Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η νέα «κυβέρνηση» της Θεσσαλονίκης

Μακεδονία, 14/12/2010

Ο Γ. Μπουτάρης όρισε τους 7 αντιδημάρχους του.

Παρότι ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα στον Γιάννη Μπουτάρη να ορίσει εννέα αντιδημάρχους, ο νέος δήμαρχος επέλεξε ένα πιο ευέλικτο σχήμα επτά αντιδημαρχιών. Η σύνθεση του νέου σχήματος διοίκησης φέρει τη σφραγίδα του κ. Μπουτάρη και αποτελείται από φρέσκα πρόσωπα, κανένα εκ των οποίων δεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τους νέους αντιδημάρχους θα πλαισιώσουν στα καθήκοντά τους εντεταλμένοι σύμβουλοι, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Τον κομβικό ρόλο του προέδρου του νέου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί στις 23 Δεκεμβρίου, θα αναλάβει ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος...



Νέος γενικός γραμματέας του δήμου ο Θωμάς Ψαράς



Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr


Την προσωπική σφραγίδα του Γιάννη Μπουτάρη φέρει η σύνθεση του νέου σχήματος διοίκησης, το οποίο αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου Θεσσαλονίκης από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τους επτά αντιδημάρχους, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι πρόσωπα φρέσκα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ κανένας δεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός κομματικών μηχανισμών είναι και το πρόσωπο που επελέγη από τον Γιάννη Μπουτάρη για τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Θωμά Ψαρά, μαθηματικό στο επάγγελμα, ο οποίος, αν και νέος στην αυτοδιοίκηση, έχει μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης, καθώς έχει ασχοληθεί με το μάνατζμεντ στον ιδιωτικό τομέα και έχει διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως ενδεικτικά στον Τιτάνα.
Παρότι ο “Καλλικράτης” του έδινε τη δυνατότητα να ορίσει εννέα αντιδημάρχους, ο κ. Μπουτάρης επέλεξε ένα πιο ευέλικτο σχήμα επτά αντιδημαρχιών. Τους νέους αντιδημάρχους θα πλαισιώσουν στα καθήκοντά τους εντεταλμένοι σύμβουλοι, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Τον κομβικό ρόλο του προέδρου του νέου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί στις 23 Δεκεμβρίου, θα αναλάβει ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.


Ανδρέας Κουράκης (αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων)
Ιδρυτικό στέλεχος της “Πρωτοβουλίας” και αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ο Ανδρέας Κουράκης αναλαμβάνει το τιμόνι της νεοσυσταθείσας αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. Για πρώτη φορά κάθισε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το 2003, έχοντας εκλεγεί τότε με την παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό. Τον Ιούλιο του 2005 συμμετείχε με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Λάζαρο Ζαχαριάδη στην ίδρυση της “Πρωτοβουλίας”, της οποίας και πρωτοεκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2006. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος στην πέμπτη δημοτική κοινότητα και έλαβε 2.063 ψήφους. Ο Ανδρέας Κουράκης έχει διατελέσει πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και προϊστάμενος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.


Χασδάι Καπόν (αντιδήμαρχος Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης)
Στο δύσκολο αλλά γνώριμο για τον ίδιο πόστο των οικονομικών θα δοκιμαστεί ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του αντιδημάρχου Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο κ. Χασδάι έχει σπουδές στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων, έχει καταλάβει θέσεις ευθύνης σε μεγάλες εταιρείες, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στην αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου ήταν υποψήφιος στην πρώτη δημοτική κοινότητα και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο με 1.432 σταυρούς.


Καλυψώ Γούλα (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη)
Δικηγόρος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο του Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, η Καλυψώ Γούλα τίθεται επικεφαλής στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια έχει μακρά συνδικαλιστική δράση στο χώρο της δικηγορίας και έχει ασχοληθεί με κοινωνικά προβλήματα, όπως η παγκόσμια μετανάστευση ή το trafficking γυναικών και παιδιών. Πρόκειται για ένα φρέσκο πρόσωπο στον χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος από την πέμπτη ενότητα, έχοντας συγκεντρώσει 1.309 ψήφους.


Μαρία Πασχαλίδου (αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών)
Η πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας” αναλαμβάνει την ηγεσία της αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών. Η Μαρία Πασχαλίδου στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στην τέταρτη δημοτική κοινότητα και συγκέντρωσε 2.718 σταυρούς. Η ίδια ήταν υποψήφια με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη και το 2006, αλλά τότε είχε αναδειχθεί πρώτη αναπληρωματική. Είναι τελειόφοιτη της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1998 εργάζεται ως μουσική παραγωγός σε ραδιόφωνα της πόλης.


Στάθης Αβραμίδης (αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας)
Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Ψωμιάδη και μέλος πλέον της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” της Ντόρας Μπακογιάννη αναλαμβάνει το πόστο του αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας. Ο Στάθης Αβραμίδης μεταπήδησε από τη νομαρχιακή στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς στις τελευταίες εκλογές κατήλθε υποψήφιος με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη στην πρώτη δημοτική κοινότητα και συγκέντρωσε 1.551 ψήφους. Ο ίδιος είναι διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και διατηρεί τεχνικό γραφείο.


Κώστας Ζέρβας (αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων)
Ο επιχειρηματίας και πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζέρβας ορίζεται υπεύθυνος της νεοσυσταθείσας αντιδημαρχίας Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων. Ο κ. Ζέρβας αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ. Τον τελευταίο χρόνο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση των έργων κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ήταν υποψήφιος στην τέταρτη δημοτική κοινότητα και συγκέντρωσε 1.363 ψήφους.


Σπύρος Πέγκας (αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού)
Στον επιχειρηματία Σπύρο Πέγκα ανατίθενται τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Ο κ. Πέγκας έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Συμμετέχει στην “Πρωτοβουλία” από το 2006 και είναι υπεύθυνος της επιτροπής πολιτισμού της κίνησης. Ο ίδιος κατήλθε υποψήφιος στην πρώτη δημοτική κοινότητα και συγκέντρωσε 1.111 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.