Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ικανοποίηση αρχαιολόγων για την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης

dikaiologitika.gr,16/09/2015

Ικανοποίηση αρχαιολόγων για την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 15ης Σεπτεμβρίου για την κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Η νέα γνωμοδότηση, μετά τις τρεις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες είχαν ως όρο την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εκκίνηση στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού μνημειακού συνόλου της κοσμικής Θεσσαλονίκης του 6ου αι. Μ.Χ.».

 Με αυτά τα λόγια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εκφράζει την ικανοποίηση του για τη χτεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έδωσε το "πράσινο φως" στο σκέλος της πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτρέπει την απόσπαση των σημαντικότατων αρχαιοτήτων. «Η πρόταση που εγκρίθηκε δίνει λύση στην προστασία των αρχαιοτήτων του σταθμού που φθείρονται σοβαρά από την έκθεση στο περιβάλλον του εργοταξίου και τα όμβρια ύδατα που εισβάλλουν συχνά σ' αυτό, αποκαθιστά την κανονική ζωή της πόλης που έχει αναστατωθεί επί μακρόν λόγω των εργοταξίων και δίδει ικανό χρόνο προκειμένου να εξευρεθεί η τεχνική λύση που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και επιβατικού σταθμού.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της πρότασης είναι η δημιουργία ενός επιτόπιου ανοιχτού μουσείου, που ενσωματώνεται οργανικά στη διαχρονία του κέντρου της Θεσσαλονίκης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.