Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

«Μοναδική λύση στο Μετρό η λύση των... συμβάσεων»

efsyn.gr,01/12/2015

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

Προσδοκίες, ανακοινώσεις και αναγκαιότητες συγκρούονται με την αδυσώπητη πραγματικότητα και τις διαμαρτυρίες στην υπόθεση του Μετρό Θεσσαλονίκης.



Για άλλη μια φορά χθες, εργαζόμενοι και απολυμένοι κατέληξαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες απολύσεις, στις οποίες η κοινοπραξία προχωρά στον αρχαιολογικό τομέα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ απολύονται οι 70 από τους 83 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σήμερα. Οι εναπομείναντες θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε ρόλο φύλακα των εργοταξίων.

Σκληρή γλώσσα

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο είναι αρκούντως σκωπτική, αλλά και ευθέως επιθετική, διότι οι υποσχέσεις που είχαν λάβει, παρέμειναν υποσχέσεις. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «τελικά πρώτα θα έχουμε απολύσεις και μετά λύσεις στα προβλήματα του έργου.

Το τέλος Νοεμβρίου ήρθε και η μοναδική λύση που υπάρχει στο έργο είναι αυτή της λύσης των συμβάσεων. Για άλλη μια φορά, η πρώτη φορά Αριστερά έκανε το θαύμα της.

Ανέχεται το παιχνίδι του εργολάβου σε προφανή συνεννόηση με την Αττικό Μετρό και κλείνουν το αρχαιολογικό τμήμα του έργου και μάλιστα χωρίς καν να πληρώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας νομικίστικες ακροβασίες».

Και καταλήγει η ανακοίνωσή τους: «Τα όμορφα λόγια φτάνουν. Μόνο μια λέξη ανήκει σε όλους όσοι εμπλέκονται με το έργο: ΝΤΡΟΠΗ. Ντροπή για την Αττικό Μετρό. Ντροπή για την κατάντια του έργου. Ντροπή για την κυβέρνηση που ανέχεται αυτές τις πολιτικές, που αποδέχεται τους εκβιασμούς του εργολάβου. Ντροπή για τον εργολάβο που εκβιάζει κοινωνία και πολίτες. Ντροπή για το υπουργείο Πολιτισμού, που ανέχεται αυτή την κατάσταση για όσους εργάζονται γι’ αυτό».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως οι εργαζόμενοι -οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο- συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσει ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται ότι:

«Την αντίθεσή τους στις απολύσεις που σχεδιάζει η ανάδοχος εταιρεία εξέφρασαν οι συντονιστές των Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ της Α΄ και της Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης και Χρήστος Ρώσσιος, σε συνάντηση που είχαν με τα δυο σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και επιβεβαίωσε πως η θέση του κόμματος είναι να μη γίνει καμία απόλυση μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συνέχιση του έργου».

Οι εργαζόμενοι πάντως φαίνεται να ελπίζουν όλο και λιγότερο ότι η θέση του κόμματος δεν απέχει από τη θέση της κυβέρνησης και γι’ αυτό θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, ενώ απέσπασαν την ομόφωνη συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.