Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Καλοκαιριάτικα στο ΚΑΣ

parallaximag.gr,28/07/2014

Της Όλγας Σακαλή

Δεν είναι η πρώτη φορά -από αιφνιδιασμούς μας έχει συνηθίσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Έχει αρχίσει όμως να φαντάζει κακοστημένη φάρσα, κάθε φορά πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να "θυμούνται" το Σταθμό Βενιζέλου.
Από την πρώτη φορά που συνέβη αυτό, βέβαια, έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί (Τζαβάρας, Παναγιωτόπoυλος, Τασούλας) αλλά το μοτίβο μένει σταθερά το ίδιο. Είναι αυτό που λέμε: "συνεχεια του κράτους" άραγε;

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, λοιπόν, την Τρίτη 29/7 συζητιέται το θέμα "Έγκριση ή μη μελέτης ανάδειξης αρχαιοτήτων εντός του σταθμού «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης". Δηλαδή, στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ πριν από την αυγουστιάτικη διακοπή, εισάγεται για έγκριση η νέα μελέτη για το Σταθμό Βενιζέλου, όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση Παναγιωτόπουλου.

Μιλάμε για εκείνη την Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΑΣ και τελείωσε με ψήφους 8-7, αφού τα μέλη του ΚΑΣ πληροφορήθηκαν ότι... ο σταθμός έχει υδράργυρο και η Αττικό Μετρό δεν εγγυάται για την ασφάλειά τους σε περίπτωση αυτοψίας (!). Ένα επιστημονικό όργανο που αποφασίζει για τόσο σημαντικές αρχαιότητες χωρίς να κάνει τον κόπο να πάει επιτόπου να τις δει.

Μιλάμε για μια Υπουργική Απόφαση την οποία και πάλι έχει προσβάλλει ο Δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν απάντησε ποτέ στην αίτηση θεραπείας, ούτε βέβαια στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος θύμισε ότι πάγια πρακτική του Υπουργείου ήταν κάθε απόφαση με οριακή ψηφοφορία στο ΚΑΣ πρέπει να επανεξετάζεται.

Μιλάμε για μια νέα Μελέτη, που όπως λένε οι πληροφορίες μας, παρουσιάστηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μόλις την... Παρασκευή που μας πέρασε, δηλαδή τρεις μέρες πριν μπει στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ. Έγκυρες πηγές λένε επίσης ότι, παρότι η Υπουργική Απόφαση έλεγε ότι η νέα μελέτη θα συγκεράσει τη λύση Αλεξοπούλου-Παπακώστα με μια λύση που πρότεινε η Αττικό Μετρό, η Αττικό μετρό ουδέποτε συνεργάστηκε ουσιαστικά με τους μελετητές.

Μιλάμε για μια μελέτη που προϋποθέτει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, χωρίς να δίνει καμία σημασία στο αν υπάρχει εφικτή λύση ανασχεδιασμού του Σταθμού χωρίς απόσπαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, μια λύση που αναζητά ο Δήμος έχοντας αποστείλει επιστολή σε 3 διεθνείς εταιρίες που ασχολούνται με τέτοια έργα. Αλλά όχι, εμάς μας φτάνει η τεχνογνωσία της Αττικό Μετρό, αυτή η τεχνογνωσία που πέρυσι τέτοιον καιρό έλεγε "η μετρό ή αρχαία", "όχι στον ανασχεδιασμό του Σταθμού" και απειλούσε ότι αν τα αρχαία δεν μεταφερθούν εκτός Θεσσαλονίκης θα ματαιωθεί όλο το έργο του Μετρό! Τόση αξιοπιστία!

Και όλα τα παραπάνω, στο φόντο ενός έργου που πλέον έχει φανεί ότι η καθυστέρησή του δεν ξεκινά ούτε τελειώνει στο σταθμό Βενιζέλου, όπως μας έχουν δείξει πλείστες μέχρι στιγμής εκ των έσω πληροφορίες...

Μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος ζητά την αναβολή της εξέτασης, προκειμένου να δει με τους συμβούλους του τη Μελέτη και να την εκτιμήσει. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα ακουγόταν λογικό. Στην περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης όμως, τίποτα δεν γίνεται με τη "λογική" σειρά. Με αποκορύφωμα ότι ένα ολόκληρο Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει να σταθεί όχι στο πλευρό των αρχαιοτήτων που υποτίθεται ότι έχει αρμοδιότητα να προστατεύει, αλλά στων αναδόχων του έργου. Για να δούμε...

*H Όλγα Σακαλή είναι η νέα πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.