Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ποιο το χρονοδιάγραμμα για τις γραμμές του Μετρό

voria, 02/01/2012
Επιταχύνονται οι ρυθμοί με στόχο την ολοκλήρωση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, των 33 χλμ το 2022, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη. Σύντομα οι διευκολύνσεις προς τους Μετρόπληκτους επαγγελματίες...



Θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο ταχύτητα το 2012 το Μετρό Θεσσαλονίκης με στόχο την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής το 2015, της επέκτασης της γραμμής της Καλαμαριάς το 2016 αλλά και του συνολικού δικτύου μήκους 33 χλμ το 2022. Περιγράφοντας την πορεία του έργου σε επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΓιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι το 2012 θα είναι η χρονιά στην οποία θα δημοπρατηθεί και θα αρχίσουν οι εργασίες για την επέκταση προς Καλαμαριά, μετά την ένταξη του έργου με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ στο ΕΠΕΡΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ θα προκηρυχθούν και οι οριστικές μελέτες για τη δυτική επέκταση μέχρι την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία. Στόχος είναι, να υπάρχει μελετητική ετοιμότητα ώστε το 2013, όταν θα ξεκινάει το 5ο Κ.Π.Σ., που θα χρηματοδοτεί μέσα σταθερής τροχιάς, να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και να αρχίσει και η κατασκευή της πρώτης γραμμής του Μετρό δυτικά.

Εκτίμησε, δε, ότι επειδή δεν θα υπάρξουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική επέκταση, περί το 2016-2017, θα μπορεί να λειτουργήσει και η πρώτη γραμμή στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του δικτύου του Μετρό, των 33 χλμ., που περιλαμβάνει τη δεύτερη γραμμή δυτικά προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό και Εύοσμο, τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με τη Τούμπα, τη Χαριλάου και τη Νέα Ελβετία, όπως επίσης και την επέκταση προς τη Μίκρα και το Αεροδρόμιο. «Αυτός είναι ο στόχος της δεκαετίας, με χρονιά εκκίνησης το 2012 που είναι και έτος πανηγυρισμού των 100 χρόνων της ελεύθερης Θεσσαλονίκης», ανέφερε.  

Σύμφωνα με τον κ.Μαγκριώτη, το 2011 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά για το έργο του Μετρό γι’ αυτό και έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Με βάση τη σημερινή εικόνα έχει ολοκληρωθεί το 42,1% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 58% των αρχαιολογικών εργασιών, ενώ έχουν απορροφηθεί 266 εκατ.ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, ήτοι το 28,14% των πόρων.

Το έργο έχει αναπτυχθεί σχεδόν σ' όλα τα μέτωπά του, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται και οι ανασκαφές στο Συντριβάνι, μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξει εκ νέου το εργοτάξιο της Βενιζέλου, ενώ μένουν μόνο μερικές εκκρεμότητες, όπως αυτή στο Παπάφειο και ορισμένες απαλλοτριώσεις σε κάποιους σταθμούς που καθυστέρησαν λόγω της αλλαγής της χάραξης συνεπεία του εντοπισμού ρεμάτων και σεισμικών ρηγμάτων.  Για το Παπάφειο, μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν διευθετηθεί τα νομικά θέματα που είχε εγείρει η διοίκηση του ιδρύματος και πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση της έκτασης κατασκευής του σταθμού.

Σύντομα οι ρυθμίσεις οφειλών των Μετρόπληκτων
Πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθούν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, τα μέτρα υποστήριξης των καταστηματαρχών που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την κατασκευή του έργου του Μετρό. Τα μέτρα αυτά, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας της Αττικό Μετρό με τα Επιμελητήρια, τους επαγγελματικούς συλλόγους και τους φορείς που μετέχουν στο Μνημόνιο συνεργασίας της εταιρείας με τους φορείς της πόλης. «Στην πρωτοβουλία υπήρξε θετική ανταπόκριση και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν ρυθμίσεις οφειλών και άλλων μέτρων διευκόλυνσης για τις υποχρεώσεις τους προς το Ασφαλιστικούς οργανισμούς  και το δημόσιο», δήλωσε ο κ.Μαγκριώτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με σημερινές τιμές υπολογίζεται στα 3,5 δις. ευρώ. Η βασική γραμμή έχει προϋπολογισμό 1,1 δις. ευρώ, περίπου 600 εκατ. ευρώ η επέκταση προς Καλαμαριά, άλλα τόσα περίπου η πρώτη γραμμή δυτικά. Αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά, περίπου τα 1,7 δις. ευρω από τα 3,5 δις. ευρώ. Οι υπόλοιποι πόροι αναμένεται να εξασφαλιστούν από το 5ο ΚΠΣ.

Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπληρωματική σύμβαση 41,8 εκατ. ευρώ για τις αρχαιολογικές εργασίες και τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.