Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Σε απόγνωση καταστηματάρχες λόγω Μετρό

gothess.gr,31/07/2014


Σε απόγνωση καταστηματάρχες λόγω Μετρό
Δρόμος προς αποφυγήν η Εγνατία με Βενιζέλου

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες καταστηματάρχες που δε βλέπουν φως από πουθενά για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις εργασίες του μετρό. Ο τζίρος τους καθημερινά είναι όλο και λιγότερος. Από καρδιά του εμπορικού κόσμου, η συμβολή της οδού Εγνατία με Βενιζέλου, έχει γίνει δρόμος προς αποφυγήν. Οι περισσότεροι πολίτες είναι διερχόμενοι και δε σταματούν για να αγοράσουν από τα καταστήματα. «Εχουν κλείσει πάρα πολλά καταστήματα και τα λουκέτα έχουν φτάσει στο 50%», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης.

Ο «Α» έκανε χτες αυτοψία στην περιοχή και το ισοζύγιο έδειξε πως έντεκα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει και μόνον δώδεκα είναι ανοιχτά, πίσω από τις σιδεριές επί της οδού Εγνατία, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά.

Οσον αφορά το έργο, ο Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνει πως το «έργο του μετρό είναι χρήσιμο για την πόλη και το θέλουν οι κάτοικοί της, αλλά με τον τρόπο που εξελίσσεται έχει καταστρέψει τους εμπόρους που έχουν καταστήματα στην περιοχή». Από το Νοέμβριο του 2012 οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου έχουν παγώσει και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση για το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι. Παραμένουν μόνον ελάχιστοι αρχαιολόγοι για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «όσοι ιδιοκτήτες άντεξαν και δεν έκλεισαν τα καταστήματά τους οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιοκτησίας τους και περιμένουν να έρθουν καλύτερες ημέρες και να τελειώσει ο σταθμός του μετρό. Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια βοήθεια από τους ιθύνοντες, ενώ όλες οι συζητήσεις έχουν πέσει στο κενό. Πρέπει να γίνει ελάφρυνση στους φόρους και μάλιστα έκπτωση κατά 100% στα δημοτικά τέλη. Είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα γι' αυτούς τους ανθρώπους», προσθέτει.

Η μόνη ελάφρυνση, όπως είπαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι η απαλλαγή από τη συνδρομή τους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η οποία ανέρχεται μόλις στα 50 ευρώ. Επίσης στα καταστήματα όπου εργάζονται υπάλληλοι, ο ΟΑΕΔ πληρώνει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι πλέον οι ιδιοκτήτες που έχουν και υπαλλήλους, αφού τα περισσότερα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.


ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.