Αγγελιοφόρος, 21/03/2010
Δεύτερη με μείωση της δύναμής της η ΔΑΚΕ
Αύξηση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και μείωση της ΔΑΚΕ προκύπτει από τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του 34ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που διεξήχθη στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :
Μέσα στις παρενθέσεις είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογικές διαδικασίες του 33ου Συνεδρίου, τον Μάρτιο του 2007.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αυξάνοντας, κατά μία, τις έδρες της στη διοίκηση, μια έδρα έχασε η ΔΑΚΕ, ενώ σταθερές διατηρήθηκαν οι έδρες των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς.
Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ απέσπασε 230 ψήφους (ποσοστό 48,2 % ) και καταλαμβάνει 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 118 ψήφους (24,69 %) και 11 έδρες, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 100 ψήφους (20,92%) και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους (6,08%) και 3 έδρες. Μία ψήφο έλαβε η παράταξη «Παρεμβάσεις».
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ 5, και η Α.Π. 2 έδρες.
Στην Ελεγκτική Επιτροπή, από την ΠΑΣΚΕ εκλέχθηκαν 8 εκπρόσωποι, από τη ΔΑΚΕ 4 και από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3.
Στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 33ου συνεδρίου το 2007, η ΠΑΣΚΕ κατείχε 21 έδρες (45,9%), η ΔΑΚΕ 12 (26,96), η ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) 9 έδρες (20,92) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 3 έδρες (6,23).
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης των ψηφοδελτίων.
Δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου
« Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έδωσαν μια αποστομωτική απάντηση.
Αύξησαν την δύναμη και την επιρροή της ΠΑΣΚΕ στη Γενική Συνομοσπονδία επικροτώντας την υπεύθυνη αγωνιστική μας στάση ενώ ταυτόχρονα μας έδωσαν σαφή εντολή να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
Η άνοδος των δυνάμεων μας σε βαθμό που προσεγγίζει την αυτοδυναμία μας γεμίζει ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση να απευθυνθούμε σε όλες τις παρατάξεις και να τις καλέσουμε σε ενωτική και αποτελεσματική συνεργασία όπως επιτάσσουν οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας».
Κύριο Ψήφισμα του 34ουΣυνεδρίου της ΓΣΕΕ
Κατ’ αρχήν εγκρίθηκαν οι βασικές αρχές και θέσεις του Προγράμματος Δράσης, όπως κατατέθηκε στο συνέδριο και αφορούν την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η αντιμετώπιση της ύφεσης και της κρίσης με τις επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τη ΓΣΕΕ.
Με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αποφασίζονται μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κρίση δηλαδή τις τράπεζες και τους οικονομικά ισχυρούς που αξιοποιούν την κρίση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη και τα προνόμια τους.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης είναι άδικα και αντικοινωνικά και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στο εισόδημά, στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματά δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε διέξοδο από την κρίση, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη μείωση της Ανεργίας.
Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης περιλαμβάνει πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δραματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, σε πάγωμα και μείωση συντάξεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας.
Αυτά τα νέα κοινωνικά άδικα μέτρα αμφισβητούν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως ο 14ος μισθός, η προστασία από τις απολύσεις, η κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων , η αύξηση της έμμεσης φορολογίας με αύξηση του ΦΠΑ και δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές.
Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση. Την ευθύνη έχουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Την επόμενη τριετία 2010-2013 για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι μία περίοδος προκλήσεων για τους εργαζόμενους, την νεολαία και τους συνταξιούχους με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση της ανεργίας, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους. Θα είναι μια δύσκολη τριετία, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας ώστε να βελτιώσουμε τη θέση μας.
Απαιτείται αγωνιστική δράση δημοκρατική λειτουργία και ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος με αξιοπιστία, φερεγγυότητα και επεξεργασίες θέσεων της ΓΣΕΕ στους χώρους δουλειάς και στα Εργατικά Κέντρα με την ενεργοποίηση των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων των πρωτοβάθμιων Σωματείων και όλων των δυνάμεων της εργασίας καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΣΕΕ για τη διαμόρφωση κοινωνικού και αναπτυξιακού μετώπου με τα συνδικάτα της Μεσογειακής, της Νότιο - Ανατολικής Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί:
-Τα «θέλω» και οι απαιτήσεις των Αγορών δεν μπορεί να γίνονται κυβερνητική πολιτική δεν τ’ αντέχει η κοινωνία, δεν είναι λύση για την πραγματική οικονομία!
