Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Αττικό Μετρό: Δεν κινδυνεύει με νέα εμπλοκή το μετρό Θεσσαλονίκης

voria.gr, 07/06/2016
Τι απαντά η Αττικό Μετρό στην επιστολή της κοινοπραξίας. Μέσα στον Ιούνιο κλειδώνουν οι αποζημιώσεις, πόσα χρήματα θα πάρει ο ανάδοχος...


Καμιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει για τη συνέχιση των εργασιών στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία προσδιορισμού των αποζημιώσεων που έχουν επιδικάσει τα διαιτητικά δικαστήρια οπότε ο ανάδοχος θα λάβει ποσό περί τα 40-45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, έτσι απαντά η Αττικό Μετρό Α.Ε. στην επιστολή που έστειλε τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η ανάδοχος κοινοπραξία με την οποία τονίζει ότι εκκρεμεί το αίτημα αποχώρησής της από το έργο, ότι δεν έχει εισπράξει τα ποσά που επιδίκασε η διαιτησία και ότι δεν υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Αυτό που καταγράφεται όμως τη στιγμή που ο ανάδοχος επαναφέρει το ζήτημα της αποχώρησης (σ.σ λόγω της παρόδου της οριακής προθεσμίας), είναι ότι όλα τα εργοτάξια δουλεύουν με τις μηχανές στο φούλ. Στον "Πατρίκιο" δουλεύουν και τις Κυριακές, στο αμαξοστάσιο διαφορετικά συνεργεία εργάζονται σε πέντε μέτωπα, στην "Αγία Σοφία" δουλεύουν σε δύο βάρδιες, ενώ δύο είναι τα εργοτάξια στη "Δημοκρατίας". Εργασίες γίνονται και σε "Συντριβάνι", "Πανεπιστήμιο", "Παπάφειο" αλλά και "Φλέμινγκ".

Το ζήτημα εν προκειμένω για τον εργολάβο φαίνεται ότι είναι τα χρήματα που διεκδικεί πέραν του συμβατικού προϋπολογισμού. Οι απαιτήσεις του αναδόχου για αποζημιώσεις πέραν της σύμβασης, συμποσούνται στα 1,167 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί στα διατητικά δικαστήρια απαιτήσεις ύψους 665 εκατ. ευρώ. Βάσει των αποφάσεων της διαιτησίας, έχουν επιδικαστεί και προσδιοριστεί σαφώς αποζημιώσεις ύψους 30,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό ήδη καταβλήθηκε στον ανάδοχο από τα τέλη του 2015.

Να σημειωθεί όμως ότι όλες οι αποφάσεις δεν προσδιόριζαν συγκεκριμένα ποσά. Έτσι, για εργασίες εκτός ΚΑΤ ( κατ΄αποκοπή τιμήματος) έπρεπε να συνταχθούν ανακεφαλαιωτικοί πίνακες, δηλαδή να ακολουθηθεί η ιεροτελεστία της νομοθεσίας των δημοσίων έργων. Αυτοί οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες εργασιών (ΑΠΕ) ολοκληρώνονται στις επόμενες δύο εβδομάδες και εκτιμάται ότι βάσει των τιμών που θα προσδιοριστούν ο εργολάβος θα πάρει έως και 45 εκατ. ευρώ.

Υπήρχε όμως και μία τρίτη "κατηγορία" αποφάσεων της διαιτησίας που αφορά ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι δικαστές ζητούν από τον ανάδοχο να προσκομίσει στοιχεία κόστους.

Εάν λοιπόν προστεθούν στο ποσό της αποζημίωσης που έλαβε, τα ποσά που υπολογίζεται ότι θα λάβει στο επόμενο διάστημα ο ανάδοχος, τότε το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων φθάνει κοντά στα 75 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο αυτή τα δικαστήρια συζητούν το επόμενο μεγάλο "πακέτο" των απαιτήσεων, που φθάνουν στα 400 εκατ. ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση των διαιτητών έγινε και τώρα θα πρέπει να υποβληθούν οι παρατηρήσεις από τους διαδίκους.
Σημειώνεται ότι σε αυτό το μεγάλο "πακέτο" δεν περιλαμβάνεται το αίτημα για διάλυση της σύμβασης του έργου.



Άννη Καρολίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.