Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μετρό: Δεν θα μείνει εργαζόμενος

makthes.gr,06/05/2015

Απολύσεις προαναγγέλλει ο εργολάβος και στο αρχαιολογικό τμήμα
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Αυλαία σε όλες τις πράξεις του έργου κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι βάζει ο εργολάβος, προαναγγέλλοντας απολύσεις και στο αρχαιολογικό τμήμα, το μόνο που συνεχίζει τις εργασίες, παρά την αίτηση διάλυσης της σύμβασης που κατέθεσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η ανάδοχος κοινοπραξία.

Η κοινοπραξία ΑIΑSA (ΑΕΓΕΚ- Impregilo- Ansaldo- Seli - Ansaldobreda), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενημέρωσε την Αττικό Μετρό Α.Ε. και την αρχαιολογική υπηρεσία ότι στις 15 Μαΐου εξαντλούνται τα κονδύλια που διαθέτει για την αρχαιολογική ανασκαφή και ως εκ τούτου διακόπτονται οι εργασίες. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει αναπόφευκτα και την απόλυση των 106 εργαζόμενων στο αρχαιολογικό τμήμα καθώς και τη διακοπή κάθε εργασίας στα εργοτάξια του έργου, αφού κατασκευαστικές εργασίες δεν γίνονται εδώ και ένα πεντάμηνο.

«Τα χρήματα εξαντλούνται, ωστόσο, υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια 25 εκατ. ευρώ για αρχαιολογική ανασκαφή. Για να συνεχιστούν οι εργασίες όμως πρέπει ο εργολάβος να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση, κάτι που αρνείται να κάνει. Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και μπορεί να αποχωρήσει. Για τη θέση της αυτή άλλωστε δικαιώθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο», εξηγεί στη «Μ» ο κ. Δημήτρης Παππάς, γ.γ. του σωματείου εργαζομένων στο μετρό και προσθέτει ότι «για την Ε.Ε. το σταμάτημα των αρχαιολογικών εργασιών σηματοδοτεί το σταμάτημα του έργου». Η Αττικό Μετρό, πάντως, θεωρεί ότι το έργο δεν σταμάτησε, καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτή η αίτηση διάλυσης και καλεί τον ανάδοχο να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση και να προβεί και σε προσλήψεις προσωπικού. «Είναι γόρδιος δεσμός η επίλυση του ζητήματος. Μόνο με πολιτική παρέμβαση μπορεί να λυθεί», εκτιμά ο κ. Παππάς.

Στο υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών του και της Αττικό Μετρό Α.Ε. και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για τη συνέχιση του έργου. Σήμερα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του εργολάβου, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών και διαπραγμάτευσης επί των πρόσθετων οικονομικών απαιτήσεων που προβάλλει ο ανάδοχος. Μηχανικοί εκτιμούν ότι εάν δεν βρεθεί λύση εντός δεκαημέρου, τα εργοτάξια θα νεκρώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είναι πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση των εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.