Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Νόμιμη η απεργία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

newsbeast.gr,20/11/2012
Το Πρωτοδικείο απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή της εταιρείας
Απέρριψε, ως «αβάσιμη», την αγωγή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο έργο, το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης...
Οι εργαζόμενοι διανύουν την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με αίτημα την αλλαγή των συμβάσεων τριάντα νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών με τους όρους της κλαδικής, αντί της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παρεμβάσεις δια των νομικών τους εκπροσώπων στο δικαστήριο έγιναν υπέρ της κοινοπραξίας από την Αττικό Μετρό και υπέρ των εργαζομένων από το ΕΚΘ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απεργία είναι «νόμιμη» και ότι «δεν είναι καταχρηστική», συμμεριζόμενο τις αιτιάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων ότι «η γενικότερη αλλαγή των αμοιβών» μετά την ισχύ της Π.Υ.Σ. 6/28.02.2012 με την οποία μειώνεται ο κατώτατος μισθός και καταργείται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων είναι και κατά την άποψη του δικαστηρίου «αντισυνταγματική, κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος» και μη εφαρμόσιμη στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι οι προβλέψεις της Π.Υ.Σ. 6/28.02.2012 «εισάγουν αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών». Τονίζεται επίσης, στην απόφαση του δικαστηρίου ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται «η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις», ότι το μέγεθος των μειώσεων των μισθών συνιστά «πλέον εκμετάλλευση του εργαζόμενου» και ότι ο χρόνος της απεργίας δικαιολογείται από τα αιτήματα και δεν επηρεάζει κρίσιμα την εξέλιξη του έργου. Το δικαστήριο επιδίκασε δικαστικά έξοδα (250 ευρώ) στην κοινοπραξία.

«Ιστορική απόφαση» με «αντίκτυπο» στους εργαζόμενους όλης της χώρας, χαρακτηρίζει την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος εργαζομένων στο μετρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.