Αγγελιοφόρος, 07/08/2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Νερό, πολύ νερό, χυμοί, αναψυκτικά, καπέλα, μαντίλια, ανεμιστηράκια, υπομονή και... η δύναμη της συνήθειας. Αυτά είναι τα όπλα που επιστρατεύουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών, που δουλεύουν σε συνθήκες... σάουνας...
Ο υδράργυρος που χτυπάει κόκκινο σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας δημιουργούν κοκτέιλ έντονης δυσφορίας για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς, παρόλο που εργάζονται στην πλειοψηφία τους υπό σκιάν και με κλιματισμό που δουλεύει στο φουλ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι, οι οποίοι... ψήνονται στη δουλειά τους, αφού είτε εργάζονται στο δρόμο, είτε η εργασία τους είναι χειρωνακτική, κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε βρίσκονται δίπλα σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.
Εργάτες, ψήστες, αρτοποιοί, περιπτεράδες, πλανόδιοι κουλουρτζήδες, είναι εργαζόμενοι, που στη μάχη για το μεροκάματο έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες.
Μετρό
Καθημερινά βρίσκονται κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου και όχι μόνο, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες, αφού είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στα τερτίπια του καιρού, που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πρόκειται για το τεχνικό προσωπικό κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο και με τη βροχή, αλλά και με το κρύο. Πώς καταφέρνουν, όμως, να φέρουν σε πέρας τη δουλειά αυτές τις μέρες που επικρατούν συνθήκες ασφυξίας;
«Πίνοντας πολλά υγρά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Επίσης, προσπαθούμε, όσο αυτό είναι δυνατό, να κάνουμε τις δουλειές που απαιτούν να βρισκόμαστε κάτω από τον ήλιο νωρίς το πρωί και προς το μεσημέρι να εργαζόμαστε κάτω από τη σκιά», αναφέρει ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης.
Στη φωτιά
Βρίσκονται δίπλα στη φωτιά. Ψήνουν και... ψήνονται. Αλλος ψήνει γύρο, άλλος ψωμί. Ο Μάκης Σταμάτης και ο Μιχάλης Χάλης, που φτιάχνουν με μαεστρία σάντουιτς, λένε ότι τα πάντα είναι θέμα συνήθειας. Ακόμη και η ζέστη. «Πίνω πολύ νερό. Στο οκτάωρό μου καταναλώνω τουλάχιστον οκτώ λίτρα. Ιδρώνω και δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Μάκης, ενώ ο Μιχάλης προσθέτει ότι πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις κάποιους πελάτες, παρά τη ζέστη. «Κάποιες ώρες οι καταναλωτές έρχονται όλοι μαζί και τότε... τρέχουμε πανικόβλητοι για να τους εξυπηρετήσουμε. Κάποιοι, ωστόσο, δυστροπούν», σημειώνει ο Μιχάλης.
Με πολύ νερό, όμως, αντιμετωπίζει τη θερμότητα που εκπέμπουν οι τεράστιοι φούρνοι και ο αρτοποιός Γιώργος Βογιατζής. Με αρκετή δόση χιούμορ λέει ότι πολλοί επιδιώκουν να βρεθούν σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στη δουλειά του το καλοκαίρι: «Δεν είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν για να κάνουν... σάουνα», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το χειμώνα είναι η καλύτερή μας. Οταν όλοι κρυώνουν, εμείς είμαστε στη δουλειά με κοντομάνικα».
Στο δρόμο
Η άσφαλτος καίγεται, τα αυτοκίνητα περνούν από δίπλα εκπέμποντας διαρκώς καυσαέρια και ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι. Ομως ο Γιώργος Κούτκος εξυπηρετεί τους πελάτες του στο περίπτερο με χαμόγελο. «Εχω ανεμιστηράκι, πίνω πολλά υγρά και όλα είναι καλά. Εξάλλου, υπάρχουν άλλοι που δουλεύουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες, καθώς είναι εκτεθειμένοι απευθείας στον ήλιο», λέει με στωικότητα.
Ο πλανόδιος κουλουρτζής Ιωσήφ Ταμπατίδης προσπαθεί να βρίσκεται διαρκώς στη σκιά. Και για αυτόν το αντίδοτο στη ζέστη είναι το νερό. «Κάθε μέρα, μέχρι τις τρεις το μεσημέρι που είμαι στους δρόμους, πίνω πολλά λίτρα νερό. Το να είσαι έξω είναι γενικά δύσκολο. Ομως το χειμώνα, όσο κρύο κι αν έχει, θα ντυθείς ζεστά. Το καλοκαίρι δεν παλεύεται...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.