thessbomb.blogspot.gr,01/02/2016
«Το κράτος που προετοιμάζει ειδικούς, με δύσκολες και ακριβές σπουδές για να τους αναθέσει το ρόλο του άνεργου ή να τους στείλει να προσφέρουν τις γνώσεις τους εκτός της επικράτειάς του, είναι ανισόρροπο.
Η Πολιτεία που αδειάζει από μηχανικούς τα εργοτάξια –όσα υπάρχουν-, τα γραφεία, τις εταιρείες, τα εργοστάσια, τις υπηρεσίες και τους βγάζει στο δρόμο, είναι επικίνδυνη», τόνισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας περιγράφοντας την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, αναφορικά με το επάγγελμα του μηχανικού στην ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τμήματος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου και παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσημοι καθώς και δεκάδες μέλη του Τμήματος.
Ο κ. Μπίλλιας έκανε αναφορά στις εξελίξεις στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού, το οποίο έχει θέσει τις τελευταίες εβδομάδες σε αγωνιστική εγρήγορση τους επιστημονικούς κλάδους της χώρας. «Υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι συμβατοί με την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας για τον επίλυση του ασφαλιστικού, για τον εξορθολογισμό του επαγγέλματος. Και είμαστε έτοιμοι να τους συζητήσουμε με την κυβέρνηση. Η φυσική εξόντωση ή ο εξοστρακισμός των επαγγελματιών δεν είναι ανάμεσά τους», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη πορεία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης. «Έλεγα πέρυσι ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: 9,6 χιλιόμετρα δύο σηράγγων μονής τροχιάς, με 13 σταθμούς είναι. Έ, λοιπόν φαίνεται ότι χρειάζεται. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί έπρεπε να περιμένουμε ένα χρόνο για να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων θα γίνουν αμοιβαία αποδεκτές από Αττικό Μετρό και ανάδοχο του έργου», είπε. Σε ότι αφορά το λιμάνι, τόνισε ότι πριν από λίγες μέρες η διοίκησή τους παρουσίασε το Master plan, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε πως η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι έργο προτεραιότητας για το νέο ΕΣΠΑ. «Νομίζω και αυτό το έργο το ζητά το ΤΕΕ από τότε που έγινα μέλος του ως νέος μηχανικός. Χρειάστηκαν 25 χρόνια και δύο ταυτόχρονες προκηρύξεις από διαφορετικούς φορείς μέχρι να ωριμάσει. Ελπίζω η σύνδεση με το οδικό δίκτυο να μην έχει την ίδια τύχη. Ελπίζω, κυρίως, να καταλήξει σύντομα και θετικά η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αφήνουμε αναξιοποίητο κανένα από τα βασικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής», υπογράμμισε.
Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι το ΕΣΠΑ ήταν και παραμένει το βασικό αν όχι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στοιχειώδη υποστήριξη των υποδομών και γενικότερα της κατασκευής. «Μπορεί η κατασκευή να είναι εσωστρεφής οικονομική δραστηριότητα αλλά είναι εξαιρετικό φάρμακο για μια οικονομία σε πανικό, δεδομένου ότι εξασφαλίζει και ευρεία διανομή των κονδυλίων και επανειλημμένη κυκλοφορία στην οικονομική αλυσίδα. Και βεβαίως παράγει έργα, υποδομές, ούτως ή άλλως απαραίτητα για κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κατασκευή δεν είναι πλέον μπετόν, σίδερα και άσφαλτος. Εμείς οι μηχανικοί, εμείς στο ΤΕΕ το ξέρουμε καλά και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το γνωστοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, νέες τεχνολογίες, σύγχρονα υλικά, για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις, όπως προσδιορίζονται από τους νέους θεσμούς και το επίπεδο ζωής», είπε. Για τα εκατοντάδες ακίνητα στην ελληνική επικράτεια πρότεινε να αξιοποιηθούν επωφελέστατα, για τον επενδυτή, για το ελληνικό δημόσιο, για τις τοπικές κοινωνίες, για τον κόσμο που θα δουλέψει στην κατασκευή και στη λειτουργία τους, για τα υλικά ελληνικής προστιθέμενης αξίας που θα χρησιμοποιηθούν, για τη βελτίωση της εικόνας του τόπου και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Μπίλλιας υπογράμμισε ότι η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και εφόσον καταφέρει να το κρατήσει, μπορεί να αντιγράψει τις αναγκαίες δομές συνεργασίας της έρευνας με την παραγωγή και να αναζητήσει επιτυχώς επενδύσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε να τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού της χώρας και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη το Τμήμα έχει συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας, τα μέλη της οποίας μελετούν το ζήτημα. «Φιλοδοξούμε, το κείμενο θέσεων που θα καταθέσουμε, με τη συνδρομή του ΤΕΕ κεντρικά και των άλλων Περιφερειακών Τμημάτων, να αποτελέσει το πλαίσιο για την αναμόρφωση του χωρικού σχεδιασμού της χώρας», είπε.
