Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα για το μετρό

makthes.gr,27/03/2015

Υπόμνημα για την υπόθεση του μετρό, το οποίο θα αποτυπώνει τις απόψεις όλων των φορέων της πόλης, πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, καθώς και προς τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μετρό θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γιάννης Μπουτάρης να καλέσει τους βουλευτές του νομού αλλά και εκπροσώπους φορέων της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για αυτό το πολύπαθο έργο.

“Στόχος είναι να αναζητηθούν λύσεις για τη συνέχιση του ζωτικής σημασίας έργου για την πόλη”, τονίζει ο Γιάννης Μπουτάρης στη σχετική επιστολή που απηύθυνε, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα συμπεράσματα της συζήτησης που θα γίνει αλλά και η απόφαση που θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθούν στον Γιώργο Σταθάκη και στον Χρήστο Σπίρτζη.

Η πρόσκληση του Γιάννη Μπουτάρη για συμμετοχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προσεχούς Δευτέρας απευθύνεται στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στους βουλευτές όλων των κομμάτων της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς και στο δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.

Ακόμη έχουν προσκληθεί οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης.

Η πρόσκληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης απευθύνεται επίσης στους προέδρους του Επαγγελματικού, του Τεχνικού, του Γεωτεχνικού, του Βιοτεχνικού, του Εμπορικού-Βιομηχανικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, καθώς και στους προέδρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Για ένα έργο με άδηλο μέλλον αλλά και με ευρύτερο ενδιαφέρον έκανε λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Λάζαρος Κυρίζογλου.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του μετρό άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης.

“Το θέμα του μετρό είναι πάρα πολύ σοβαρό, για να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Οι Θεσσαλονικείς δεν θέλουν να δουν ‘ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο’. Θέλουν συγκεκριμένες λύσεις. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι. Κόμματα και τοπικές αρχές πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εδώ και ένα εξάμηνο έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στην κεντρική εξουσία για συζήτηση του θέματος στην ειδική επιτροπή της Βουλής όσο και στο δήμο, όπου ο δήμαρχος εμφανιζόταν ανόρεχτος. 

Θα επιμείνουμε στο να συζητηθεί το θέμα στην ειδική επιτροπή της Βουλής παρουσία του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος ορκίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Χαιρετίζουμε όποιον ακολουθεί τις πρωτοβουλίες μας, έστω και εν μέρει, έστω και καθυστερημένα”, σχολίασε ο κ. Καλαφάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.