ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/02/2010
Ορατός είναι ο κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο με την υπάρχουσα κατάσταση» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας «AIASA», Μιχάλης Σίμας...
«Οσο δεν προχωρούν οι εργασίες, δεν πληρωνόμαστε, οπότε δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργάτες», προσθέτει. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άνθρωπος για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισης του έργου», καταλήγει ο κ. Σίμας.
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης κονδυλίων, η κοινοπραξία έκοψε τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Οι εργάτες εκφράζουν φόβους ότι θα μειωθεί και η πενθήμερη εργασία, αλλά και το οκτάωρο. «Υπάρχει ο κίνδυνος να δουλεύουμε μόνο τριήμερα ή τετραήμερα», λέει ο πρόεδρος του σωματείου τους, Χάρης Κυπριανίδης.
Μία ακόμη συνέπεια της οικονομικής αδυναμίας της κοινοπραξίας να συνεχίσει το έργο είναι και η μη τήρηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάρκεια της επίσκεψης της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με σκοπό την επίσπευση του αρχαιολογικού έργου. Μεταξύ των αποφάσεων ήταν η λειτουργία και δεύτερης βάρδιας στο ανασκαφικό έργο, αλλά και η τοποθέτηση στεγάστρων, ώστε οι εργάτες να μπορούν να συνεχίζουν την εργασία τους, ακόμη και υπό βροχή.
Οι τελευταίες βροχοπτώσεις απέδειξαν ότι τα στέγαστρα ήταν απαραίτητα. Τα εργοτάξια στο «Σιντριβάνι» και στον Βαρδάρη πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής. Οι αρχαιότητες θάφτηκαν κάτω από 1,5-2 μέτρα νερό. Την επόμενη εβδομάδα, οι ανασκαφικές εργασίες δεν προχώρησαν καθόλου, καθώς το μόνο που έκαναν οι εργάτες ήταν να απομακρύνουν το νερό με κουβάδες. «Αντλίες δεν μπορούμε να πάρουμε, γιατί η γραφειοκρατική διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα», τονίζει ο Χ. Κυπριανίδης και εξηγεί:
«Για να αγοραστούν αντλίες πρέπει η αρχαιολογική υπηρεσία να τις ζητήσει με έγγραφό της προς την κοινοπραξία. Η κοινοπραξία θα το προωθήσει στα γραφεία της "Αττικό Μετρό" στη Θεσσαλονίκη, όπου λογικά θα πάρει προέγκριση. Το αίτημα θα διαβιβαστεί στη διοίκηση της "Αττικό μετρό" στην Αθήνα, η οποία και θα πρέπει να το εγκρίνει. Μετά θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς, οι προσφορές να σταλούν και πάλι για έγκριση στην Αθήνα με την ίδια διαδικασία, ώστε να αποφασιστεί η συμφερότερη προσφορά. Μέχρι να αγοραστούν τελικά οι αντλίες, θα έχει έρθει το καλοκαίρι», τονίζει ο Χ. Κυπριανίδης.
Τα προβλήματα επιβεβαιώνει ο διευθυντής της εταιρείας «Μετρό Θεσσαλονίκης» της «Αττικό Μετρό», Ευάγγελος Γαλούσης. Οπως λέει, ενώ παλιότερα η κοινοπραξία έδειχνε να βρίσκεται σε έναν καλό βαθμό ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκαλούν οι καθυστερήσεις, αυτή τη φορά η ετοιμότητα δεν υπάρχει. Προσθέτει επίσης ότι και από πλευράς «Αττικό Μετρό» δεν λαμβάνονται αποφάσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν στην πρόοδο του έργου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κι άλλες καθυστερήσεις. «Εν όψει της αλλαγής της διοίκησης στην "Αττικό Μετρό Α.Ε.", δεν λαμβάνεται καμία απολύτως απόφαση που να αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης», τονίζει. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι και το ότι πλημμύρισαν τα εργοτάξια.
«Στην επίσκεψη της κ. Μενδώνη αποφασίστηκε η στέγαση των εργοταξίων με ενιαία στέγαστρα, για να συνεχίζεται το ανασκαφικό έργο και υπό βροχή. Ομως τα 20 εκ. ευρώ που υπήρχαν στον κωδικό για το αρχαιολογικό έργο έχουν εξαντληθεί. Ζητήσαμε από την "Αττικό Μετρό" να επεκτείνει το ποσό στα 30 εκατ. ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εύκολα αν μεταφερόταν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από τον κωδικό των απρόβλεπτων εξόδων. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα», καταλήγει ο κ. Γαλούσης. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.