Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Βυζαντινές αρχαιότητες - Μετρό Θεσσαλονίκης: Με τον κατασκευαστή ο Κ. Τζαβάρας για το ξήλωμα των αρχαίων

avgi.gr,22/02/2013

«Δεν υπάρχει τεχνική λύση επιστημονικά παραδεκτή» που να αποτρέπει την απόσπαση, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Τ. Κουράκης: «Τα ευρήματα είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να χαθεί»...Παρά τις αντιδράσεις φορέων, πολιτών κι επιστημόνων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, συντάχθηκε με την πρόταση του ιδιώτη κατασκευαστή του μετρό της Θεσσαλονίκης (θυγατρική της "Αττικό Μετρό") για την απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Τ. Κουράκη ο Κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τεχνική λύση επιστημονικά παραδεκτή» που να επιτρέπει τη συνύπαρξη των ευρημάτων και του νέου σταθμού του μετρό. Ο Τ. Κουράκης αντέτεινε στον αναπληρωτή υπουργό ότι «δεν με κάλυψε η απάντησή σας, παραθέσατε τα επιχειρήματα της εταιρείας» και τον κάλεσε να μην συνδέσει το όνομά του με ένα «ανοσιούργημα».
«Δεν υπάρχει τεχνική λύση επιστημονικά παραδεκτή» που να αποτρέπει την απόσπαση, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Τ. Κουράκης: «Τα ευρήματα είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να χαθεί»
Ο Κ. Τζαβάρας για να στηρίξει την θέση του επικαλέστηκε την πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχει ως εκπρόσωπος της "Αττικό Μετρό" ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχαιολογίας Μ. Τιβέριος) εκτιμώντας ότι απόφαση για έκθεση των βυζαντινών αρχαιοτήτων «κατά χώρα» θα σημάνει ενδεχομένως κινδύνους για την στατικότητα τμημάτων της Εγνατίας. Ακόμα κατέφυγε σε κινδυνολογίες σημειώνοντας ότι πιθανή κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου κι ο συνακόλουθος ανασχεδιασμός του έργου ενέχουν κίνδυνο καταγγελίας της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς της πόλης «έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους για μια πιο ανθρώπινη ζωή» στην κατασκευή του μετρό.
Ο Τ. Κουράκης σχολίασε ότι «είναι παρωχημένη η αντίληψη ότι πρέπει να διαλέξουμε πολιτισμό ή συγκοινωνίες» και παρατήρησε ότι θα χρειαστούν 500,000 ευρώ για την απόσπαση και 1 εκατ. ευρώ για την επανατοποθέτηση. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να βρούμε τη βέλτιστη τεχνική λύση;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και τόνισε ότι τα ευρήματα «είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να χαθεί, μπορεί να γίνει σημαντικός πόλος έλξης για την αγορά της πόλης», αναφέροντας το σχετικό παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης. Ο Τ. Κουράκης υπενθύμισε σε αυστηρό τόνο ότι επιστήμονες είχαν προβεί σε έντονες προειδοποιήσεις ότι τυχόν πέρασμα του μετρό κάτω από την Εγνατία θα συναντήσει αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά, παρ' όλα αυτά, η εταιρεία προχώρησε στον αρχικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.