Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Πως στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης οι 1300 εργαζόμενοι έγιναν… 220;

karfitsa.gr,10/11/2015

του Βαγγέλη Στολάκη / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Έξι εργαζόμενους και πιο συγκεκριμένα αρχαιολόγους μείον μετρά από χτες το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της κατασκευάστριας εταιρίας να απολύσει επιπλέον προσωπικό. Οι απολύσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του περασμένου Σαββάτου.


«Οι απολύσεις αυτές, μαρτυρούν πολλά. Μαρτυρούν μήπως την αδυναμία επιβολής του Υπουργού Υποδομών στους παράγοντες του έργου; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Η εικόνα που μας έδειξε ήταν διαφορετική. Γιατί λοιπόν επιτρέπει μια τέτοια πραγματικότητα, η οποία ακυρώνει τις θετικές προθέσεις και προσπάθειές του;» αναφέρουν μεταξύ άλλων στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο έργο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη «την ώρα που ο υπουργός υποσχέθηκε ότι στις αρχές του 2016 θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στο έργο, την ίδια ώρα η ανάδοχος εταιρία ανακοινώνει νέες απολύσεις».

Οι νέες απολύσεις αφορούν εργαζόμενους στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου, την ώρα που οι άλλοι αρχαιολόγοι δουλεύει εκ περιτροπής δύο ημέρες την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο σύνολο του έργου στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 220 άτομα, την ώρα που στο παρελθόν απασχολούνταν περίπου 1300 εργαζόμενοι. Από τους εναπομείναντες υπαλλήλους οι περισσότεροι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας μόλις το 50% του μισθού τους, δέκα βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών και για τη φύλαξη των εργοταξίων απασχολείται προσωπικό ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.