Τέλος, ο κ. Μπίλλιας υπενθύμισε ότι το 2016 είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της παρούσας διοίκησης καθώς στις 20 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΤΕΕ. Με αυτήν την ευκαιρία κάλεσε τους συναδέλφους να έλθουν και να μείνουν κοντά στον φορέα τους. «Οι μηχανικοί έχουμε τεράστια προβλήματα και –πλέον- ελάχιστες αντοχές αλλά η απομόνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Το ΤΕΕ, ο δικός μας οργανισμός, έχει προβλήματα, αρτηριοσκληρώσεις, πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει τη δυνατότητα να μας τραβήξει από την απομόνωση του αγώνα για βιοπορισμό και να μας βοηθήσει ουσιαστικά, να περάσουμε σε έναν αγώνα για καλύτερη ζωή. Και να τον κερδίσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για να πετύχει χρειάζονται άνθρωποι ενεργοί, και συμμετέχοντες, όχι απλώς εγγεγραμμένα μέλη», κατέληξε.
Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων φορέων
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους. Η περιφερειακή σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπίνα, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη, ευχήθηκε «καλή και δημιουργική χρονιά» με «πολλούς αγώνες» καθώς «το ΤΕΕ πάντα βγαίνει μπροστά». Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το ΤΕΕ ότι κι αν κάνει, όπου κι αν συμμετέχει, η ανταπόδοση προς τον πολίτη είναι άμεση, γι’ αυτό και οι απαιτήσεις από τον τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας είναι μεγάλες». Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδρέας Κουράκης εκπροσώπησε τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη για «συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης». Η υπεύθυνη του τομέα Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου μετέφερε την αποφασιστικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για στενή συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο την αναμόρφωση του τεχνικού κλάδου». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρήστος Βάρδας αναφέρθηκε στο «μέτωπο» που συγκρότησαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ευχήθηκε να αποκτήσει η χώρα πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό δεν είναι τωρινό ζήτημα του μνημονίου, αλλά υπάρχει από το 1992» και εκτίμησε ότι «η κατεδάφισή του δεν θα τελειώσει με το μνημόνιο καθώς είναι σε εξέλιξη σχέδιο απαξίωσης και κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης». Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, μέλος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης τόνισε ότι «στην Ευρώπη θα πρέπει να προηγούνται οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί». Τέλος, η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αθηνά Χατζησυμεωνίδου ευχήθηκε «καλή χρονιά» στους μηχανικούς, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό τους. Ακολούθησε η κοπή της πίτας, το φλουρί της οποίας βρέθηκε στο κομμάτι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το παρέλαβε ο πρόεδρος του Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Εκτός από τους προαναφερόμενους, παρόντες στην εκδήλωση –μεταξύ άλλων- ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Νίκος Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανόλης Βλαχογιάννης, ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Χάρης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Κώστας Καγγελίδης, ο διευθυντής της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο αντισυνταγματάρχης Γεωγραφικού Χαράλαμπος Παράσχου, ο οποίος εκπροσώπησε το Γ’ Σώμα Στρατού, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην γγ δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Από την «οικογένεια» του ΤΕΕ, παρόντες ήταν το μέλος της ΔΕ του κεντρικού ΤΕΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Κώστας Λεονταρής, ο Γενικός Γραμματέας Άνθιμος Αμανατίδης και τα μέλη Γιάννης Δαρδαμανέλης, Νίκος Ζώκας, Βούλα Μασταγκά, Δημήτρης Μήτρου, Γιάννης Νάνος και Γιώργος Τσακούμης, ο β’ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του κεντρικού ΤΕΕ Χρήστος Βλαχοκώστας, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Βασίλης Γρηγοριάδης, ο Αντιπρόεδρος Γκαμπριέλ Μανσούρ, οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παναγιώτης Δέντσορας, Σάκης Τζακόπουλος και Τάσος Κονακλίδης, καθώς και πολλά μέλη της Αντιπροσωπείας, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών και των Μονίμων Επιτροπών του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επίσης ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΣΑΘ, Δημήτρης Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, Κώστας Χατζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Β. Ελλάδας Λευτέρης Καραγκιόζης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας, Νατάσα Τασοπούλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Γιώργος Γάγαλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ) Φώτης Κουβουκλιώτης, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Τσιωνάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Δ. Έργων Κ. Μακεδονίας Γεράσιμος Καμπίτσης.
