news.kathimerini.gr, 23/07/2012
«Γεφύρι της Αρτας» για τον 21ο αιώνα
«Γεφύρι της Αρτας» για τον 21ο αιώνα
Στη γραφειοκρατία και την αρχαιολογία ήρθε να προστεθεί και η οικονομική κρίση. Ο λόγος για το μετρό της Θεσσαλονίκης που κινδυνεύει πλέον να σταματήσει η κατασκευή του εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ανάδοχος εταιρεία του έργου, ΑΕΓΕΚ....
Οι καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η πιστωτική ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα λόγω της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνθέτουν ένα άκρως αρνητικό μείγμα για την υπόθεση του μετρό της συμπρωτεύουσας. Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις καθυστερήσεις που υπάρχουν εξαιτίας των εργασιών των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Το μετρό αναμένεται να δώσει μία ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ολοκλήρωσή του τον Νοέμβριο του 2016.
Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, καθώς όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο η κατασκευάστρια εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της. Η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ΑΕΓΕΚ, ενώ η εταιρεία έχει αναλάβει και άλλα έργα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, σε μία περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη από αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δίνοντας την προσδοκώμενη ώθηση στην ανάπτυξη που είναι και το βασικό ζητούμενο.
Η κυβέρνηση καλείται αυτή τη στιγμή να δώσει λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην ανασταλεί το έργο της κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να ακούγονται «φωνές» υπέρ της κατασκευής τραμ στη συμπρωτεύουσα για να αντιμετωπιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με το μετρό.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι απόφαση που μπορεί να ληφθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει ως προτεραιότητά του την εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση της κατασκευής του μετρό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο project εξελίσσεται σε σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας».
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει εύλογα αν αναλογισθεί κανείς ότι οι πρώτες σοβαρές διεργασίες για την υλοποίησή του ξεκίνησαν αρχές της δεκαετίας του ’90 και σήμερα, 20 χρόνια μετά, μπορεί να έχει ξεκινήσει, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κολλημένο για διάφορους λόγους. Την ίδια ώρα, μεγάλα τμήματα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης παραμένουν υποβαθμισμένα, εξαιτίας των εργοταξίων που είναι διάσπαρτα εγκατεστημένα κατά μήκος του υπό κατασκευή έργου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.