Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Καλαφάτης-Αμανατίδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Voria.gr

voria.gr,23/01/2015

Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Αμανατίδης απαντούν σε πέντε ερωτήσεις της Voria.gr, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
Συνεντεύξεις στον Τάσο Τασιούλα

Δυο από τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εκ νέου υποψήφιοι με τα κόμματά τους στην Α’ Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν από τη Voria.gr να απαντήσουν σε πέντε κοινές ερωτήσεις.

Στο ιδιότυπο αυτό ντιμπέιτ δίνουν τις απαντήσεις τους με ευθύτητα και βοηθούν την τελική επιλογή των ψηφοφόρων, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης.

-Τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Θα ήθελα έναν απολογισμό για το κόμμα σας και έναν προσωπικό. Πιστεύετε ότι οι πολίτες που ήταν αναποφάσιστοι βοηθήθηκαν να αποφασίσουν;
Σταύρος Καλαφάτης: Η προχθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι έδειξε ακόμη πιο καθαρά τι έχει μπροστά της η Ελλάδα. Είτε θα μείνουμε στο δρόμο της Ευρώπης και της ανάπτυξης που μόλις ξεκίνησε είτε θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα. Μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα που με τόσο κόπο και θυσίες μαζέψαμε.

Η πραγματική ελπίδα είναι στο σχέδιο της παράταξής μας. Σχέδιο με στέρεα βήματα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την πραγματική ελπίδα. Όχι στην κούρσα του λαϊκισμού που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι στο λαθρεμπόριο της κάλπικης ελπίδας και την παράσταση, χωρίς επόμενη πράξη.

Η Νέα Δημοκρατία έφερε την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια, στην έξοδο από την ύφεση και την κρίση. Με θυσίες, ναι. Με λάθη, ναι. Αλλά το έκανε. Και έβαλε τη χώρα στην αφετηρία της ανάπτυξης. Και της μείωσης της ανεργίας που είναι το πιο αβάσταχτο κοινωνικό πρόβλημα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώ να είμαι χρήσιμος, δουλεύοντας διαρκώς περισσότερο και αναζητώντας ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό έκανα σ’ ό,τι αφορά το πρόβλημα των αυθαιρέτων, αυτό έκανα και με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που άνοιξε το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Χρήσιμος προσπαθώ να είμαι και ως βουλευτής και ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο με την εγγύτητα στα προβλήματα και στις ανάγκες της πόλης μας.

Γιάννης Αμανατίδης: Οι πολίτες ήδη πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας είχαν λάβει την απόφαση, ότι χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Η λογική του ήσυχου υποτελούς δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό. Η σύντομη πορεία προς τις εκλογές νομίζω πως βοήθησε στην αποκρυστάλλωση αυτής τάσης και στην εμπέδωση της ανάγκης μίας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεκδικήσει τα εθνικά μας δίκαια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την πρωτοφανή επίθεση προπαγάνδας κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το πρόγραμμά του. Ένα πρόγραμμα, που με απόλυτα ρεαλιστική προοπτική στοχεύει αρχικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και, έπειτα, στην εμπέδωση ενός κράτους δικαίου και εφαρμογής των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Προσωπικά είχα τη χαρά να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους, είτε ζωντανά είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρετε αυτό που εξέφραζαν δεν ήταν τόσο η αγανάκτηση γι’ αυτό που φεύγει όσο η ελπίδα για μία καλύτερη, αξιοπρεπή καθημερινότητα. Αυτή την ελπίδα πρέπει να εκπληρώσουμε.

-Λογικό ήταν η προεκλογική εκστρατεία να έχει επίκεντρο την οικονομία. Γιατί πιστεύετε ότι αυτά που επικαλείται το κόμμα σας είναι πιο πειστικά;
Σταύρος Καλαφάτης: Δεν ξέρω ποιο είναι πιο σημαντικό να είσαι πειστικά ευχάριστος ή αξιόπιστος; Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο. Μια κυβέρνηση που θέλει να είναι υπεύθυνη, δεν βάζει ως στόχο τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά το πραγματικό συμφέρον της χώρας και το καλό των πολιτών. Βάζει ως στόχο την εξασφάλιση της πραγματικής ελπίδας, στην καρδιά της Ευρώπης και όχι τον κίνδυνο για περιπέτειες, στο περιθώριό της. Μειωμένους φόρους. Προστασία μισθών και συντάξεων χωρίς άλλες περικοπές. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές. Χειροπιαστή ελπίδα. Η Ελλάδα είναι όρθια σήμερα. Ας μην την γονατίσουμε πάλι.

