Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ Παρέμβαση στο ΑΕΜΘ

Μακεδονία, 02/03/2012
Στη σκιά των δυσχερών αλλαγών για τα αρχαιολογικά δεδομένα και τους εργαζόμενους του κλάδου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σήμερα το μεσημέρι στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιείται η 25η συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο σε Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ)...
«Μετά την πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ), στο οποίο ορίζεται το διάστημα των 60 μηνών ως το ανώτερο που μπορούν να εργαστούν οι αρχαιολόγοι στο δημόσιο, νέο επερχόμενο πλήγμα ετοιμάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του συλλόγου.
Υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με προωθούμενο πολυνομοσχέδιο «σχεδιάζεται ρύθμιση, βάσει της οποίας υπεύθυνη για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στα μεγάλα ιδιωτικά έργα δεν θα είναι η αρχαιολογική υπηρεσία -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία!». Η νέα αυτή μεταβολή, όπως υποστηρίζουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, «εκχωρεί μέρος του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου στους εργολάβους, υποβαθμίζει το ρόλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν προβλέπονται κριτήρια πρόσληψης, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε τουλάχιστον να διασφαλίσει την αξιοκρατική συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου στα ιδιωτικά έργα».
Τονίζουν δε το γεγονός ότι «όταν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αποκλείονται από την εργασία -στα περιορισμένα έργα που διεξάγονται- γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης των εργολάβων ή γιατί ξεπέρασαν το επιτρεπτό διάστημα πενταετούς εργασίας, το έργο χάνει πολύτιμο εργατικό δυναμικό με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Όταν η διάθεσή μας να επενδύσουμε τις γνώσεις των πολυετών σπουδών μας έρχεται σε αντίθεση με τη φειδωλή στάση του ΥΠΠΟΤ στην πρόσληψη προσωπικού και την ταυτόχρονη προώθηση ελαστικότερων μορφών εργασίας, όπως το μπλοκάκι, τότε τα φώτα της αυλαίας ανάβουν, οι κουρτίνες κλείνουν και το προσωπικό φεύγει από το επαγγελματικό σκηνικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.