«Το κράτος που προετοιμάζει ειδικούς, με δύσκολες και ακριβές σπουδές για να τους αναθέσει το ρόλο του άνεργου ή να τους στείλει να προσφέρουν τις γνώσεις τους εκτός της επικράτειάς του, είναι ανισόρροπο.
Η Πολιτεία που αδειάζει από μηχανικούς τα εργοτάξια –όσα υπάρχουν-, τα γραφεία, τις εταιρείες, τα εργοστάσια, τις υπηρεσίες και τους βγάζει στο δρόμο, είναι επικίνδυνη», τόνισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας περιγράφοντας την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, αναφορικά με το επάγγελμα του μηχανικού στην ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τμήματος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου και παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσημοι καθώς και δεκάδες μέλη του Τμήματος.
Ο κ. Μπίλλιας έκανε αναφορά στις εξελίξεις στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού, το οποίο έχει θέσει τις τελευταίες εβδομάδες σε αγωνιστική εγρήγορση τους επιστημονικούς κλάδους της χώρας. «Υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι συμβατοί με την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας για τον επίλυση του ασφαλιστικού, για τον εξορθολογισμό του επαγγέλματος. Και είμαστε έτοιμοι να τους συζητήσουμε με την κυβέρνηση. Η φυσική εξόντωση ή ο εξοστρακισμός των επαγγελματιών δεν είναι ανάμεσά τους», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη πορεία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης. «Έλεγα πέρυσι ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: 9,6 χιλιόμετρα δύο σηράγγων μονής τροχιάς, με 13 σταθμούς είναι. Έ, λοιπόν φαίνεται ότι χρειάζεται. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί έπρεπε να περιμένουμε ένα χρόνο για να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων θα γίνουν αμοιβαία αποδεκτές από Αττικό Μετρό και ανάδοχο του έργου», είπε. Σε ότι αφορά το λιμάνι, τόνισε ότι πριν από λίγες μέρες η διοίκησή τους παρουσίασε το Master plan, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε πως η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι έργο προτεραιότητας για το νέο ΕΣΠΑ. «Νομίζω και αυτό το έργο το ζητά το ΤΕΕ από τότε που έγινα μέλος του ως νέος μηχανικός. Χρειάστηκαν 25 χρόνια και δύο ταυτόχρονες προκηρύξεις από διαφορετικούς φορείς μέχρι να ωριμάσει. Ελπίζω η σύνδεση με το οδικό δίκτυο να μην έχει την ίδια τύχη. Ελπίζω, κυρίως, να καταλήξει σύντομα και θετικά η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αφήνουμε αναξιοποίητο κανένα από τα βασικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής», υπογράμμισε.
Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι το ΕΣΠΑ ήταν και παραμένει το βασικό αν όχι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στοιχειώδη υποστήριξη των υποδομών και γενικότερα της κατασκευής. «Μπορεί η κατασκευή να είναι εσωστρεφής οικονομική δραστηριότητα αλλά είναι εξαιρετικό φάρμακο για μια οικονομία σε πανικό, δεδομένου ότι εξασφαλίζει και ευρεία διανομή των κονδυλίων και επανειλημμένη κυκλοφορία στην οικονομική αλυσίδα. Και βεβαίως παράγει έργα, υποδομές, ούτως ή άλλως απαραίτητα για κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κατασκευή δεν είναι πλέον μπετόν, σίδερα και άσφαλτος. Εμείς οι μηχανικοί, εμείς στο ΤΕΕ το ξέρουμε καλά και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το γνωστοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, νέες τεχνολογίες, σύγχρονα υλικά, για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις, όπως προσδιορίζονται από τους νέους θεσμούς και το επίπεδο ζωής», είπε. Για τα εκατοντάδες ακίνητα στην ελληνική επικράτεια πρότεινε να αξιοποιηθούν επωφελέστατα, για τον επενδυτή, για το ελληνικό δημόσιο, για τις τοπικές κοινωνίες, για τον κόσμο που θα δουλέψει στην κατασκευή και στη λειτουργία τους, για τα υλικά ελληνικής προστιθέμενης αξίας που θα χρησιμοποιηθούν, για τη βελτίωση της εικόνας του τόπου και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Μπίλλιας υπογράμμισε ότι η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και εφόσον καταφέρει να το κρατήσει, μπορεί να αντιγράψει τις αναγκαίες δομές συνεργασίας της έρευνας με την παραγωγή και να αναζητήσει επιτυχώς επενδύσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε να τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού της χώρας και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη το Τμήμα έχει συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας, τα μέλη της οποίας μελετούν το ζήτημα. «Φιλοδοξούμε, το κείμενο θέσεων που θα καταθέσουμε, με τη συνδρομή του ΤΕΕ κεντρικά και των άλλων Περιφερειακών Τμημάτων, να αποτελέσει το πλαίσιο για την αναμόρφωση του χωρικού σχεδιασμού της χώρας», είπε.
