Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Στρ. Σιμόπουλος: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σερνόμαστε όπως τους 7 μήνες

sirma.info,18/09/2015

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α” Θεσσαλονίκης Στρ. Σιμόπουλος μιλά στο SIRMA.INFO και τον Δημήτρη Συρμάτση

Ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σαμαρά, μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, την αυτοκριτική της ΝΔ και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.


Παράλληλα αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζει τους φόβους του, το έργο να μείνει «κολοβό» και να απενταχθεί από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η συνέντευξη του Στράτου Σιμόπουλου στο SIRMA.INFO

Νέα εκλογική αναμέτρηση μετά από 7 μήνες. Το τελικό διακύβευμα είναι ποιον θα έχουμε πρωθυπουργό; Αφού το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι το 3ο μνημόνιο;

Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και μια Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη πρώτη περίπτωση θα προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανασάνει η οικονομία και σε ένα δεύτερο στάδιο να αμβλύνουμε τα δημοσιονομικά μέτρα. Έτσι πετύχαμε και τη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, κάτι που δυστυχώς επανέφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη δεύτερη περίπτωση επειδή υπάρχει άρνηση η αδυναμία η και τα δύο μαζί, για διαρθρωτικές αλλαγές, δε θα υπάρξει προοπτική ελάφρυνσης από φόρους και περικοπές και θα σερνόμαστε στην οικονομία όπως σερνόμασταν τους τελευταίους επτά μήνες.

Το 3ο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοσθεί και ως προς τα δημοσιονομικά να μετριασθεί, αργότερα όμως.

Η ΝΔ έμαθε από τα λάθη της είπε στο ντιμπέιτ ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ποια θεωρείται ότι είναι αυτά; Είναι μόνο επικοινωνιακά ή υπήρξε και λάθος αξιοποίηση στελεχών;

Η επικοινωνία σε γενικό επίπεδο λίγο επηρεάζει την ουσία της πολιτικής. Λάθη έγιναν και επικοινωνιακά και αξιοποίησης στελεχών, αλλά και σε επιμέρους θέματα, όπως είναι ο τρόπος αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο τρόπος φορολόγησης στα «μπλοκάκια» και οι αδικίες του ΕΝΦΙΑ.

Όμως εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα ήταν οι προσδοκίες τις οποίες καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ θέλετε ένα ευρύ κυβερνητικό σχήμα με όλες τις δυνάμεις που θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μήπως όμως πάμε σε ένα σχήμα των 50 υπουργών και υφυπουργών για να «χωρέσουν όλοι»;

Το σχήμα με τα Υπερυπουργεία δεν απέδωσε. Το αναφέρω και με την εμπειρία της συμμετοχής μου στη προηγούμενη Κυβέρνηση. Τελικά ήταν πιο βαρύ και πιο δυσλειτουργικό από ένα άλλο με αυτόνομα Υπουργεία.

Απαιτείται εκσυγχρονισμός των δομών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δημόσιο.

Έτσι ο αριθμός των Υπουργείων δε θα είναι κρίσιμος παράγων.


Μετρό Θεσσαλονίκης. 


Εμφανίζεστε αρνητικός στην παράλειψη του σταθμού Βενιζέλου. Μήπως όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα αλλά οι αξιώσεις της κοινοπραξίας; Δηλαδή μπορούν να συνεχιστούν τα έργα στους υπόλοιπους σταθμούς και τα εμποδίζει η Βενιζέλου; Η επαναδημοπράτηση του έργου είναι λύση;

Εμφανίζομαι αρνητικός διότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η παράλειψη θέτει εν αμφιβόλω όλη την κατασκευή. Το έργο θα είναι «κολοβό», θα απαιτηθεί ανασχεδιασμός, επαναδημοπράτηση και θα υπάρξει κίνδυνος απένταξης του από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Οι αξιώσεις της Κοινοπραξίας είναι ένα από τα προβλήματα που μπορεί όμως να λυθούν με βάση τα αποτελέσματα των διαιτησιών.

Φυσικά και μετά τη συμφωνία αναδόχου και πολιτείας στη βάση που ανέφερα, θα μπορούσε να συνεχιστεί το έργο στους άλλους σταθμούς.

Ανέφερα όμως ότι ο επανασχεδιασμός σημαίνει σίγουρη επαναδημοπράτηση και παράδοση πολύ πέραν του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.