Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Λύση άμεσα για το μετρό Θεσσαλονίκης ζητεί η Ταχιάου

voria.gr,18/05/2015

Για τον κίνδυνο να μπει οριστική «ταφόπλακα» στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης προειδοποιεί η βουλευτής του Ποταμιού, σε ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς

Επίκαιρη ερώτηση για το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής παύσης των εργασιών στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης και της απένταξης του έργου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής του ΠοταμιούΧριστίνα Ταχιάου, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η βουλευτής του Ποταμιού, επισημαίνει ότι κινδυνεύει να μπει στο έργο οριστική «ταφόπλακα» καθώς οι πιστώσεις έχουν εξαντληθεί και ήδη από σήμερα το τμήμα αρχαιολογικών εργασιών έχει πάψει τις τακτικές εργασίες του, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας απασχολούμενοι μια μέρα την εβδομάδα.

Η κα Ταχιάου τονίζει πως «με δεδομένη την εκκρεμοδικία μετά την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης το Δεκέμβριο 2014, έχουν παγώσει τα πάντα. Τα 25 εκατομμύρια ευρώ για τις αρχαιολογικές δαπάνες, δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν, καθώς η 2η Συμπληρωματική Σύμβαση δεν υπογράφεται».

Η βουλευτής του Ποταμιού κάνει αναφορά στην επιστολή που έστειλαν τα σωματεία εργαζομένων προς τα συναρμόδια υπουργεία, με την οποία υπογραμμίζουν ότι θα πέσει «αυλαία» σε όλες τις πράξεις κατασκευής του Μετρό, καθώς το σταμάτημα των αρχαιολογικών εργασιών ουσιαστικά σηματοδοτεί την παύση και την οριστική διακοπή του έργου. «Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η απένταξη του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια, γεγονός που συνεπάγεται και την επιστροφή των 500 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί», τονίζει.

Η κα Ταχιάου τονίζει επίσης πως θα πρέπει να συνυπολογισθεί το κόστος των αποζημιώσεων, καθώς και το κόστος αποκατάστασης της ζημίας που έχει υποστεί ολόκληρη η πόλη. «Η κατάσταση στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι οριακή και απαιτούνται λύσεις άμεσα» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής του Ποταμιού και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το «πώς σκοπεύουν ν’ αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής παύσης των εργασιών και της συνεπαγόμενης απένταξης του έργου από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γεγονός που θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της χώρας», ενώ ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από πλευράς κυβέρνησης, το οποίο θα σηματοδοτεί την επανέναρξη των εργασιών καθώς και την ολοκλήρωση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.