Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ν. Ξυδάκης: Η Μέση Οδός σού φέρνει δάκρυα στα μάτια

avgi.gr,23/06/2015

Σε κλίμα συναντίληψης η χθεσινή σύσκεψη για τις αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης


"Όταν δεις μπροστά σου αυτό το μνημείο και το περπατήσεις, σου έρχονται δάκρυα στα μάτια. Αντίστοιχό του υπάρχει μόνο στη Ρώμη" λέει ο Νίκος Ξυδάκης.

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού είχε αυτή την ευκαιρία πριν μερικές ημέρες. Και χθες στο γραφείο του, για πρώτη φορά από το 2012 που η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως το μνημείο στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, η περίφημη Μέση Οδός (Decumanus Maximus) και η κάθετή της (Cardo) των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων ένωσε τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τη διατηρήσουν στον φυσικό της χώρο και να την καταστήσουν προσβάσιμη στο κοινό, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του μετρό. Σε κλίμα συναντίληψης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του αν. υπουργού Πολιτισμού με τον αν. υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την αν. γενική γραμματέα υπ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

"Υπήρξε σύμπτωση απόψεων" λέει ο αν. υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η διατήρηση αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού συνόλου στον φυσικό του χώρο και η ανάδειξή του σε ανοιχτό μουσείο με την προσωρινή παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου, όπως προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, "αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταθμός, εξοικονομεί τεράστια κονδύλια, καθώς ο προϋπολογισμός του αρχαιολογικού έργου αρχικά ήταν 15 εκατ. ευρώ και έχει φτάσει τα 134 εκατ. ευρώ", κυρίως όμως "ξεμπλοκάρει το έργο, αποδίδει μια αρχαιολογική πλάζα μοναδικής αξίας και απογειώνει την πόλη". Για τον Νίκο Ξυδάκη, η λύση της διατήρησης και ανάδειξης του μνημείου "είναι η προσφορότερη οικονομικά αλλά και χρονικά", καθώς "αποδίδεται αμέσως η Εγνατία, ενώ το έργο ανάδειξης και πρόσβασης στο μνημείο δεν θα υπερβεί τα δύο χρόνια. Έτσι επισπεύδεται η κατασκευή του μετρό και η πόλη παίρνει άλλη εμπορική και αναπτυξιακή διάσταση". Ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι "απεμπλέκεται όλο το έργο εξοικονομώντας χώρο και χρόνο".

Το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σύνολο της Μέσης Οδού, μοναδικό δείγμα του Βυζαντίου, που σε τόσο μεγάλη έκταση δεν εντοπίσεται ούτε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τον αν. υπουργό Πολιτισμού, "διατηρεί την ίδια εμπορική και κοσμική χρήση" και με την ανάδειξη του ίδιου αλλά και της Παναγίας Χαλκέων και του Μπεζεστενίου "δίνει πια μια άλλη όψη στην πόλη". Το μόνο που μένει, και ο αν. υπουργός το επισημαίνει, είναι να γίνει πλέον αυτοψία των μελών του ΚΑΣ.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.