Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα για την απεργία της Πέμπτης (video)

alterthess.gr,01/12/2015

«Ένα νέο μνημόνιο ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης σε συνέντευξη τύπου εν όψει της 24ωρης πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη.


Ο πρόεδρος του ΕΚΘ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «βλέπουμε μία χιονοστιβάδα νομοθετημάτων, με τα 20 να έχουν περάσει ήδη από συνολικά τα 48 που προβλέπονται, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε περαιτέρω φτωχοποίηση».

Ο κ. Τσαραμπουλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επανήλθαν και οι ομαδικές απολύσεις στο τραπέζι οι οποίες στο παρελθόν με την παρέμβαση των συνδικάτων είχαν βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΕΚΘ υπογράμμισε ότι «πάμε σε απορρύθμιση» και πρόσθεσε ότι περνάει τελικά και η μείωση των ήδη υπαρχουσών συντάξεων, η αύξηση ορίων ηλικίας και των εισφορών.

«Κάποτε η χρηματοδότηση ήταν 15 δισ. Ευρώ, σήμερα είναι 7 δισ. και σύντομα πρόκειται να γίνει 5 δισ.», τόνισε και πρόσθεσε πως οδηγούμαστε σε ένα απόλυτα κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον ο κ. Τσαραμπουλίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για προτάσεις όπως «οι έξυπνες συμβάσεις» υπογραμμίζοντας πως «δηλαδή κάθε εργοδότης να καλεί εργαζόμενο να υπογράψει σύμβαση και αυτό θεωρείται αριστερή πρακτική;»

«Μας κατηγορούσαν όταν εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί άμεσα να επανέλθει ο κατώτατος μισθός και πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση διετίας ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά», τόνισε.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΜΕ που δεν συμμετέχει στις συνεντεύξεις τύπου ενώ επιτέθηκε και στην παράταξη του ΜΕΤΑ εκτιμώντας πως η στάση της διοίκησης του ΕΚΘ δικαιώθηκε καθώς και η νέα κυβέρνηση κάνει ότι και η προηγούμενη.

«Δικαιωθήκαμε και αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν κάποιοι. Η κυβέρνηση από μια νομοθετεί και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο στις κινητοποιήσεις. Σιγά σιγά θα ξεκινήσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από ότι αποδεικνύεται και το νέο είναι παλιό», τόνισε.

Στις ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε από τη πλευρά του ο Πέτρος Κετικίδης πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για άλλη μια απεργία απέναντι σε μια πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατήγγειλε και έρχεται τώρα με μεγαλύτερη ένταση και χειρότερα μέτρα να εφαρμόσει το πλέον επώδυνο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κετικίδης αναφέρθηκε σε 52.000 κενά στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

«Το νέο μισθολόγιο αναζητείται», υπογράμμισε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαρρέει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις.

Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα υπάρξει μία μεσοσταθμική μείωση των μισθών με αποτέλεσμα να υπάρξει μία μικρή αύξηση για όσους προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Θα πάμε την επόμενη πενταετία με παγωμένους τους μισθούς στο δημόσιο», πρόσθεσε.

Παρέμβαση των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσαραμπουλίδης επιτέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Χρ. Σπίρτζη κατηγορώντας τον πως δεν έκανε ισχυρή παρέμβαση κατά των απολύσεων στο αρχαιολογικό τμήμα ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες από κοινού με τα συνδικάτα του λιμανιού κατά της ιδιωτικοποίησής του.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης όπου και ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις απολύσεις, αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο έργο.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα Χάρης Κυπριανίδης επιτέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Χρ. Σπίρτζη καθώς όπως επεσήμανε παρά τις δεσμεύσεις με εντολή της Αττικό Μετρό πραγματοποιούνται απολύσεις.

«Στόχος των απολύσεων είναι οι επαναπροσλήψεις να γίνουν με ένα νέο καθεστώς», τόνισε και αναφέρθηκε σε μειώσεις μισθών της τάξης του 30-50%.

«Αναμένονται και στο κατασκευαστικό τομέα εξελίξεις», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων Σταύρος Στέτσικας. Οι εργαζόμενοι στο κατασκευαστικό βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ενώ όπως ανέφερε τους ζητάται από την κοινοπραξία να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

«Μέχρι τη τελευταία στιγμή θα παλέψουμε να αποτρέψουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις», τόνισε.

Κα. Μπα

                                  

                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.