Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Για νέες ομαδικές απολύσεις και φοροκαταιγίδες προειδοποιεί το ΕΚΘ

alpha965.gr,01/12/2015

Τα υφεσιακά μέτρα, η υποστελέχωση δημόσιου τομέα και οι απολύσεις των εργαζομένων του μετρό ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στις 11:00, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ενόψει της απεργιακή κινητοποίησης την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.


Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης θεωρεί ότι «έρχονται ακόμη περισσότερες ομαδικές απολύσεις, προϋπολογισμός που περιλαμβάνει φοροκαταιγίδες και υφεσιακά μέτρα», προσθέτοντας ότι «το φορολογικό είναι υπό κατεδάφιση, εφόσον εφαρμοστούν τα νέα συνταξιοδοτικά όρια και οι μειώσεις στις συντάξεις».

Μάλιστα, ο πρόεδρος αναφερόμενος στη νέα γενιά που θα βγει στην αγορά εργασίας, προβλέπει δυσοίωνο το ενδεχόμενο να καταφέρουν να λάβουν τους κόπους τους σε σύνταξη. «Ένα παιδί που ξεκινά να εργάζεται στα 29 έτη του θα πάρει σύνταξη μετά από 40 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Τσαραμπουλίδης εξομολογήθηκε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, του είπε ότι «το νέο ασφαλιστικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, πέρα από την εξοικονόμηση κάποιων εκατοντάδων ευρώ».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος έστρεψε τη συζήτηση και στα νέα μέτρα που θα επιβληθούν στους αγρότες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η αυξομείωση των καυσίμων θα οδηγήσει την αγροτική οικονομία σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Ο αγροτικό τομέας, ο οποίος μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος έθιξε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού αναφερόμενος στη συνεργασία του ΕΚΘ με συνδικάτα του ΟΛΘ, «με σκοπό να αποτρέψουμε την πώληση», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ πήγε να πουλήσει το λιμάνι χωρίς επενδυτικό πρόγραμμα», ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως «η πώληση του ΟΛΘ θα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο μεγατόνων».

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Κιτικίδης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, μίλησε για την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας πως «σε πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΑ έδειξε ότι το δημόσιο έχει συρρικνωθεί τόσο, ώστε να μη χωράει άλλη μείωση», προσθέτοντας ότι «μόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στη δημόσια Υγεία υπάρχουν 52.000 ελλείψεις».

Παράλληλα, παρόντες στη συνέντευξη ήταν και εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή τις 70 νέες απολύσεις και το κλείσιμο του αρχαιολογικού τμήματος.

«Σε τέσσερις ώρες η κοινοπραξία θα απολύσει εργαζόμενους χωρίς αποζημιώσεις. Πώς γίνεται μια επιχείρηση να πραγματοποιεί ομαδικές απολύσεις;», διερωτήθηκε ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό στον αρχαιολογικό τομέα.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, εξήγησε ότι «όσες παραινέσεις ήταν να κάνει, όχι απλά δεν καρποφόρησαν, αλλά πιθανόν να μην πραγματοποιήθηκαν».

Συν τοις άλλοις, ο ίδιος κατέθεσε ότι «απολύονται εργαζόμενοι ενόψει της επανακκίνησης του έργου», θεωρώντας ότι «στόχος είναι οι επαναπροσλήψεις με βάση το νέο μισθολογικό καθεστώτος με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για την Αττικό Μετρό και την μεγαλοποίηση του κέδρους τους».

Τέλος, σε δηλώσεις του ο Σταύρος Στετσικάς, πρόεδρος εργαζομένων του μετρό στον κατασκευαστικό τομέα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των υπόλοιπων εργαζομένων. «Εκεί που περιμέναμε την ανακοίνωση της συμφωνίας και να επιστρέψουμε πίσω στη δουλειά μας, ανακοινώθηκαν νέες απολύσεις», είπε ο κ. Στέτσικας.


Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.