Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο σταθμός Ανάληψης

Αγγελιοφόρος, 30/05/2010

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Νέο... πονοκέφαλο στους επικεφαλής μετρό της Θεσσαλονίκης προκαλεί η κατασκευή του σταθμού Ανάληψη. Μπορεί την περασμένη Πέμπτη όλοι όσοι εμπλέκονται με την κατασκευή του έργου να ένιωσαν ανακούφιση, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε για την κατασκευή σταθμού στο «Παπάφειο» από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όμως η χαρά δεν κράτησε πολύ...

Σε συσκέψεις επί συσκέψεων μετέχουν αυτές τις μέρες εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αλλά και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, προσπαθώντας να βρουν λύση στο... γρίφο της διέλευσης των δύο μετροπόντικων από το σταθμό Ανάληψη.
Ο συγκεκριμένος σταθμός χωροθετείται στην οδό Δελφών, μεταξύ της Μάρκου Μπότσαρη και της Πέτρου Συνδίκα, στο ύψος του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το στενότερο από όλους τους σταθμούς του μετρό, καθώς η οδός Δελφών, στο συγκεκριμένο σημείο, έχει περιορισμένο πλάτος. Μάλιστα, λόγω της στενότητας του χώρου, οι δύο σήραγγες του μετρό (στο υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται δύο, ανεξάρτητα μεταξύ τους, τούνελ, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια) θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Εδώ, ακριβώς, δημιουργείται το πρόβλημα...
Η μικρή απόσταση μεταξύ των δύο σηράγγων, για την ακρίβεια το να βρίσκονται ξυστά η μία στην άλλη, καθιστά απαγορευτική τη διέλευση του δεύτερου μετροπόντικα κάτω από τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι από τους ειδικούς ότι το δεύτερο μηχάνημα, με τις πιέσεις που ασκεί στα εδάφη προκειμένου να τα τρυπήσει για να ανοίξει το τούνελ, θα γκρεμίσει τη σήραγγα που θα έχει κατασκευάσει ο πρώτος μετροπόντικας! Ετσι, οι συσκέψεις που γίνονται, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, είναι διαρκείς.
Δύο λύσεις
Στο τραπέζι υπάρχουν δύο λύσεις, ενώ εξακολουθούν να αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια. Με βάση τη μία λύση, οι μετροπόντικες θα φτάσουν μέχρι την Ανάληψη. Εκεί θα αποσυναρμολογηθούν, θα μεταφερθούν στο τέρμα του μετρό, στη Νέα Ελβετία, όπου θα συναρμολογηθούν ξανά για να πιάσουν δουλειά, αυτήν τη φορά από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Η λύση αυτή, που τεχνικά θεωρείται άρτια, έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Η αποσυναρμολόγηση κι εκ νέου συναρμολόγηση των μετροπόντικων αποτελεί μια διαδικασία με πολύ αυξημένο κόστος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, όπου κατασκευάζεται μετρό στον κόσμο, η συνήθης πρακτική είναι μετά το πέρας των εργασιών, τα μηχανήματα να θάβονται, διότι δε συμφέρει να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο!
Η δεύτερη λύση προφανώς δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος, όμως είναι ιδιαίτερα επίπονη, απαιτεί εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αλλά και χρόνο. Με βάση τη λύση αυτήν, ο πρώτος μετροπόντικας θα περάσει κανονικά από την περιοχή κατασκευάζοντας τη μία από τις δύο σήραγγες. Ομως, το δεύτερο τούνελ θα πρέπει να κατασκευαστεί με συμβατικά μέσα από τους εργάτες, δηλαδή με εκσκαφείς, μπουλντόζες, διατρητικά μηχανήματα, αλλά και με τα... χέρια! Με τον τρόπο αυτόν ο δεύτερος μετροπόντικας απλώς θα διέλθει συρτά από την περιοχή, χωρίς να ασκηθούν πιέσεις στα εδάφη και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κατεδάφισης της πρώτης σήραγγας.
Αρχαιολογικό μπλόκο
Λύσεις αναζητούνται, όμως, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες σε όλα τα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χέρια των αρχαιολόγων. Εργασίες κατασκευής του μετρό εκτελούνται μόνο στα ανατολικά της πόλης, σε τρία εργοτάξια, όχι όμως σε όλα με εντατικούς ρυθμούς.
Στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, σημείο εκκίνησης της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, δεν εκτελείται καμία εργασία, καθώς ο χώρος έχει παραδοθεί εδώ και μήνες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Στη διακλάδωση του μετρό προς τη Σταυρούπολη (μεταξύ των σταθμών του ΝΣΣ και της πλατείας Δημοκρατίας), η αρχαιολογική ανασκαφή έχει φτάσει σε βάθος 4,5 μέτρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι θέλουν να συνεχιστεί σε βάθος τουλάχιστον ακόμη 1,5 μέτρου. Ιδια είναι η εικόνα και στο εργοτάξιο της πλατείας Δημοκρατίας, όπου συνεχίζεται η αρχαιολογική ανασκαφή. Στο σταθμό Βενιζέλου, όπου το απόγευμα της Τετάρτης συνέβη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, με τον τραυματία ευτυχώς να έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, τα συνεργεία κατασκευάζουν κάποιους πασσάλους. Η προοπτική για το εργοτάξιο είναι να παραδοθεί πολύ σύντομα στους αρχαιολόγους. Μικροεργασίες εκτελούνται και στο εργοτάξιο του σταθμού Αγία Σοφία, το οποίο επίσης πολύ σύντομα θα παραδοθεί στους αρχαιολόγους. Ιδια είναι η κατάσταση και στο Σιντριβάνι, όπου επί μήνες οι μόνοι που εκτελούν εργασίες είναι οι αρχαιολόγοι.
Εργοτάξιο - πρότυπο
Στο σταθμό Πανεπιστήμιο, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση ενός ορθογώνιου ευρήματος που είχε έρθει στο φως και τα συνεργεία ολοκληρώνουν την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων (του περιγράμματος του σταθμού), ώστε να μπορέσουν να περάσουν υπογείως οι δύο μετροπόντικες.
Στο σταθμό Παπάφη, τα συνεργεία έπιασαν δουλειά μόλις την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτήν, την πρώτη φάση, προχωρά η εργοταξιακή εγκατάσταση, γίνεται η οριοθέτηση του εργοταξίου, τοποθετείται η περίφραξη και διαμορφώνεται ο χώρος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας, θα γίνει η αρχαιολογική ανασκαφή (δεν αναμένονται ευρήματα) και θα ακολουθήσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.
Και φτάνουμε στο σταθμό Ευκλείδης, ο οποίος αποτελεί το εργοτάξιο – πρότυπο του μετρό, καθώς οι εργασίες προχωρούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Εκεί τα συνεργεία σκάβουν ήδη για να κατασκευάσουν το δεύτερο επίπεδο του σταθμού.
Στη Φλέμινγκ επίσης προχωρούν ικανοποιητικά οι εργασίες και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η εκσκαφή του σταθμού.
Αντιθέτως, στο σταθμό Ανάληψη οι εργασίες εκτελούνται με ρυθμούς... χελώνας. Κι αυτό επειδή λόγω της στενότητας της οδού Δελφών, δε χωρούν ούτε τα ευμεγέθη μηχανήματα εκσκαφής και έτσι οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά.
Ανατολικότερα (Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία), δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη εργοτάξια. Στο σταθμό Πατρικίου εκκρεμούν ζητήματα απαλλοτριώσεων. Στη Βούλγαρη γίνεται αλλαγή της θέσης του σταθμού, καθώς η αρχική μελέτη προέβλεπε τη χωροθέτησή του πάνω σε ρήγμα. Αλλαγές, υπάρχουν, και στη Νέα Ελβετία, καθώς η προκαταρκτική μελέτη είχε χωροθετήσει το σταθμό μακριά από την κατοικημένη περιοχή!
Οι μετροπόντικες
Στο μεταξύ, μετά και από τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή σταθμού στον αύλειο χώρο του «Παπάφειου» ορφανοτροφείου, αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να ξεκινήσουν και πάλι το ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης οι δύο μετροπόντικες. Τα δύο μηχανήματα, που βρίσκονται επί μήνες ακινητοποιημένα (από το Νοέμβριο το πρώτο και από τον Ιανουάριο το δεύτερο) έξω από τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σε ειδικό φρεάτιο που έχει κατασκευαστεί, έχουν συντηρηθεί πλήρως και... αναμένουν να πάρουν και πάλι ζωή.
Από τη Βιβλιοθήκη, όπου βρίσκονται, μέχρι να φτάσουν στο «Παπάφειο» υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τους τρεισήμισι με τέσσερις μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν κατασκευαστεί οι διαφραγματικοί τοίχοι στο σταθμό Παπάφη, προκειμένου οι μετροπόντικες να περάσουν υπογείως του ιδρύματος με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.