Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ξιφουλκεί κατά της Αττικό Μετρό ο δήμος Θεσσαλονίκης

salonicanews.com,18/03/2015

Βγήκαν τα μαχαίρια από τα... θηκάρια για το θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης. Μετά την ερώτηση δυο βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή και την απάντηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. που διαβιβάστηκε στους βουλευτές, ο δήμος Θεσσαλονίκης περνά στην αντεπίθεση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων από τον κατασκευαστή και ζητούσαν από τον αρμόδιο υπουργό να πει τι σκοπεύει να κάνει με το έργο. Πρότειναν, επίσης, φορέας του δημοσίου να εποπτεύει της κατασκευής.

Η φωτιά άναψε με την απάντηση της Αττικό Μετρό, την οποία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, κ. Γιώργος Σταθάκης. Η ανάδοχος κοινοπραξία παραδεχόταν ότι «μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάθεσης της κατασκευής του με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης… το έργο της βασικής γραμμής δημοπρατήθηκε βεβιασμένα».

Τι υποστηρίζει η ανάδοχος εταιρία

Το έργο προχώρησε με σοβαρά προβλήματα, σημειώνεται, «κατά βάση με τον σχεδιασμό που είχε επιμεληθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε προσδιορίσει μεταξύ άλλων τη χάραξη και τις θέσεις των σταθμών, σε ορισμένους εκ των οποίων διαπιστώθηκαν στη φάση ωρίμασης των μελετών σοβαρά προβλήματα (χωροθέτηση του Σταθμού Νέας Ελβετίας εντός των ορίων υδατορέματος, του Σταθμού Βούλγαρη σε ρήγμα, του Σταθμού Ανάληψη στα όρια οικοδομών κλπ».
Η Αττικό Μετρό δηλώνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης «έχει επηρεάσει την πρόοδο του έργου σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις». Πρώτον, «δήλωσε αδυναμία μετεγκατάστασης μέρους του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων από απαλλοτριωθείσα έκταση, ως είχε υποχρέωση προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του αμαξοστασίου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η έναρξη των εργασιών» τονίζει.

Δεύτερον, «προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων εντός του Σταθμού Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να έχουν "παγώσει" οι εργασίες για δύο έτη» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι μόλις τον Δεκέμβριο του 2014 «υπήρξε συναίνεση για τη μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού και υπήρξε σχετική έγκριση από το ΚΑΣ και τον αρμόδιο υπουργό».

Τρίτον, «αφού διαπιστώθηκε ότι ο σταθμός Νέα Ελβετία χωροθετήθηκε σε μπαζωμένο από τις υπηρεσίες του ρέμα και μετακινήθηκε η θέση του, δήλωσε αδυναμία αποκατάστασης της φυσικής κοίτης του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες εργοταξιακές εγκαταστάσεις» διαπιστώνει η εταιρεία - το θέμα ξεπεράστηκε με κατασκευή του έργου από το υπουργείο Υποδομών.

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο

Το δημοσίευμα του Βήματος, στο οποίο αναφερόταν η απάντηση της εταιρίας, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Τη... φωτιά άπλωσε εκεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που, παρά το ότι παραδέχτηκε πως δεν το είχε διαβάσει, αναφέρθηκε σε αυτό, άφησε να εννοηθεί πως η εταιρία εννοούσε τον πρώτο σχεδιασμό για μετρό που είχε γίνει στη δεκαετία του... 90 κι έτσι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αναφέρθηκαν σε "τρύπες" του παρελθόντος. Πάντως, ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης επιφυλάχθηκε πρώτα να διαβάσει το δημοσίευμα κι έπειτα "ίσως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης" να έφερνε ξανά το θέμα - πράγμα που δεν έγινε.

Το λόγο πήρε, αργότερα, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δ. Κούβελας, γιος του πρώην δημάρχου Σωτήρη, ο οποίος τόνισε ότι την τότε χάραξη είχαν κάνει καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κι όχι η τότε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από κεφαλιού της.

Ανακοίνωση από το δήμο

Σήμερα γράφτηκε άλλο ένα επεισόδιο: Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία φέρει την Αττικό Μετρό Α.Ε. προ των ευθυνών της.

Μάλιστα αρχίζει την ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως η απάντηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., «είναι τουλάχιστον αποκαλυπτική, ενώ σίγουρα προκαλεί θυμηδία στους πιο καλοπροαίρετους και πολλά ερωτηματικά στους πιο καχύποπτους»!

Θεωρεί ότι «η επίκληση και μόνον της Αττικό Μετρό Α.Ε. ότι η μελέτη που εφαρμόζεται είχε προταθεί απ’ τον Δήμο Θεσσαλονίκης απ’ το 1986 δεν μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρό επιχείρημα», αφού το έργο άρχισε το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα το 2006 και απαντά πως «η διοίκηση της Αττικό Μετρό επιχειρεί να μετακυλήσει τις σοβαρότατες ευθύνες της σε αποδιοπομπαίους τράγους».

Για το δήμο Θεσσαλονίκης, αιτίες της καθυστέρησης του έργου είναι «ο εξ αρχής κάκιστος και πρόχειρος σχεδιασμός του έργου, η παραγνώριση των επίσημων προειδοποιήσεων ως προς τις αρχαιολογικές ανασκαφές, η εξ αποστάσεως διοίκηση του έργου από την Αθήνα, αλλά και η τελευταία επιλογή να δοθεί παράταση του έργου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ανάδοχο να ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας και να προσφύγει στη διαιτησία».


Μπροστά στις λαμαρίνες του μετρό της Θεσσαλονίκης

Να τελειώσει το έργο!

Όπως υπογραμμίζεται, «οι ευθύνες της Αττικό Μετρό Α.Ε. είναι τεράστιες. Το διαρκές έγκλημα κατά της πόλης, των πολιτών και του εμπορικού κόσμου της δε θα χρεωθεί ούτε στο δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε σε άλλους φορείς της πόλης, που από την πλευρά τους υπερασπίστηκαν τα δίκαια συμφέροντά τους και το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της, αλλά στους διοικούντες της εταιρείας - κυρίου του έργου, που απέτυχαν να το ολοκληρώσουν, αφήνοντας τα εργοτάξια να χαίνουν σαν ανοιχτές πληγές μέσα στην καρδιά της πόλης». Ζητά, μάλιστα, αντικατάσταση της διοίκησης της εταιρίας και μεταφορά της έδρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά να εγκατασταθεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, προκειμένου να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο ως προς το χρόνο που υπολείπεται για την ολοκλήρωσή του, καθώς και σε ό,τι αφορά το σχετικό κόστος.

Ζητά, δε, την ολοκλήρωση του έργου, με τις επεκτάσεις του, για να αποτελέσει το μετρό «μοχλό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.