Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μαίνεται η κόντρα για τα αρχαία του μετρό στη Βενιζέλου

egnatiapost.gr,30/09/2013

Νέο κεφάλαιο «άνοιξε» στο σίριαλ της μεταφοράς ή μη των αρχαίων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, μετά την κατάθεση υπομνήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από το Δήμο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, ως απάντηση στο υπόμνημα που είχε καταθέσει στις 23 Σεπτεμβρίου στο ανώτατο δικαστήριο το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

Ειδικότερα, το υπουργείο ζητούσε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις 23 Ιουλίου, που όριζε την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης του Ιανουαρίου 2013, με την οποία είχε εγκριθεί η απόσπαση των μνημείων από τον τόπο τους και η μεταφορά τους προς έκθεση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε άλλο ανάλογο χώρο. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε την απόρριψη της αιτήσεως αναστολής που άσκησε ο δήμος, ενόψει της αιτήσεως ακυρώσεως που πρόκειται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Τη Δευτέρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε δικό του έγγραφο υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο ζητάει την απόρριψη του αιτήματος ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, καθώς και «την αποδοχή της από 8 Ιουλίου αιτήσεώς του για αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης με αριθ. πρωτ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΑΧΜΑΕ/10873/4953/408/180/24.01.2013 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για αδιέξοδη και διχαστική στάση, η οποία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για συνύπαρξη αρχαίων και μετρό. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει ακόμα ότι το ΥΠΠΟ «εξακολουθεί να μην απαντά ευθέως ούτε στα έγγραφα που μέχρι σήμερα του έχει αποστείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ούτε στα αιτήματα που επανειλημμένα του υπέβαλε. Επίσης, δεν προσκόμισε στο ΣτΕ τα έγγραφα που είχε απευθύνει προς το υπουργείο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ούτε άλλωστε και άλλα σημαντικά διοικητικά έγγραφα αρμόδιων Υπηρεσιών του για το θέμα».

Τέλος, Δήμος Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «μνημείο υποκρισίας και προσχηματικότητας» τις έγγραφες απόψεις του υπουργείου, το κατηγορεί για εκβιαστικά διλήμματα με αιτήματα που θέτει, τα οποία «δεν είναι νόμιμα» και υποστηρίζει ότι αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση της πόλης, «ενώ οι "αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες" που στηρίζουν τη στάση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των πάσης φύσεως εργολάβων της, παραβαίνουν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους και προκαλούν ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και εντέλει στην αναπτυξιακή της προοπτική».

Ο Χ. Μάτης
Για νέο κύκλο «δικαστικών, αυτή τη φορά, αντιπαραθέσεων, που μπλοκάρουν το έργο και διαιωνίζουν την ταλαιπωρία των κατοίκων», κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχουν συμπληρωθεί 283 μέρες από τότε που σταμάτησε κάθε εργασία στο σταθμό Βενιζέλου, με αποτέλεσμα κάποιοι πολίτες να «καταστρέφονται από το έργο που «θα σώσει τη Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.