Τέλος, ο κ. Μπίλλιας υπενθύμισε ότι το 2016 είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της παρούσας διοίκησης καθώς στις 20 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΤΕΕ. Με αυτήν την ευκαιρία κάλεσε τους συναδέλφους να έλθουν και να μείνουν κοντά στον φορέα τους. «Οι μηχανικοί έχουμε τεράστια προβλήματα και –πλέον- ελάχιστες αντοχές αλλά η απομόνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Το ΤΕΕ, ο δικός μας οργανισμός, έχει προβλήματα, αρτηριοσκληρώσεις, πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει τη δυνατότητα να μας τραβήξει από την απομόνωση του αγώνα για βιοπορισμό και να μας βοηθήσει ουσιαστικά, να περάσουμε σε έναν αγώνα για καλύτερη ζωή. Και να τον κερδίσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για να πετύχει χρειάζονται άνθρωποι ενεργοί, και συμμετέχοντες, όχι απλώς εγγεγραμμένα μέλη», κατέληξε.
Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων φορέων
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους. Η περιφερειακή σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπίνα, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη, ευχήθηκε «καλή και δημιουργική χρονιά» με «πολλούς αγώνες» καθώς «το ΤΕΕ πάντα βγαίνει μπροστά». Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το ΤΕΕ ότι κι αν κάνει, όπου κι αν συμμετέχει, η ανταπόδοση προς τον πολίτη είναι άμεση, γι’ αυτό και οι απαιτήσεις από τον τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας είναι μεγάλες». Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδρέας Κουράκης εκπροσώπησε τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη για «συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης». Η υπεύθυνη του τομέα Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου μετέφερε την αποφασιστικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για στενή συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο την αναμόρφωση του τεχνικού κλάδου». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρήστος Βάρδας αναφέρθηκε στο «μέτωπο» που συγκρότησαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ευχήθηκε να αποκτήσει η χώρα πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό δεν είναι τωρινό ζήτημα του μνημονίου, αλλά υπάρχει από το 1992» και εκτίμησε ότι «η κατεδάφισή του δεν θα τελειώσει με το μνημόνιο καθώς είναι σε εξέλιξη σχέδιο απαξίωσης και κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης». Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, μέλος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης τόνισε ότι «στην Ευρώπη θα πρέπει να προηγούνται οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί». Τέλος, η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αθηνά Χατζησυμεωνίδου ευχήθηκε «καλή χρονιά» στους μηχανικούς, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό τους. Ακολούθησε η κοπή της πίτας, το φλουρί της οποίας βρέθηκε στο κομμάτι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το παρέλαβε ο πρόεδρος του Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Εκτός από τους προαναφερόμενους, παρόντες στην εκδήλωση –μεταξύ άλλων- ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Νίκος Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανόλης Βλαχογιάννης, ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Χάρης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Κώστας Καγγελίδης, ο διευθυντής της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο αντισυνταγματάρχης Γεωγραφικού Χαράλαμπος Παράσχου, ο οποίος εκπροσώπησε το Γ’ Σώμα Στρατού, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην γγ δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Από την «οικογένεια» του ΤΕΕ, παρόντες ήταν το μέλος της ΔΕ του κεντρικού ΤΕΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Κώστας Λεονταρής, ο Γενικός Γραμματέας Άνθιμος Αμανατίδης και τα μέλη Γιάννης Δαρδαμανέλης, Νίκος Ζώκας, Βούλα Μασταγκά, Δημήτρης Μήτρου, Γιάννης Νάνος και Γιώργος Τσακούμης, ο β’ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του κεντρικού ΤΕΕ Χρήστος Βλαχοκώστας, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Βασίλης Γρηγοριάδης, ο Αντιπρόεδρος Γκαμπριέλ Μανσούρ, οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παναγιώτης Δέντσορας, Σάκης Τζακόπουλος και Τάσος Κονακλίδης, καθώς και πολλά μέλη της Αντιπροσωπείας, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών και των Μονίμων Επιτροπών του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επίσης ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΣΑΘ, Δημήτρης Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, Κώστας Χατζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Β. Ελλάδας Λευτέρης Καραγκιόζης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας, Νατάσα Τασοπούλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Γιώργος Γάγαλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ) Φώτης Κουβουκλιώτης, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Τσιωνάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Δ. Έργων Κ. Μακεδονίας Γεράσιμος Καμπίτσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.