Γιάννης Αμανατίδης: Είναι πειστικά γιατί δεν σκοπεύουν να προσαρμόσουν τους ανθρώπους στους αριθμούς αλλά τους αριθμούς στους ανθρώπους. Ρεαλισμός δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας, που σαν τον Χότζα μαθαίνει τον γάιδαρο να μην τρώει μέχρι αυτός τελικά να ψοφήσει. Αυτό ονομάζεται εμμονική λιτότητα. Εμείς θέλουμε το οικονομικό πλεόνασμα να συναρτάται και με κοινωνικό πλεόνασμα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία τεράστια δημογραφική κρίση. Οι νέοι Έλληνες είτε μεταναστεύουν είτε δεν κάνουν οικογένειες γιατί ως άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι δεν μπορούν να τις συντηρήσουν. Αυτό είναι το τραγικότερο από τα αποτελέσματα των μνημονίων. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μία πορεία που αποδεικνύεται, ότι είναι σπιράλ θανάτου.

-Πιστεύετε ότι τα εθνικά θέματα ή τα θέματα τρομοκρατίας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα λόγω επικαιρότητας ή συγκυριακών προτεραιοτήτων; Ο κόσμος είναι επαρκώς ενημερωμένος;
Σταύρος Καλαφάτης: Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει σε δεύτερη μοίρα, αλλά δεν μπορεί. Γιατί είναι αδύνατον να κρύψει τα στελέχη του που θεωρούν τα Σκόπια «Μακεδόνες» και τη γλώσσα των Σκοπιανών «μακεδονική». Είναι αδύνατο να κρύψει τα στελέχη του που ζητούν έξοδο από το ΝΑΤΟ κι’ εκείνα που εναντιώνονται στους στρατηγικούς άξονες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι αδύνατον να κρύψει τα στελέχη του που υπερασπίζονται τρομοκράτες και χαρακτηρίζουν «ένοπλο αγώνα» ακόμα και τις δολοφονικές ενέργειές τους. Είναι αδύνατον να κρύψει τις δεσμεύσεις του για αφοπλισμό της αστυνομίας…

Το ποια θα είναι η Ελλάδα μετά από λίγο καιρό, λοιπόν, δεν κρίνεται από το αν θα μπει στη Βουλή το ένα ή το άλλο μικρό κόμμα. Κρίνεται από το ποιος θα κυβερνήσει. Μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ; Η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρωζώνη ή όσοι παίζουν στα ζάρια τη θέση της στον κόσμο; Η παράταξη που προτάσσει τα εθνικά μας θέματα και επιδιώκει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας κάθε πολίτη ή μήπως το κόμμα με τις συνιστώσες που θεωρούν τα εθνικά θέματα «βάρη» και την τρομοκρατία «πολιτική έκφραση»;

Γιάννης Αμανατίδης: Η κρίση, δυστυχώς, έχει θέσει τις δικές της αναγκαιότητες στην επικαιρότητα και τον πολιτικό διάλογο. Όμως, τα εθνικά θέματα πρέπει να επιστρέψουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της αυριανής κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε μία πολυεπίπεδη και ισχυρή εξωτερική πολιτική, που θα εξασφαλίζει, ότι η χώρα μας θα είναι ισχυρός εταίρος στη λήψη των γεωπολιτικών αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Η έκρυθμη κατάσταση στη βορειοανατολική Ευρώπη και ο πολεμικός όλεθρος στη Μέση Ανατολή είναι καταστάσεις, οι οποίες και μας επηρεάζουν και μας αφορούν.

Επειδή, ακριβώς, υφίσταται ένα μακροχρόνιο οικονομικό πείραμα στη χώρα μας ο κόσμος δεν έχει την ενημέρωση που θα έπρεπε σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Η λήξη του πειράματος θα συμβάλει στο να ενημερώσουμε επιτέλους τους πολίτες για την εθνική μας στρατηγική πέρα από τη σχέση της με το χρέος και την οικονομία.

