Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πυρά Τσαραμπουλίδη κατά των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ

voria.gr,01/12/2015


Σκληρή κριτική από τους προέδρους του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ για τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη, στις 10:30 η συγκέντρωση στο ΕΚΘ.

Μπαρούτι μύρισε στη συνέντευξη Τύπου που μόλις πριν λίγη ώρα έδωσαν οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και Πέτρος Κετικίδης, ενόψει της γενικής απεργίας της Πέμπτης που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Όπως είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης, από την περήφανη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση “έγινε βούτυρο” όταν υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, το οποίο με μια χιονοστιβάδα νομοθετημάτων που γίνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επαναφέρει τις ομαδικές απολύσεις, ισοπεδώνει προς τα κάτω μισθούς και συντάξεις, “τσουβαλιάζει” όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα αναποτελεσματικό υπερταμείο και οδηγεί, με την αποσύνδεση των ορίων ηλικίας από τα συντάξιμα χρόνια, σε εργαζόμενους που θα φτάσουν να δουλεύουν ως τα 70 τους χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, έβαλε ανοιχτά κατά των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, “που μέχρι πέρυσι μας πίεζαν να ρίξουμε την κυβέρνηση ( σ.σ Σαμαρά- Βενιζέλου) και τώρα φοράνε τον κομματικό κορσέ, υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα και δεν έρχονται καν στις συνεντεύξεις” είπε ο Π. Τσαραμπουλίδης προσθέτοντας ότι οι συνδικαλιστές της παράταξης ΜΕΤΑ ( από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΛΑΕ) γίνονται τροχοπέδη στο κίνημα. “Αν θέλουν ας φύγουν από το Κέντρο”, είπε μάλιστα τονίζοντας ότι από τη μια δεν μπορούν να στηρίζουν την κυβέρνηση , βάζοντας μπροστά την κομματική τους ταυτότητα και από την άλλη να διακηρύττουν την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ μίλησε για ισοπεδωτική πολιτική στα εργασιακά, στην αγορά επαγγελμάτων με την άκριτη εφαρμογή της 2ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, για νεοφιλελεύθερη πολιτική που βάζει σαν τρίτο πυλώνα στο χώρο της ασφάλισης, τους ιδιώτες.

“Ναι, υπάρχει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υπάρξει διάλογος, να υπάρχει χρόνος μεταβατικός, για να εξορθολογιστεί το σύστημα. Έχουν γίνει προτάσεις για την εξεύρεση πόρων αλλά ούτε που τις συζήτησαν. Εδώ θέλουν να βάλουν χέρι και στο ΑΚΑΓΕ. Όσον αφορά τις ενοποιήσεις, είμαστε υπέρ αλλά δεν μπορούν όλοι οι κλάδοι να μπούνε κάτω από ένα Ταμείο”.

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ ο οποίος είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το δημόσιο είναι η υποστελέχωση. Στην εκπαίδευση και την υγεία τα κενά ξεπερνούν τις 52.000, ενώ λόγος δεν γίνεται για τις προσλήψεις των 15.000, εκτός από τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για τους διαθέσιμους.

“Το βέβαιο είναι ότι μεσοσταθμικά θα μειωθούν οι μισθοί, κατά 15%-20%, σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με υπηρεσία άνω των 12 ετών. Μικρές αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο για λίγους υπαλλήλους, αυτούς που προσλήφθηκαν μετά το 2007”, είπε ο κ. Κετικίδης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τα νέα μέτρα, όταν θα φτάνουν στα 38-40 χρόνια υπηρεσίας, δεν θα παίρνουν καθαρό μισθό, πάνω από 1.100 ευρώ, ενώ εάν τελικά ενταχθούν σε ένα Ταμείο, κάτω από το ΙΚΑ, θα σηκώσουν και το επιπλέον βάρος των αυξημένων εισφορών.

Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Δημήτρης Μπούσρας υποστήριξε ότι πρέπει να πάμε να μιλάμε για περικοπές και πως η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην αύξηση των εισφορών για τα Ταμεία, δηλαδή οπωσδήποτε και στην αύξηση της απασχόλησης.


Κριτική για Σπίρτζη, πρόβλημα για το Μετρό

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ άσκησε κριτική στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος στις 7 Νοεμβρίου είχε δεσμευτεί ότι σε ένα δεκαήμερο θα έλυνε τη διαφορά με τον ανάδοχο και θα έφερνε τη συμφωνία στη Θεσσαλονίκη και, αντί αυτών αφήνει να προχωρήσουν σήμερα οι απολύσεις 70 εργαζομένων στα αρχαιολογικά.

“Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για άμεση συμφωνία”, είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης, ο οποίος είπε ότι κατ΄ άλλους εκκρεμεί μία ακόμη συνάντηση μεταξύ Υπουργείου και κοινοπραξίας, για να κλείσει η συμφωνία ενώ κατά ορισμένους, εκκρεμεί μία ακόμη απόφαση της διαιτησίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν ανάκληση των απολύσεων ενώ όπως υποστήριξε ο Χ. Κυπριανίδης, πρόεδρος του αρχαιολογικού τμήματος “σκοπός του εθνικού εργολάβου, είναι, η επαναπρόσληψη με μισθούς χαμηλότερους κατά 30%-50% , εφόσον αρχίσουν και πάλι οι εργασίες”.

Οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει στο κατασκευαστικό, σε καθεστώς διαθεσιμότητας, προσπαθούν να αποφύγουν τις άδειες άνευ αποδοχών, καθώς μάλιστα έχουν πληροφορίες ότι τελικά η συμφωνία θα υπογραφεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αύριο, όπως είπε ο κ. Στέτσικας, πρόεδρος των εργαζόμενων στο κατασκευαστικό, υπάρχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας.


Κόκκινο πανί οι ιδιωτικοποιήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΘ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και προειδοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, να μη προχωρήσει στην πώληση του ΟΛΘ χωρίς να υπάρχει δεσμευτικό επενδυτικό πρόγραμμα.

“Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και θα πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού με τα συνδικάτα του λιμένα. Ο ΟΛΘ είναι κερδοφόρα επιχείρηση και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που χρειάζεται το λιμάνι. Προειδοποιούμε ότι η πώληση της εταιρείας αντί ποσού περίπου 200 εκατομμυρίων θα είναι σκάνδαλο μεγατόνων, αφού ο ιδιώτης επενδυτής θα κάνει απόσβεση σε 8-10 χρόνια", κατέληξε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.