Αγγελιοφόρος, 03/08/2010
Δέκα μέτρα σήραγγας κατασκεύασε χτες στα έγκατα της Θεσσαλονίκης ο «Κωστίκας», ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες της πόλης, που πήρε επιτέλους ξανά μπροστά. Το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων πατάει πλέον... γκάζι και δε θα περιμένει τις εξελίξεις σχετικά με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, αφού θα περάσει υπογείως του ιδρύματος, χωρίς να κατασκευαστεί στην περιοχή σταθμός...
Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι, πλέον, κοντύτερο, αφού σε αυτήν τη φάση θα κατασκευαστούν 12 αντί για 13 σταθμοί, όπως προβλεπόταν. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αποφάσισαν ότι δε γίνεται να κρατήσουν κι άλλο ακινητοποιημένους τους μετροπόντικες, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο στο Παπάφειο, διότι στο τέλος το μετρό δε θα κατασκευαζόταν.
Ο σταθμός στο Παπάφειο
Ποιο είναι το τοπίο που πρέπει να ξεκαθαριστεί σχετικά με το Παπάφειο; Η εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η διοίκηση του ιδρύματος, όπου προεδρεύει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, με την οποία ζητείται η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στον αύλειο χώρο του Παπαφείου, δηλαδή στην ουσία η μη κατασκευή του σταθμού. Η προσφυγή, αν δεν υπάρξουν αναβολές ή άλλους είδους καθυστερήσεις, πρόκειται να εκδικαστεί στις 22 Νοεμβρίου.
Εξάλλου, οι εργασίες στην περιοχή έχουν καταστεί απαγορευτικές, καθώς υπάρχει από το ΣτΕ προσωρινή απόφαση, η οποία απαγορεύει την κοπή 14 πεύκων τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του σταθμού του μετρό.
Ο,τι κι αν συμβεί πλέον, οι δύο μετροπόντικες θα διέλθουν υπογείως του Παπαφείου, χωρίς προηγουμένως να κατασκευαστούν οι υποδομές για τη δημιουργία σταθμού. Ακόμη κι αν σήμερα το ίδρυμα απέσυρε τις προσφυγές του, ο χρόνος δεν επαρκεί.
Ετσι, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μία βασική γραμμή μετρό 9,6 χιλιομέτρων, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, η οποία θα διαθέτει όμως 12 αντί για 13 σταθμούς και η πολυπληθής περιοχή της Τούμπας θα μείνει εκτός μετρό.
Υπάρχει, ωστόσο, και αισιόδοξο σενάριο, με βάση το οποίο ο σταθμός θα κατασκευαστεί εκ των υστέρων, αφού, δηλαδή, περάσουν από την περιοχή οι δύο μετροπόντικες. Ομως το κόστος για την κατασκευή του θα εκτιναχθεί και είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια...
Το θετικό είναι ότι ο πρώτος μετροπόντικας, παρά το ότι ήταν παροπλισμένος από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή εδώ και εννέα μήνες, πήρε χτες, στις 7 το πρωί, και πάλι μπρος, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω... ακινησίας.
Χτες κατασκεύασε περίπου δέκα μέτρα σήραγγας, όσο προβλέπεται ότι μπορεί να κατασκευάζει, κατά μέσο όρο, σε μια μέρα. Με βάση τον προγραμματισμό θα εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, με τρεις βάρδιες.
«Ο μετροπόντικας ξεκίνησε από το φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ όπου ήταν σταθμευμένος, κινείται κανονικά και οδεύει προς το σταθμό Πανεπιστήμιο», δηλώνει ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης. Οπως εξηγεί, ο δεύτερος μετροπόντικας, ο οποίος για τεχνικούς λόγους πρέπει να βρίσκεται περίπου 300 μέτρα πίσω από τον πρώτο, υπολογίζεται ότι θα πιάσει δουλειά σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Τα εργοτάξια
Τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι ρόδινα στα εργοτάξια του μετρό, τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ετσι, σε τμήμα του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη διακλάδωση προς Σταυρούπολη, στο Βαρδάρι, τη Βενιζέλου, την Αγίας Σοφίας και το Σιντριβάνι, δεν εκτελούνται εργασίες, αλλά αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ στο σταθμό Πανεπιστήμιο η ανασκαφή βαίνει προς ολοκλήρωση.
Εντατικοποίηση των εργασιών προβλέπεται στα εργοτάξια Ευκλείδη και Φλέμινγκ, ως συνεπακόλουθο της επανεκκίνησης των μετροπόντικων.
Στην Ανάληψη προχωρούν οι μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφελείας, ενώ σύντομα πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή του σταθμού.
Στο σταθμό Πατρικίου γίνονται πρόδρομες εργασίες, ενώ οι διαδικασίες καθυστερούν στους σταθμούς Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, λόγω των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.