-Θεωρείτε ότι η πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής έχει κριθεί ή υπάρχουν περιθώρια ανατροπών τις τελευταίες μέρες; Βλέπετε αυτοδυναμία κι αν όχι τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν μετεκλογικά και με ποιους;

Σταύρος Καλαφάτης: Τίποτε δεν κρίθηκε. Τα πάντα θα παίζονται μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Σ’ αυτές τις εκλογές μετρά και η τελευταία ψήφος. Η πρωτιά μπορεί να κριθεί ακόμα και στη μία ψήφο. Γι αυτό έχει τεράστια σημασία, να έρθουν στην κάλπη και εκείνοι που απείχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα. Κι εκείνοι που για κάποιο λόγο μπορεί να πικράθηκαν. Κι εκείνοι που αποστασιοποιήθηκαν. Κι εκείνοι που μπορεί να μην ψήφισαν ποτέ Νέα Δημοκρατία αλλά θέλουν ασφάλεια για το σήμερα και πραγματική, όχι κάλπικη, ελπίδα για το αύριο. Καλώ κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη μας να έρθουν για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, την Πατρίδα μας. Τους καλούμε να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία, γιατί απέδειξε πως μπορεί να αποτελέσει τον κορμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα λειτουργεί και θα φέρνει αποτελέσματα.

Γιάννης Αμανατίδης: Αυτή η μακριά και βαριά νύχτα, που για χρόνια είχε καταπιεί τη χώρα μας τελειώνει. Το φως δεν αχνοφέγγει αλλά έχει ήδη ανατείλει. Μόνο να δυναμώσει μπορεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να εμποδίσει τη νέα μέρα να έρθει.

Η εκλογική αυτοδυναμία είναι πλέον η πιθανότερη προοπτική και ζητάμε από τους πολίτες να την προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ απλόχερα για να αισθανθούν και οι ίδιοι δυνατοί. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει δυνατός και δικαιωμένος λαός.

Τη συνεργασία με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα την επιδιώξουμε ανεξάρτητα από το εάν μας δοθεί αυτοδύναμη εντολή. Είναι στην ιδεολογική βάση του κόμματός μας να επιδιώκει τη συνεργασία. Η προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να μην έχουν υπηρετήσει τις πολιτικές των μνημονίων.

-Είστε και οι δυο βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης και θα έχετε ακούσει την κριτική που γίνεται ότι οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο δεν προώθησαν όσο θα έπρεπε τα τοπικά θέματα. Τι απαντάτε;
Σταύρος Καλαφάτης: Η λύση στο πρόβλημα των αυθαιρέτων, αφορά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, αφορά επενδύσεις και στη Θεσσαλονίκη ή γύρω από αυτή. Κι αυτά είναι λύσεις που δόθηκαν από τη θέση μου, ως Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος. Σίγουρα υπάρχουν θέματα-πληγές, όπως το μετρό. Και αν δεν είχαν προκληθεί οι εκλογές, θα είχε ήδη γίνει η ειδική συνεδρίαση που πρότεινα στη Βουλή, ώστε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το έργο. Διότι το σίγουρο είναι πως για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης. Μπροστά στην ανάγκη για αποτέλεσμα, είναι μάταιο να διαγκωνιζόμαστε για το «θεαθήναι». Σημασία έχει να συμβάλλουμε ενεργά στο θετικό αποτέλεσμα. Αυτό έκανα και αυτό θα κάνω πάντα.

Γιάννης Αμανατίδης: Στα δυόμισι χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτά με τα οποία κατεξοχήν ασχολήθηκα. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τον αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του λιμανιού, τα διαβήματα για τη λειτουργία της ΕΛΒΟ και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της, τις δράσεις για τη συνέχιση του έργου του μετρό, το οποίο καρκινοβατεί, και πολλά άλλα θέματα, τα οποία σε καθημερινή σχεδόν βάση προωθούσαμε μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για την πόλη μας. Έχω ήδη προτείνει την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη με στόχευση στην αναβάθμιση του διαμετακομιστικού ρόλου του λιμανιού και σύνδεσή του με την τοπική επιχειρηματικότητα, την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης του τριτογενή τομέα με την αξιοποίηση μηχανισμών για τη διάχυση νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας από τους ερευνητικούς φορείς στον παραγωγικό κόσμο και στην ανάπτυξη της προώθησης προϊόντων καινοτομίας στη διεθνή αγορά. Η Θεσσαλονίκη πρέπει από πρωτεύουσα της ανεργίας, που είναι σήμερα, να γίνει πόλη πρότυπο αναπτυξιακής δραστηριότητας. Και έχει τα γεωπολιτικά προνόμια αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να το καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.