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι η Ένωση Τραπεζιτών, η φωνή των χρηματιστών και ο «τροχονόμος» των αγορών! Οφείλει να είναι Ένωση Πολιτών, αλληλεγγύης, συνοχής και θωράκισης των χωρών, απ’ τα κερδοσκοπικά τρωκτικά!
-Η ανάπτυξη, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της Ανεργίας, είναι η ΜΟΝΗ και ΙΣΧΥΡΗ προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, την ανέχεια και την περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας μας!
-Ο εποπτικός και ρυθμιστικός ρόλος του Κράτους είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος και απαραίτητος για την επιβολή κανόνων και μέτρων κοινωνικής πολιτικής.
- Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να ακυρώσουμε τις Νεοφιλελεύθερες συνταγές, τις άδικες και αδιέξοδες πολιτικές!
-Τα «θέλω» και οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών είναι πιο ισχυρές από αυτές των κερδοσκόπων και των Τραπεζιτών.
-Απαιτούμε: μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, πάταξη της παραοικονομίας, της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-Να αποκρουσθούν οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
-Να εφαρμοσθεί ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα ενισχύει τα εισοδήματα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, μια πολιτική που θα σέβεται τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζει την κρίση με όρους κοινωνίας.
-Να παγώσουν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, να μειωθεί η ΑΝΕΡΓΙΑ να αυξηθεί η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ να διπλασιαστεί η αποζημίωση των απολύσεων η οποία πρέπει να είναι αφορολόγητη.
-Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, με υπογραφή μιας ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ.
-Να αυξηθεί στο 80% το επίδομα ανεργίας και να διευρυνθεί ο χρόνος χορήγησης του.
-Να απορριφθούν οι συνταγές της λιτότητας, της περικοπής, των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, να βελτιωθεί το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των εργαζομένων, να προωθηθεί η αναγκαία σύγκλιση μισθών με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Να καταργηθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες, ώστε να τεθεί ΤΕΛΟΣ στον εργασιακό μεσαίωνα στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
-Σταθερή δουλειά, με πλήρες ωράριο, αμοιβή και ασφάλιση για ΟΛΟΥΣ για να εξασφαλισθεί ένα δίκαιο και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αλλά και για να ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
-Να πληρώσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι έχοντες και κατέχοντες, οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες, οι «αεριτζήδες», οι εξωχώριες εταιρείες (off-shore)!
-Να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις γιατί δεν δίνουν ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Να θεσπιστούν νέοι πόροι ενίσχυσης και χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, να εισπραχθούν τα βεβαιωμένα και καταλογισθέντα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
-Κατοχύρωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης .
-Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
-Δίκαιο φορολογικό σύστημα - κοινωνική δικαιοσύνη καμιά εξαίρεση εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται.
-Να ενισχυθούν οι δαπάνες για την Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και γενικά ο ρόλος του κοινωνικού κράτους
-Να αποκτήσει παρεμβατικό, ρυθμιστικό και ουσιαστικό ρόλο το κράτος και η Κυβέρνηση στο τραπεζικό - χρηματοοικονομικό σύστημα και τον έλεγχο στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του δημοσίου.
-Να επιβάλουμε τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή των Φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων και οικονομικά αδύνατων.
-Το πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης» είναι αναγκαίο να μετατραπεί σε πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ!
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για:
-Να μην εφαρμοστούν τα κοινωνικά άδικα οικονομικά μέτρα
-Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.
-Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες.
Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση
Να ανακαλέσει τα κοινωνικά άδικα, μονομερή και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Να ακολουθήσει μία άλλη πολιτική που θα έρχεται σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τα κοινωνικά θεμέλια των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Οι Άνθρωποι και οι Ανάγκες τους πάνω από τις Αγορές
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.