπλάσιο, καθώς πολλά εργατικά ατυχήματα δε δηλώνονται από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», λέει στον «ΑτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.
Από τα συνολικά 387 θανατηφόρα, τα 204 σημειώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών και τα υπόλοιπα σε επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που επιδικάστηκε σε θύματα εργατικών ατυχημάτων για την προηγούμενη τετραετία, έφτασε τα 12.181.900 ευρώ.
Στην κεντρική Μακεδονία, τη διετία 2008-2009 σημειώθηκαν συνολικά 41 θάνατοι σε εργασιακούς χώρους, από τους οποίους οι 13 οφείλονταν σε παθολογικά αίτια. Ακόμη, διενεργήθηκαν 6.849 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 267 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές και επιδικάστηκαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 602.000 ευρώ.
Ειδικότερα, στο νομό Θεσσαλονίκης, την περασμένη διετία καταγράφηκαν 27 θάνατοι σε εργασιακό περιβάλλον, από τους οποίους οι δέκα οφείλονταν σε παθολογικά αίτια. Για το ίδιο διάστημα, διενεργήθηκαν 4.015 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 146 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 209 πρόστιμα, συνολικού ύψους 431.500 ευρώ.
«Κάποιοι εργοδότες αρνούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνουν το κόστος, όμως θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών. Κάθε χρόνο, σημειώνονται χιλιάδες τραυματισμοί εργατών. Ωστόσο, πολλά από τα ατυχήματα δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται ποτέ», υπογραμμίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.