Η ισχύς εν τη ενώσει! Εφαρμόζοντας το ρητό, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καλεί όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν το μετρό, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στο πέρασμά του το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης...
ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
«Το μετρό δεν είναι μόνο υπόθεση της ''Αττικό Μετρό'' ή του αναδόχου ή του υπουργείου. Είναι όλης της πόλης, όλων των φορέων, όλων των πολιτών. Γι' αυτό πρέπει μαζί να το κατασκευάσουμε, μαζί να το προβάλουμε, μαζί να το αναδείξουμε», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος καλεί αύριο όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της «Αττικό Μετρό ΑΕ», προκειμένου να συνεργαστούν για να επιλύσουν προβλήματα που προκύπτουν κατά την κατασκευή του μετρό.
Τα μαγαζιά
Η ευρεία σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τρεις άξονες. Ο πρώτος θα αφορά τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με όλους τους φορείς, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα, αλλά και να προβλέπονται πιθανά κωλύματα. Για παράδειγμα, πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση με τις λαμαρίνες που έχουν αποκόψει πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, καταστήματα από τον... έξω κόσμο. Εξάλλου, πρέπει να βρίσκονται, εγκαίρως, οι πλέον ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές λύσεις, ώστε τα προβλήματα από τα έργα να είναι τα μικρότερα δυνατά. Το θέμα με την κατασκευή του σταθμού Παπάφη, που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει ναυαγήσει, είναι ένα ζήτημα στο οποίο επίσης πρέπει να σκύψουν όλοι.
Μείζον, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά καταστήματα πλήττονται από τα έργα για την κατασκευή των σταθμών. Ετσι, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα εκθέσεις, γύρω από τα αποκομμένα καταστήματα, ώστε να προσελκύεται ο κόσμος που αποθαρρύνεται να κυκλοφορήσει σε μια περιοχή λόγω έργων. Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής είναι ο περιορισμός της μείωσης του τζίρου που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από τους υπό κατασκευή σταθμούς του μετρό.
Τα αρχαιολογικά
Η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, εκτός όλων των άλλων, αυτήν τη στιγμή αποτελεί και το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Η ανασκαφή αφορά περίπου 20.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός της, από 20 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τελικά στα 60 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περί τα 25 εκατ. ευρώ.
Δεύτερος άξονας της σύσκεψης, λοιπόν, θα είναι η διερεύνηση της τμηματικής αξιοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, πριν από την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του μετρό. Το σκεπτικό είναι το εξής: ό,τι μπορεί να αναδειχθεί τώρα, να αναδειχθεί. Αυτό αφορά ιδίως το σταθμό Αγίας Σοφίας, που θεωρείται ο σπουδαιότερος από την άποψη των ευρημάτων που ήρθαν και που αναμένεται να έρθουν στο φως. Σε αυτόν, λοιπόν, τον υπό κατασκευή σταθμό, θα διερευνηθεί η πιθανότητα οργάνωσης έκθεσης ευρημάτων που μπορούν να προσελκύσουν τους Θεσσαλονικείς και να τους κάνουν κοινωνούς του πλούτου που κρύβεται στα έγκατα της πόλης.
Ο τρίτος άξονας της σύσκεψης θα αφορά την έναρξη της προβολής της Θεσσαλονίκης σε διεθνή τουριστικά προγράμματα, ως μιας πόλης η οποία σε λίγα χρόνια θα έχει μετρό.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, τα επιμελητήρια της πόλης (επαγγελματικό, εμπορικό και βιομηχανικό, βιοτεχνικό), το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.