Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

“Το μετρό μάς αφορά όλους”

Μακεδονία, 05/12/2010


Την αναγκαιότητα το μετρό της Θεσσαλονίκης να “κτίσει” μία εταιρική σχέση με την πόλη που θα εκφραστεί μέσω μιας σταθερής συνεργασίας όλων των φορέων στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου πενταετίας προκρίνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το παραπάνω μήνυμα στέλνει ο υφυπουργός Γιώργος Μαγκριώτης ενόψει της αυριανής σύσκεψης, στην οποία θα παραστούν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και τοπικοί φορείς (εταιρεία κατασκευής, αρχαιολόγοι, δήμαρχοι, εμπορικός σύλλογος, πανεπιστημιακή κοινότητα κτλ.)...



Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com


Με γνώμονα να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και προοπτική να γίνει πιο όμορφη και καλύτερη η καθημερινότητα των κατοίκων, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Το μετρό Θεσσαλονίκης έχει ήδη αρχίσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα επαφών με φορείς της πόλης, με στόχο την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με ζητήματα κατασκευής αλλά και λειτουργίας του μετρό. “Οι στόχοι είναι τρεις. Πρώτον να προβάλλουμε το έργο στην πραγματική του διάσταση. Να αναδείξουμε, δηλαδή, τις μεγάλες δυνατότητες που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη”, είπε στη “ΜτΚ” ο υφυπουργός και πρόσθεσε, “δεύτερον, να συντονιστούμε όλοι έτσι ώστε να προβλέπουμε τα προβλήματα από τις εργασίες κατασκευής και να τα λύνουμε προτού προκύψουν. Τρίτον, να αναδείξουμε το τεράστιο αρχαιολογικό έργο που γίνεται παράλληλα με τις εργασίες του μετρό”.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις ανασκαφές και την προβολή-έκθεση των ευρημάτων θα δαπανηθούν συνολικά 60 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 25 εκατ.
Ενδεικτικά, στον σταθμό της Αγίας Σοφίας οι επιβάτες θα θαυμάζουν σημαντικά ευρήματα από πέντε ιστορικές εποχές. Τα αρχαία αντικείμενα, σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, θα κάνουν την πόλη ιδιαίτερα ελκυστική στα μάτια των επισκεπτών της. Όσον αφορά τους επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι “θα οργανώνουμε διάφορα δρώμενα κοντά στα καταστήματά τους, όπως μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, προκειμένου να ωφεληθούν τα μέγιστα από την αυξημένη προσέλευση του κόσμου. Όλα αυτά θα τους βοηθήσουν σημαντικά μέχρι να τελειώσει το έργο".
Το μετρό Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητήσει και έχει δρομολογήσει σειρά κοινών δράσεων με φορείς της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και έπειτα από συνεννόηση με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, πρόκειται να δημιουργηθούν δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφιών με αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στα κεντρικά εργοτάξια. Για τις δύο αυτές εκθέσεις, που θα τοποθετηθούν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο ύψους του “Ολύμπιον” και στο πλακόστρωτο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, συνεργάζονται για την παροχή υλικού και οι Ιστ’ και Θ’ Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.