Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Νέο σήριαλ στο μετρό Θεσσαλονίκης, οι μετροπόντικες σχίζουν το έδαφος – Τι λέει ο ανάδοχος

newmoney.gr, 05/10/2016
Δεν έχουν τέλος τα παρατράγουδα στο μετρό Θεσσαλονίκης, αφού στα όσα έχει αντιμετωπίσει το έργο από την έναρξη της κατασκευής του μέχρι σήμερα, ήρθε να προστεθεί η καθίζηση σε πολυκατοικίες στον σταθμό Βούλγαρη. Τα τελευταία 24ωρα, η διοίκηση της Αττικό Μετρό βρίσκεται σε απανωτές συσκέψεις με την κοινοπραξία του έργου και ξένους συμβούλους, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική λύση που θα αντιμετωπίσει την υποχώρηση του εδάφους που προκάλεσε η διάνοιξη της σήραγγας...

Το γεγονός μάλιστα ότι η εταιρεία έσπευσε αρχικά να αποσιωπήσει τα γεγονότα, δείχνει όχι μόνο τον αιφνιδιασμό της αλλά και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα συνεχή απρόβλεπτα του έργου που ξεφυτρώνουν ως Λερναία Ύδρα. Τα δύσκολα για την πολυκατοικία με το νηπιαγωγείο στο ισόγειο αλλά και παρακείμενο κτίριο, στο οποίο κατά πληροφορίες παρατηρήθηκε χαμηλότερου μεγέθους καθίζηση, μπορεί να πέρασαν. Ο προβληματισμός ωστόσο συνεχίζεται, καθώς ο μετροπόντικας, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διανοίξει 800 μέτρα από τα 1.900, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα επόμενα κτίρια και στην συνέχεια από εκεί θα περάσει και ο δεύτερος μετροπόντικας.
Τα μηχανήματα διάνοιξης «έσκισαν» το πεζοδρόμιο στην Βούλγαρη, ένα σταθμό προβληματικό από την αρχή του έργου, που ανάγκασαν την Αττικό Μετρό και τον ανάδοχο να μετακινήσουν για να αντιμετωπιστεί το ρήγμα. Φαίνεται πάντως ότι οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Αττικό μετρό για την επιστημονική επάρκεια των στελεχών της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο ένας λόγος είναι γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει όταν ξεκινήσει το ΤΒΜ και ο άλλος γιατί ο χρόνος κυλάει σε βάρος του έργου και άλλες καθυστερήσεις δεν χωρούν. "Η καθίζηση είναι απόλυτα ελεγχόμενη και τείνει να μηδενιστεί", αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοπραξίας του έργου που εκτιμά ότι ο μετροπόντικας θα τεθεί σε λειτουργία πολύ γρήγορα. Υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες και τονίζουν ότι οι εργασίες των μηχανημάτων σταμάτησαν για προληπτικούς λόγους κυρίως λόγω της χρήσης του κτιρίου. Άλλωστε η Αττικό Μετρό δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει καθιζήσεις και μάλιστα με απρόσμενες συνέπειες.
Πριν περίπου 20 χρόνια, στην οδό Κασομούλη στο Νέο Κόσμο μια πολυκατοικία εκκενώθηκε από τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει στο κτίριο οι εργασίες του μετρό. Για τις βλάβες στην πολυκατοικία ένοικοι και Αττικό Μετρό πήγαν στα δικαστήρια ενώ ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε! Σε άλλη περίπτωση η εταιρεία κατασκευής του μετρό χρειάστηκε να γκρεμίσει ένα ξενοδοχείο στην Καραϊσκάκη, προκειμένου να περάσουν οι μετροπόντικες και να διανοίξουν την σήραγγα της γραμμής 2. Την περασμένη Άνοιξη στο μετρό στο Πειραιά ο μετροπόντικας άνοιξε μια τρύπα στην αυλή μιας μονοκατοικίας. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Της Μαριάννας Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.