Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Επαναπρόσληψη στο μετρό ζητούν πρώην εργαζόμενοι

makthes.gr, 12/05/2016
Διεκδικούν αποζημιώσεις για τις απολύσεις τους 
Επαναπρόσληψη όλων, χωρίς αλλαγές στις αποδοχές των χαμηλόμισθων, και οριστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ζητά το σωματείο εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης. Οι πρώην εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, για να επιστρέψουν στην εργασία, ζητείται να αποσύρουν τις αγωγές που κατέθεσαν διεκδικώντας αποζημιώσεις απολύσεων...


«Δεν τηρήθηκε η δημόσια υπόσχεση για επιστροφή των απολυθέντων στην εργασία. Οι τελευταίοι 65 εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα απομακρύνθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να πάρουν αποζημιώσεις, και ήταν αυτονόητη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στα δικαστήρια. Ο εργολάβος επικαλείται τις αγωγές και δεν επαναφέρει εργαζόμενους που ήταν ο πυρήνας των έργων. Όλοι οι αρχαιολόγοι, συντονιστές εργοταξίων, με πολύτιμη εμπειρία, που θα μπορούσαν να τρέξουν τις εργασίες, είναι εκτός», επισήμανε ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο ΕΚΘ.

Οι 65 απολυθέντες εργαζόμενοι σύμφωνα με το σωματείο είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στα εργοτάξια με την καταβολή μόνο του 25% των χρημάτων που διεκδικούν (συνολικά 450.000 ευρώ), τη διατήρηση των χαμηλών και την περικοπή των υψηλών μισθών. Ωστόσο η πολιτεία αθέτησε τη συμφωνία και «ξαναπροσλαμβάνονται μόνο όσοι αποσύρουν τις διεκδικήσεις τους και δέχονται μειωμένους κατά 30% με 40% μισθούς», σημειώνει ο κ. Κυπριανίδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι «οι απαιτήσεις των απολυμένων θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ με μισθούς και υπερημερίες, που θα επιβαρυνθεί το δημόσιο. Εμείς είπαμε αυτά τα χρήματα να τα πάρουμε με την εργασία μας».

Σήμερα στο αρχαιολογικό τμήμα του μετρό οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από 300, εκ των οποίων οι μισοί απασχολούνταν στο έργο και πριν από τη διακοπή των εργασιών. Τις περασμένες περιόδους, σε πλήρη ανάπτυξη των σκαμμάτων, απασχολούνταν 660 άτομα στο αρχαιολογικό.
«Η αριστερή κυβέρνηση και ο αριστερός υπουργός έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους και προβαίνουν σε ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους. Αν δεν ανακληθούν οι αγωγές τους, δεν πρόκειται να προσληφθούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη επαναπρόσληψη των έμπειρων αρχαιολόγων και την τύχη του «αρχαιολογικού θησαυρού που αποκαλύπτεται».
Από την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων, που δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού το Μάρτιο του 2017, όπως υπολογίζεται. Εξαιτίας αυτού, όπως εκτιμά το σωματείο, θα κινδυνεύσει η χρηματοδότηση του έργου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.