Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μάρδας: Οι υποχρεώσεις της χώρας θα πληρωθούν

voria.gr27/02/2015


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήρης Μάρδας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα της χρηματοδότησης της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τα Δυτικά από το Σχέδιο Γιούνκερ.

Της Άννης Καρολίδου

Η κυβέρνηση εξετάζει τη συμπερίληψη της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκηςπρος δυτική και προς της Σταυρούπολη, στον κατάλογο των έργων που θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από Σχέδιο Γιούνκερ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, δήλωσε ο αναπλ. Υπουργός ΟικονομικώνΔημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας, μιλώντας από το βήμα ημερίδας για το «Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ», που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ουσιαστικά έτοιμη τη λίστα με τις επενδύσεις που θέλει να εντάξει η Ελλάδα στο Σχέδιο Γιούνκερ και πως στο πλαίσιο αυτό κάνει συγκεκριμένες περιορισμένες αλλαγές.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι προσεκτικά καταρτισμένο και κοστολογημένο, ύψους 12- 15 δισ. ευρώ. Η αναθεώρηση που κάνουμε αφορά δύο σημεία: Στρεφόμαστε από τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στις καινοτομικές επενδύσεις ώστε να διευρύνουμε το πεδίο, και η δεύτερη παρέμβαση αφορά την εξαίρεση 7-8 πολύ μεγάλων επενδύσεων με «ονοματεπώνυμο», επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες που μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου».

Ο υπουργός τόνισε ότι στον κατάλογο των επενδύσεων, συμπεριλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, πρακτικά σε όλα τα υπουργεία , συμπεριλαμβανομένου του Παιδείας όπως και του Ναυτιλίας.

Στο κ. Μάρδα τέθηκε το ερώτημα, εάν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχειρηθεί η άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις στα λιμάνια ( από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση απορρίπτει την πώληση των α.ε ΟΛΠ και ΟΛΘ), όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης ο κ.Μάρδας υπογράμμισε ότι οι υποχρεώσεις της χώρας στους δανειστές θα πληρωθούν στην ώρα τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέρος των χρημάτων θα καλυφθούν από τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στόχος είναι οι σχέσεις με την ΕΚΤ να επανέλθουν στην κατάσταση πριν από την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.