Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αποχωρεί(;) η κοινοπραξία από το Μετρό Θεσσαλονίκης

alterthess.gr,17/12/2014


Αίτημα διάλυσης της σύμβασης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης κατέθεσε στην Αττικό Μετρό σήμερα η κοινοπραξία μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της ενώ την ίδια ώρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας τους. Μάλιστα η αίτηση έρχεται την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της μελέτης ανάδειξης αρχαιοτήτων εντός του ανασχεδιασμένου σταθμού «Βενιζέλου» με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση.

Με επιστολή της η κοινοπραξία, που αποτελείται από τις εταιρείες ΑΕΓΕΚ, Ansaldo, Ansalsobreda, Impregilo και Seli, ζητά τη διάλυση της σύμβασης στα πλαίσια της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για το πέρας του χρονοδιαγράμματος και των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Η Αττικό Μετρό έχει προθεσμία 15 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα η διαφωνία θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν είναι πιθανό η κοινοπραξία να προχωρά ένα βήμα παραπέρα επιχειρώντας να πιέσει προς τη κατεύθυνση της αναδιαπραγμάτευσης όρων της σύμβασης. Άλλωστε δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αφού η Αττικό Μετρό κάνει δεκτή την αίτηση στη συνέχεια οι δύο πλευρές να αναδιαπραγματευτούν τη σύμβαση και να συναινέσουν για την ματαίωση της διάλυσης. Η ματαίωση της διάλυσης είναι μια διαδικασία με την οποία παραμένει ο παραχωρησιούχος αλλά την ίδια στιγμή καταβάλλεται αποζημίωση για τις δαπάνες που έχει κάνει η ανάδοχος εταιρεία για το διάστημα που το έργο παρέμενε σε τέλμα. Ταυτόχρονα με την έγκριση της ματαίωσης μπορεί να εγκριθούν και οι αναγκαίες προσαρμογές στις προθεσμίες του έργου. Από την άλλη πλευρά βέβαια η Αττικό Μετρό έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και στην επαναδημοπράτηση του έργου που αγγίζει το 70% των εργασιών.

Από τη πλευρά του δημοσίου το Δ.Σ της Αττικό Μετρό που συνεδρίασε εκτάκτως σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει:

“Η Ανάδοχος Κοινοπραξία του Έργου Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής Απόφασης του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του Έργου, να υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης. Η Αττικό Μετρό μετά από έλεγχο της αίτησης, θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15νθημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα, όπως πάντα, τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος"

Σε κάθε περίπτωση οι εξωσυμβατικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας παραμένουν και αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ καθώς καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών η κοινοπραξία έχει προσφύγει στη διαιτησία για πλήθος ζητημάτων η πλειοψηφία των οποίων περιλαμβάνει και οικονομικές εξωσυμβατικές απαιτήσεις, οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί σε έξι ενότητες, οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στο 60% επιπλέον από την αρχική χρηματοδότηση. Επιπλέον κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη εκδικαστεί ενώ στο σύνολό τους αναμένεται να συζητηθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Τέλος υπενθυμίζεται πως η σημερινή εξέλιξη είναι απόρροια της δικαίωσης της κοινοπραξίας πριν λίγες εβδομάδες από τη διαιτησία ως προς την παράταση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η διαιτησία απέρριψε τη παράταση που έδωσε η Αττικό Μετρό μέχρι το 2016 και δέχθηκε τους ισχυρισμούς της κοινοπραξίας που βασίζονται σε νόμο που προβλέπει πως αν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, στα πλαίσια του ορισμένου χρονοδιαγράμματος (έξι χρόνια), άνευ δικής της υπαιτιότητας, τότε είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις εργασίες για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μέχρι το τέλος 2014. Έτσι οι συμβατικές υποχρεώσεις της κοινοπραξίας απέναντι στο έργο έληξαν την 1η Δεκέμβρη. Η απόφαση που κατατέθηκε στο Βιβλίο Διαιτησιών του Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις για τη διαφωνία επί του χρονοδιαγράμματος, που αγγίζουν τα 215 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για την αποζημίωση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.