Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αναβλήθηκε για το Μάρτιο η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας

salonicanews.com,15/01/2013

Στις καλένδες παραπέμπεται –ίσως, το πιο- σημαντικό έργο της Θεσσαλονίκης: Η κατασκευή του Μετρό. Η συζήτηση για το τι θα γίνει με τον –υπό κατασκευή- σταθμό της Βενιζέλου αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου 2013…


Σήμερα επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ακύρωση της προ έτους Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση και μεταφορά του συνόλου των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν το 2012 στο συγκεκριμένο σταθμό. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει το σκεπτικό της πρόσφατης επί του θέματος απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ (αρ. 528/2013), που ορίζει ότι τα μεγάλα έργα δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να σέβονται τη συνταγματική επιταγή προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ισχύει, δηλαδή, ότι το ιστορικό σταυροδρόμι που βρέθηκε εκεί, πρέπει να διασωθεί στη θέση του ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος-τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης.


Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι ο εργολάβος απέλυσε όλο το προσωπικό, αντί να προχωρήσει η ανασκαφή του χώρου και οι διερευνητικές τομές στα κατώτερα στρώματα, «που θα έδιναν πολύτιμα στοιχεία για να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού. Έκλεισαν το σκάμμα στη Βενιζέλου, τη στιγμή που υπήρχε ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και πολλών πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών για να επισκεφτούν το μοναδικό μνημείο. Συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων του ΜΕΤΡΟ στις αρχαιότητες και σε όσους αγωνίζονταν να τις προστατεύσουν, την ίδια στιγμή που, ενώ μπορούσαν (όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την απόφαση του ΣτΕ), δεν προχώρησαν για περισσότερο από ένα χρόνο σε καμία ενέργεια», προσθέτουν!
Χαρακτηρίζουν «σκόπιμες» τις καθυστερήσσεις «που τελικώς λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» και διεκδικούν:
  • Να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου με ολοκλήρωση της ανασκαφής στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων. Οι τομές αυτές θα συμβάλλουν στην εκπόνηση των μελετών.
  • Να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους. Άλλωστε είναι πλέον εμφανές ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η βούληση.
  • Να καταστεί ο χώρος του Σταθμού Βενιζέλου επισκέψιμος σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, κάτι που θα προβάλλει διεθνώς την Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα θα αναζωογονήσει την κίνηση στην περιοχή και θα ανακουφίσει τους παρακείμενους καταστηματάρχες.
  • Η περιοχή γύρω από το Σταθμό Βενιζέλου αποτελεί εξέχοντα, μη αρκούντως αξιοποιημένο ακόμη μνημειακό χώρο – τουριστικό πόλο, ο οποίος μπορεί και πρέπει άμεσα να αποκτήσει χαρακτηριστικά κεντρικού πολιτιστικού χώρου της πόλης με τη διοργάνωση ποικίλων υπαίθριων πολιτιστικών δρώμενων (π.χ. στην πλατεία Αριστοτέλους – άγαλμα Βενιζέλου με μουσική, θέατρο, χορό), όπως το έχει προτείνει ο ΣΕΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης (εγγράφως τον Δεκέμβριο του 2013).
Στις διεκδικήσεις τους καλούν και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για να αναβαθμιστούν αισθητικά οι σταθμοί του μετρό της Θεσσαλονίκης, να γίνει επισκέψιμος ο σταθμός Βενιζέλου, να δημιουργηθεί περίπτερο ενημέρωσης για τους πολίτες για τις μελέτες – λύσεις για το σταθμό Βενιζέλου και να οργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή κοντά στο Βυζαντινό Σταυροδρόμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.