Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το πρώτο βήμα την στέγαση αρχαίων του ΜΕΤΡΟ και της ανακατασκυής της πλ. Διοκητηρίου, στη Θεσσαλονίκη

newsta.gr,21/09/2014

Υπογράφηκε, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» με θέμα «Μελέτες της νέας κατασκευής της Πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεων της με πιθανή πρόβλεψη συγκοινωνιακού πολυτροπικού κέντρου».


Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Παρασκευάς Σαββαΐδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, αντικείμενο του έργου είναι αφενός η στέγαση των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου – Βενιζέλου – Ολύμπου – Κυπρίων Αγωνιστών, ώστε αυτές να προστατευτούν να αναδειχθούν και να είναι επισκέψιμες από το ευρύ κοινό και αφετέρου η απόδοση της έκτασης εκ νέου στον αστικό ιστό και τη δημόσια χρήση.

Μέσω των μελετών που θα εκπονηθούν, τα κύρια θέματα που θα αντιμετωπισθούν είναι τα εξής:
- η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων με παράλληλη εξασφάλιση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας απρόσκοπτης μελλοντικής εξέλιξης των αρχαιολογικών εργασιών στις αρχαιότητες που έχουν ήδη αποκαλυφθεί.
- η απόδοση του χώρου σε δημόσια χρήση και η επανένταξη της στον αστικό ιστό, η πλήρωση του «ρήγματος» και η άρση της ασυνέχειας που δημιουργεί ο αρχαιολογικός χώρος στον αστικό ιστό
- η ελαχιστοποίηση των τεχνικών επεμβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο, σε συνεργασία και μετά από έγκριση των αρμόδιων εφορειών αρχαιοτήτων
- η διαχείριση της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ του επιπέδου της οδού Αγ. Δημητρίου και αυτού της οδού Ολύμπου και η διασφάλιση της συνέχειας του δημόσιου χώρου
- η μορφολογική ενοποίηση των χρήσεων στο πλαίσιο ενός σαφούς αντιληπτικού προτύπου, με παράλληλη λειτουργική ανεξαρτησία και σήμανση
- η επανένταξη της πλατείας στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής και η λειτουργικότητά της για τους επισκέπτες με κατάλληλες κυκλοφοριακές – συγκοινωνιακές ρυθμίσεις και ήπιες παρεμβάσεις
- η εξασφάλιση της λειτουργικής προσβασιμότητας όχι μόνο της πλατείας Διοικητηρίου αλλά και του συγκροτήματος του Διοικητηρίου, το οποίο μετά την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για τους πολίτες, μέσω ειδικής μελέτης για τη σύνδεση της περιοχής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (νέα ή υφιστάμενα) και την εξυπηρέτηση του κοινού με συνδυασμένες μεταφορές.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη, λόγω της φύσης του έργου, συμπεριλαμβάνεται η απαιτούμενη μουσειολογική μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η φυτοτεχνική μελέτη για τον χώρο της πλατείας.

Η χρηματοδότηση της μελέτης του έργου έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με δικαιούχο την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και ανέρχεται στο ποσό των 300.000 Ευρώ.

Μπουτάρης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε την Πλατεία Διοικητηρίου ως ένα από τα κύρια σκέλη του οράματος της διοίκησης σχετικά με την ανάπλαση του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της πόλης. Χαρακτήρισε δε τη συμβολή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξαιρετικά σημαντική, ενώ ευχαρίστησε την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» γιατί, όπως είπε, αυτή αναλαμβάνει ουσιαστικά όλο το έργο. Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εταιρία θα βοηθήσει με τον ίδιο ζήλο που το έκανε στην περίπτωση της παράκτιας συγκοινωνίας και στην ωρίμανση του τραμ.

Σαββαίδης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Παρασκευάς Σαββαΐδης χαρακτήρισε το έργο ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου δύσκολο, ωστόσο εκτίμησε ότι με το πνεύμα καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους φορείς, θα έχει αίσιο τέλος. “Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που θα βοηθήσουμε ώστε το κέντρο της πόλης να έχει ένα πρόσωπο που θα κάνει τους Θεσσαλονικείς περήφανους. Η εταιρία μας το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συνεργάζεται με φορείς της πόλης σε πολλά έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και οργάνωσης των κατάλληλων υποδομών” τόνισε ο κ. Σαββαΐδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι με την προγραμματική αυτή σύμβαση ξεκινάει η διαδικασία της εκπόνησης των μελετών, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας και η απόδοσή της στη Θεσσαλονίκη, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, κλείνοντας έτσι μια πληγή που είναι ανοιχτή στο κέντρο της πόλης, για 20 περίπου χρόνια. “Η σημερινή ημέρα δείχνει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι φορείς, όλοι εμείς, ώστε να προχωρήσει αναπτυξιακά η πόλη και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.