Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Απολύσεις απ' το τηλέφωνο

efsyn.gr,22/01/2015

Πενήντα εργαζόμενοι είδαν την έξοδο του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλες τρεις δόσεις, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές

Επεσε η γκιλοτίνα για τους πρώτους 50 εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τηλεφωνικά ειδοποιήθηκαν να παραλάβουν τις απολύσεις τους, ενώ για άλλους 50 η αντίστροφη μέτρηση λήγει στις 27 Ιανουαρίου. Από την περασμένη εβδομάδα ο εργολάβος είχε καλέσει σε ενημέρωση και «διαβουλεύσεις» τους εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.


Πρόκειται για 100 ανθρώπους που εργάζονται στο αρχαιολογικό κομμάτι και 249 στο κατασκευαστικό. Με αφορμή τις πρώτες απολύσεις, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού διαμαρτυρόμενοι και ξεκαθαρίζοντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προσβάλουν τις απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τέσσερις δόσεις θα απολυθούν συνολικά 200 άτομα και θα μείνουν μόνο 49 από τους απασχολούμενους στο κατασκευαστικό τμήμα, για έκτακτες ανάγκες.

«Η διοίκηση της Αττικό Μετρό και ο ανάδοχος είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις. Ο εργολάβος, παρά τα περί αποχώρησης, είναι ακόμη στο έργο, το οποίο φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Ξέρουμε ότι η πραγματική βούληση της κοινοπραξίας δεν είναι να αποχωρήσει από το έργο αλλά να πιέσει για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, σε αυτή την αντιπαράθεση, να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα Μετρό Θεσσαλονίκης, Σταύρος Στέτσικας.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι οι απολύσεις εξυπηρετούν τον ανάδοχο επειδή θέλει να τροποποιήσει την οργανωτική δομή του, με αντικατάσταση της ΑΕΓΕΚ σε ό,τι αφορά την υπεργολαβία της κατασκευής. Υπό αυτές τις συνθήκες, μετά τις απολύσεις και μέσα σε διάστημα τριμήνου, ξεκαθάρισαν ότι θα κινηθούν δικαστικά επικαλούμενοι αφενός προβλήματα στη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης που προηγήθηκε, αφετέρου την ουσία, δηλαδή ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και ο εργολάβος παραμένει σ' αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου Αθηνών, το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι πλέον ένα μετέωρο έργο. Το δικαστήριο δικαίωσε την ανάδοχο κοινοπραξία παρέχοντάς της το δικαίωμα να αποχωρήσει άμεσα. Η κατά πλειοψηφία απόφαση εκδόθηκε με ψήφους 2-1. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρείες ΑΕΓΕΚ (συμφερόντων Μπόμπολα), Impregilo, Ansaldo, Seli και Ansaldobreda. Η διαιτησία απέρριψε την παράταση που έδωσε η Αττικό Μετρό μέχρι το 2016, χωρίς μάλιστα να καταπίπτουν οι εγγυητικές τής κοινοπραξίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τη ζημιά πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.